Kozijnen voor vervangen

Onze kozijnen voor zijn dit jaar vervangen op de eerste verdieping en de zolder. Bij het vervangen van een aantal scharnieren vorig jaar bleek dat de kozijnen er niet heel best voor stonden. Achteraf was dat een behoorlijk understatement.  Er zat behoorlijk wat houtrot in en het was achteraf maar goed dat ze zijn vervangen. Ons badkamerkozijn kwam er zo uit:

2015-05-09 18.11.49

Dit was na een paar minuten prikken en breken met een schroevendraaier. Het hout van deze dorpel is simpelweg compleet vergaan en ook de spie verbinding in de hoek is door en door rot.

Glas

Waar we lang bij stil hebben gestaan was het feit of we HR++ glas moesten gaan gebruiken of toch voor drievoudig glas moesten gaan kiezen. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor HR++ glas met een spouw van 15mm, gevuld met argon. Deze ramen hebben een U waarde van 1.1. Waarom geen drievoudig glas? De kozijnen werden hierdoor duurder maar vooral de extra kosten van het glas en de extreem lange extra TvT waren een duidelijke indicatie. De doorslag kwam door een artikel die ik las over de combinatie van drievoudig glas samen met roosters in de ramen. HR++ glas is het dus geworden.

Hout/kunststof

Een andere keuze waarmee we zaten was of we voor houten kozijnen moesten gaan of onderhoudsvrije kunststof kozijnen. We hebben voor meranti kozijnen gekozen. Een hoop buren hebben de afgelopen jaren kunststof kozijnen laten plaatsen. Van al die kozijnboeren is minimaal de helft intussen failliet gegaan. Leuk als je over 10 jaar een vervangend scharnier nodig hebt. Met hout speelt die discussie vele malen minder. Hout is een stuk vergevingsgezinder als het aankomt op het aanpassen of vervangen van onderdelen. Hout it is then!

We hebben verder gekozen voor naar binnen slaande ramen met een draai/kiep mechanisme. Aan de buitenkant komen nog permanente horramen. Dan kunnen we straks altijd de ramen open houden zonder last te krijgen van ongewenste insecten binnen.

Foto’s

2015-05-12 17.31.03

2015-05-11 19.39.03

2015-05-07 16.49.27

 

3 Reacties

 1. Jeroen

  Het moet eens in de zoveel tijd gewoon gebeuren :). Mijn kozijnen zagen er vorig jaar echt véél erger uit en omdat ik er nooit echt goed naar had gekeken en het er met een likje verf nog wel redelijk uitzag, wist ik dat van te voren echt niet van mijn kozijnen. Hier in Zuid-Limburg regende het afgelopen winter nog al, waardoor ik het op een gegevent moment merkte: ze vielen gewoon bijna uit elkaar. Ik vroeg mij af of hout of kunststof nog wat uitmaakt wat betreft de isolatie: wat doet het beter, als er al een effect is? Je ziet vaak dat leveranciers bij beide producten zeggen dat ze goed isoleren dus ik weet het niet echt meer. Hebben jullie enig idee?

 2. Hans Graansma

  Wij hebben voor ons nieuwe huis gekozen voor kunststof kozijnen met drievoudig glas met de hoogst mogelijke isolatiewaarden.
  De tip is om eens te kijken bij deze leverancier: Fensterversand.com
  Bij navraag wilden zij de kozijnen voor 100,- euro extra bij ons in Renkum (midden van het land) leveren. Let wel: het ging om een grote levering voor een complete bungalow.

 3. Dre Thuis

  “Van al die kozijnboeren is minimaal de helft intussen failliet gegaan.”
  Goed punt.
  Bovendien gaan kunststof kozijnen maar ca 70 jaar mee…. Je kunt denken: Na ons de zondvloed, maar dat is ook niet duurzaam.
  Verantwoord hout lijkt me een prima idee. Goed onderhouden kan het eeuwen mee gaan.

  Succes verder, interessant om dit allemaal te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.