2008 MS1002 in gebruik

We willen niet alleen besparen op gas met de zonneboiler maar ook op stroom. Aangezien verwarmen op stroom ontzettend onzinnig is, vaatwasser en wasmachine anyone? Hebben we besloten om voor de wasmachine een speciaal apparaat te kopen die kan afmixen op diverse temperaturen.

Via een forumlid van gathering.tweakers.net konden we het apparaat een stuk goedkoper krijgen. Het installeren stelde niets voor. De besparing is aanzienlijk tussen de 70 en de 80% energie ( 0,7 – 0,8kWh ) per wasbeurt op 40 graden!

Hierbij wat foto’s

12 Reacties

 1. Johan van den Hoven

  Hoi Martin,

  Wij zijn erg benieuwd van welke Tweaker je die mixer hebt kunnen kopen (en wellicht wat het ongeveer gaat kosten) want we willen graag kunnen wassen op zonneverwarmd water uit onze nieuwe installatie 🙂
  Groet,

  Johan van den Hoven

 2. Co de Boswachter

  Hoi Martin,

  Heb je misschien wat meer info over deze mixer?

  mvrgr Co

 3. sander

  op tweakers.net hebben we een kleine IA voor mensen die interesse hebben
  voor meer info: sandoz205@gmail.com

  sander

 4. Theo

  Dag Martin,

  Is elke wasmachine geschikt om warm water in te laten ? Ik laat me vertellen dat sommige machines daar niet goed tegen kunnen.

  Theo

 5. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Theo,

  Voor zover ik weet zijn alle nieuwe machines ( nieuwer dan een jaar of 5 ) hier geschikt voor. De binnenkant van de wasmachine kan al tegen 90+ temperaturen. Alleen van de waterinlaat tot de trommel is het de vraag of de plastics tegen hogere temperaturen dan 10 graden kunnen.

  Als je praktisch altijd op 40 graden wast dan moet dat geen probleem zijn voor zover ik dat weet 🙂

 6. Jan O

  bij het warm vullen van de wasmachine mag het water niet ’te heet’ zijn: in moderne wasmiddelen zitten enzymen die optimaal werken rond de 40 graden en en zijn vuilsoorten (met name eiwitten) die bij hoge temperaturen ‘inbranden’ (denk aan bloedvlekken – altijd met lauw water uitspoelen); toelichting: de eiwitten veranderen onomkeerbaar chemisch door een hoge temperatuur en hechten daardoor sterker op het oppervlak. Deze aanhechting is alleen met oxiderende stoffen aante pakken: chloor, peroxide etc.
  Daarom is het beter een wasmachine te vullen met een temperatuur van max 50 graden Celsius; de warmte wordt ook gebruikt voor opwarming van trommel en wasgoed, waardoor het wasmiddel direct bij zo’n 40 graden C beter oplost in het water (beter dan in koud water) en de enzymen optimaal kunnen inwerken – dan blijf je voor een hygiënische was toch nog de elektrische naverwarming nodig hebben, helaas.

 7. Marcel

  Hoi,

  Hoe is nu de ervaring met de hotfill na 1 jaar gebruik?
  Ik heb een oude wasmachine die veel stroom verbruikt, ik zou eerst zo’n hotfill willen kopen en dan zie ik wel hoelang de oude was machine nog doet, anders komt er een A+ model voor terug.
  Wel ligt voor dit jaar ook een zonneboiler in de planning, dus dan is het flink gunstiger voor zo’n hotfill kastje lijkt mij.
  De was doe je nu zeker overdag om optimaal het warme water van de zonneboiler te gebruiken?
  en de vaatwasser?

  bedankt voor je antwoorden,
  mvg,
  Marcel

 8. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hotfill werkt echt geweldig, laatst nogmaals de kWhmeter gebruikt en de hoeveelheid stroom die we verbruiken is met 80% gedaald. De was is net zo schoon als anders. Dus win win.

  De wasmachine zetten we eigenlijk nu aan wanneer wij dat willen, dit is doorgaans nu inderdaad overdag wanneer de zonneboiler warm is en onze zonnepanelen stroom opwekken. Vaak blijft de kWhmeter beneden gewoon teruglopen 🙂

 9. Marcel

  Kijk daar word ik blij van, 80% daling
  op ebay duitsland voor 226 euro te koop, dus redelijke investerings kosten denk ik.
  Hoe gaat dit in de winter? je cv gaat dan water voor de wasmachine verwarmen, is dit nog rendabel tov normale aansluitingen?

  Heb de wasmachine even gelogd
  op katoenwas 70 graden en 1400 toeren
  tijd ongeveer 135min
  verbruik 1,627kwh
  costs 0,392

  Ik bespaar dan 0,313 als het klopt met die 80%, met 4x per week is dat ruim 65 euro besparing met de huidige stroom tarieven, binnen 4 jaar verdiend zich dat dan terug.
  Daar kan ik geen andere wasmachine voorkopen op dit moment die het beter kan zonder hotfill, (overigens een nieuwere zal nog meer besparing kunnen opleveren)

  wasmachine ongeveer 12jaar oud en verbruikt op 60 graden
  63 liter water en 1,1 kwh volgens manual
  capaciteit is 5kg

  Die 80% kan ik die ook voor de vaatwasser rekenen?

 10. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Mijn vaatwasser is iets minder gebaat bij warm water. Het scheelt ergens tussen de 30 en 50%. Ik heb daar overigens gewoon een normale warmwater kraan op gemonteerd. Kosten nog geen 10 euro.

 11. fam, nijnuis

  hallo martin

  ik volg jou blog al een tijdje en het is heel interessant!
  ik heb al veel goeie ideen op gedaan door jou site.
  zelf ben ik aan het kijken voor een zonneboiler, en ook dus hotfill voor zowel wasmachine en de vaatwasser.

  nu vraag ik me af. heb je jou vaatwasser direct op de boiler aangesloten of via boiler en dan de CV? als jou boilervat heter is dan jou vaatwasser nodig heeft, word hij dan niet tewarm? of gaat er dan gewoon teveel energie verloren?

  op http://www.groene-energiewinkel.nl/ vond ik Alfa-Mix Hotfill (best prijzig)

  mvg
  Fam Nijnuis

 12. Gerd

  je kunt de vaatwasser zonder regelventiel/mengventiel aansluiten op heet water rechtstreeks erop en draaien maar .

  De zonneboiler heeft een mengventiel die koud water bijmengt tot een 60/65 graden maar net hoe je m heb ingesteld of hebt laten instellen .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.