2009 – Vloerisolatie

Eind september hebben we de vloer van ons huis extra geisoleerd. Er zat 3cm piepschuim onder de vloer met grote koudebruggen, plekken waar geen isolatie zat. Dit hebben we samen met onze buren groots aangepakt.

We hebben 10cm extra piepschuim eronder tegenaan gelijmd. Onze vloer is daarmee qua isolatiewaarde bijna verdrievoudigd. De oude vloer had een R van ongeveer 0,8. De EPS platen van 10cm dik hebben een R van 2.6. De totale R van onze vloer is dus 3,4 geworden.

Inmiddels zijn we een kleine maand verder en bevalt de extra vloer isolatie uitstekend, de vloer is voelbaar warmer en ons gasverbruik tot nu toe is beduidend lager.

Foto’s

13 Reacties

 1. brutus

  Hallo,
  Tip:
  Als de platen zijn verlijmd blijven ze toch ook wel hangen zonder de ondersteuning van de houten klossen? Dan raad ik je aan de klossen weg te halen. Door vocht uit de bodem kan er zwamvorming ontstaan in het hout. Dan is het niet prettig als je een keer weer onder de vloer zou moeten. Verder veel plezier met de warme voetjes.
  Brutus

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De zullen inderdaad wel blijven hangen zonder de klossen, alleen heb ik verrekte weinig zin om weer onder de vloer te moeten. Ik laat de klosjes er voorlopig lekker onder staan 🙂

 3. Tapie

  wat voor lijm heb je gebruikt? dit lijkt me een makkelijke methode om zelf ook te doen.
  heb je ook daadwerkelijk verschil kunnen merken in comfort/verbruik?

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik heb piepschuimlijm gebruikt in emmers. Deze is met een standaard plamuurmes in dotten aangebracht op de piepschuim platen.

  En het is zeker te merken, de vloer blijft merkbaar warmer. Ik heb er, meende ik, ook nog een artikel over geschreven hoeveel we nu extra besparen met de vloerisolatie en het HR++ glas in de woonkamer.

 5. Tapie

  Klinkt goed, weet je misschien nog een merknaam van de lijm? Is het bij de bouwmarkt te krijgen?

  mvg!

 6. Martin Kleinman

  Pfoe, het komt bij Raab Karcher weg, volgens mij was het Pattex piepschuimlijm.

 7. Andries BOs

  idee waar je de piepschuim platen het beste kan kopen? ik wil het samen met een buurman doen en vernam gisteravond per toeval dat dit een oplossing wat voor isolatie. Er bestaan 10cm piepschuim platen die door het kruipgat naa beneden gebracht kunnen worden en met een groef in elkaar vallen. Gezien de hoeveelheid zou het slim zijn samen te shoppen?

 8. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik heb ze bij Raab Karcher weg. Platen van 100x100x10cm. Deze hebben we doormidden moeten zagen om ze door het trapgat te krijgen. Dus als je ze smaller kan krijgen dan is dat natuurlijk makkelijker. De prijs van piepschuim ( EPS ) gaat per m3 ( kubieke meter dus ) en ik heb voor de hoeveelheid die wij hebben besteld vorig jaar, 10m3, geen korting gekregen omdat het zoveel was.

 9. Warner Uiterwijk

  Ik zie hier dat iedereen voor piepschuim platen gaat. Wil je zulke traditionele, milieuonvriendelijke platen gebruiken, dan is het wellicht een betere optie om 2e keus PIR platen aan te schaffen (zie marktplaats of googelen voor verkopers). In ons vorige huis heb ik dit ook gedaan. PIR heeft een hogere isolatiewaarde en heb je veel minder cm voor nodig om hetzelfde resultaat te krijgen. De allerbeste keus echter is m.i. de thermoskussens. Een ontzettend handige en snelle manier om een enorme warme deken onder je vloer te hangen! Ik maakte daarmee kennis via http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=vloer-%20en%20bodemisolatie#Isolatiematerialen_onderkant_vloer, en heb vervolgens met mijn Duurzame Waarde kaart de spullen aangeschaft bij Tonzon.

 10. Martin Kleinman

  Twee problemen met PIR,

  Ik weet niet hoe je PIR op piepschuim moet lijmen, er zit namelijk al standaard 3cm piepschuim onder de vloer. Piepschuim op piepschuim gaat wel uiteraard.

  PIR was via Marktplaats nog duurder dan EPS nieuw.

  Vandaar de keuze voor EPS.

 11. Barry

  Ik heb iemand langs gehad die tonzon thermokussens kon plaatsen tegen de bestaande 4cm piepschuimplaten aan. Alleen dan moest je met flink stinkende lijm werken waar de beste man hoofdpijn van kreeg. Dus dit kan ook, maar is wel een vervelend klusje.

 12. warner

  Barry,
  stinkende lijm… het is maar net wat je gebruikt. Ik heb de plakstroken tegen het piepschuim bevestigd met montagekit die ook geschikt is voor piepschuim (hoeft niet zo veel te kosten). Zeker geen vervelend klusje om dat zo te doen. Met natte lijm kan ik me voorstellen dat het vervelend wordt, maar met redelijk droge montagekit wordt het niet snel een knoeipartij.

 13. John

  Hallo Martin,

  ik heb je website recentelijk ontdekt. Interessant om de verbouwing van je woning door de jaren heen te kunnen volgen. Mijn vrouw en ik hebben nog niet zo lang geleden onze woning in Alkmaar verbouwd, dus het is leuk om te lezen hoe jij/jullie de verbouwing hebben aangepakt en hebben ervaren. Je schrijft “PIR was via Marktplaats nog duurder dan EPS nieuw”, heb je al eens aan b-keus isolatiemateriaal gedacht? Dat hebben wij tijdens onze verbouwing gebruikt en het scheelde ons veel geld. We kochten het bij http://www.deisolatieshop.nl, dit is misschien een goede tip voor je lezers die nog moeten isoleren? Ik zag dat er nog geen 2019 in je menu staat, dus ik ben benieuwd… wordt er nog geklust in 2019? Wij gaan voorlopig in huis even niets meer doen, maar we gaan ons nu op de tuin storten. Die is namelijk behoorlijk achtergebleven door alle klussen binnenshuis. Succes met je blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.