CV systeem aanpassing

In 2012 hebben we ons CV systeem aangepast en er een driewegklep geplaatst in de retour van de CV. Met andere woorden; CV water kouder dan de boiler, warm het dan maar op in de boiler, is het CV water warmer ga dan meteen maar naar de ketel. En hier zit meteen de crux; de CV ketel. Nu we de ELGA ruim een jaar hebben doet de ketel helemaal niets meer. Draait de ketel niet dan komt er ook geen warm water uit de zonneboiler het systeem in. Daarom is het CV systeem wederom aangepast.

Radiator

De zonneboiler is nu aangesloten als een radiator. Dat houdt dus in dat de beide aansluitingen van de warmtewisselaar in de zonneboiler aangesloten zitten op de aanvoer- en retourleiding van de CV installatie. In de aanvoerleiding zit een klep die dus in CV termen fungeert als radiatorknop. Deze knop wordt aangestuurd door de controller van de zonneboiler.

2015-05-19 15.27.59

De driewegklep die we al hadden is nu ingezet als tweewegklep, de derde aansluiting is afgedopt. Op de foto is duidelijk te  zien hoe het systeem werkt. Vanaf links komt de aanvoerleiding van het verwarmingssysteem. De klep is duidelijk te zien in het midden van de foto. Net na de klep zit een inregelventiel, daarmee kan de flow van het systeem worden vergroot of verkleind. Als laatste zit parallel aan dit geheel zit een afsluiter.

Nu ontstaat een hele interessante situatie. Met deze setup kan zowel de zonneboiler worden gebruikt om het huis te verwarmen als dat de ELGA gebruikt kan worden om de zonneboiler te verwarmen!.

Huis verwarmen

De voorwaarde voor het huis verwarmen is uiteraard wel dat de zonneboiler warm genoeg is. Wanneer de zonneboiler warmer is dan de temperatuur van het aanvoerwater gaat de klep open. Het water loopt dus door de klep heen, door het inregelventiel voor de flow en door de zonneboiler. De zonneboiler warmt dus het water op wat retour gaat richting de ELGA en/of de CV ketel. Zolang dus de zonneboiler effectief warmte kan toevoegen aan het systeem blijft de klep open.

In het geval van de ELGA gebeurd er het volgende; De ELGA begint te draaien en de zonneboiler begint de retour op te warmen. Deze warmte komt bij de ELGA terecht. De ELGA wil in zijn software proberen om een bepaald verschil tussen aanvoer- en retourtemperatuur voor elkaar te krijgen. De ELGA gaat dus zijn warmtepomp harder laten draaien om dit voor elkaar te krijgen. Dit spel blijft doorgaan totdat de retour 42 graden bereikt.

De ELGA levert door de software geen hogere aanvoertemperatuur dan ongeveer 42 graden en gaat terug moduleren tot het punt dat de buitenunit helemaal uit gaat. Doordat de pomp van de ELGA is aangesloten op het externe pompcontact blijft er bij warmtevraag dus een pomp aktief in het systeem en wordt er warmte rond gepompt, en het huis warmt dus op. De zonneboiler fungeert dus als een soort condensator in het systeem.

Het water in het verwarmingssysteem warmt sneller op dan alleen met de ELGA en het huis komt dus ook sneller op temperatuur ten koste van iets meer elektriciteit die de ELGA verbruikt omdat deze harder moet werken. Uiteraard totdat de 42 graden is bereikt, daarna gaat het stroomverbruik heel hard naar beneden.

Vanaf maart meet ik regelmatig hoge temperaturen in de zonneboiler, met gemak hoger dan 40 graden. Dit gaat dus hopelijk een aanzienlijke besparing opleveren. En als de temperatuur lager ligt dan de 42 graden grens warmt de zonneboiler het systeem sneller op waardoor dit ook nog eens een stukje comfort oplevert.

Zonneboiler verwarmen

Als de zonneboiler kouder is dan de aanvoertemperatuur dan gaat de klep dicht en zou er geen flow mogelijk zijn door de zonneboiler. In dit geval kan ik echter de klep die parallel loopt over de klep open zetten. In dat geval loopt er altijd water door de zonneboiler heen. Ik kan dus in dit geval met de ELGA de zonneboiler opwarmen. Zeker als het buiten nog aardig warm is zodat de ELGA efficient kan werken terwijl de boiler koud is kan dit interessant zijn.

Werking

En natuurlijk de hamvraag; Werkt het? Jazeker!

zonneboilertemperaturen

Dit is een plaatje van de temperaturen van de zonneboiler T6 is de sensor die aangesloten zit op de CV installatie voor het aansturen van de klep. Let even niet op de titel van de sensor, deze zit niet meer op de retour maar op de aanvoerleiding.

Er is 4 keer in de nacht warmtevraag van de ELGA. De T6 grafiek laat 4 keer een piek zien en de sensoren T4 en T2 in de boiler zelf laten zien dat de boiler behoorlijk afkoelt. Er wordt dus warmte vanuit de boiler het huis in gepompt.

De vier pieken komen ook mooi overeen met het verbruik van de ELGA:

verbruik_elga

Besparing

Hoeveel gaat dit nu besparen? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik ga het komende winterseizoen dit nauwkeurig in de gaten houden.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.