Verbruik warm tapwater

Een van de grote problemen bij het gasloos worden is de vraag hoe wij in de winter warm tapwater hebben. En die vraag kon ik eigenlijk tot nu toe niet beantwoorden. Maar omdat ik een goudmijn aan data heb door alle sensoren in huis kon ik mogelijk die vraag wel beantwoorden.

En dat is gelukt!

Ik kan aan de hand van de sensor net na het mengventiel onder de CV ketel, het ventiel wat te heet water van de zonneboiler terug mengt naar maximaal 60 graden, hiervoor gebruiken. En eigenlijk is het simpeler dan ik vooraf had gedacht. Alles wat ik doe is het controleren of de temperatuur snel stijgt in een korte periode en dat de temperatuur continu daalt over een langere periode.

Bijvoorbeeld:

In deze grafiek is te zien dat de temperatuur 5 keer snel stijgt waarbij er een drietal heel kort op elkaar volgen, en er is een babybultje te vinden in de eerste keer warmtevraag. 

Mijn software vind hier uit:

De eerste wordt feilloos gevonden, het tweede minibultje ziet hij niet omdat de verandering te subtiel is, daarna gooit hij de warmtevraag van 14:43 tot 15:03 op 1 hoop, de daling van de sensor is volgens de software te subtiel hier. Daarna ziet hij de laatste bult weer netjes. Totaal deze dag dus 32 minuten dat er warm tapwater wordt gevraagd. Ook neemt mijn software bijvoorbeeld een douchebeurt over de dag mee uiteraard. Die minuten worden dan bij de volgende dag er opgeteld.

Dan is uiteraard de vraag hoeveel tijd is er warmtevraag. Per maand komt daar dit staatje uit. Meteen daarbij de opmerking dat ik moet kijken wat er mis is in oktober, mogelijk dat mijn algoritme iets niet lekker doet hier. Deze maand wijkt althans behoorlijk af ten opzichte van de rest.

Gemiddeld zitten we op zo’n 1500 minuten warm tapwatervraag per maand, omgerekend zo’n 48 minuten per dag. Aangezien ook onze wasmachine en vaatwasser aangesloten zitten op  warm water vind ik eigenlijk dit nog wel meevallen.

Update

Ik heb het algoritme iets aangepast. Hierdoor vallen de gekke cijfers in oktober weg. Enige nadeel is dat hij hele korte warmtevragen minder goed detecteert.

En nu?

De volgende uitdaging wordt om deze cijfers uit te gaan zetten tegen een boiler van 100 of 150 liter met daarin een warmte-element. En dan is de vervolgvraag; Hoe vaak gaat het voor komen dat wij moeten wachten op warm water of dat we ineens onder een koude douche staan.

Wordt vervolgd dus!

9 Reacties

 1. Rick M

  Zijn er al specifieke oplossingen voor het sanitair warm water waaraan je zit te denken?

  Wellicht interessant om warm water verbruik per dag te bestuderen: douchen jullie met 3 man achter elkaar aan elke ochtend? -> veel warm water nodig. Of meer verdeeld over de dag -> minder boiler inhoud nodig.

  Een aantal opties die naar mijn idee kans maken:
  – ATLANTIC EXPLORER V4 met warmtewisselaar voor je zonnecollectoren ipv je huidige zonneboiler. Dan gebruik je het warmtepompje alleen maar in de wintertijd.
  – Een 50L Daalderop Duo (koperen vat en tijdsklok) na je zonneboiler. Verwarmingselement alleen overdag, als de zon schijnt, aan zetten ivm salderen, mooi hot-fillen vanuit je zonneboiler en temp op 80 graden zetten voor meer capaciteit (wel terug mengen naar 60 graden uiteraard, met een mengkraan na de elektrische boiler).
  – De huidige zonneboiler vervangen voor een hygieneboiler en naverwarmen met een doorstroomverwarmer naar 60 graden. Dan hoef je niet zoveel water in de zonneboiler op hoge temperatuur te houden. Scheelt veel warmteverlies en dus onnodig verwarmen, scheelt weer zolder opwarming en dit beperkt ook het stroomverbruik van de doorstroomverwarmer.

 2. Floris

  ….of wellicht alleen een elektrische doorstroomverwarmer na de bestaande zonneboiler. Dat scheelt vervanging van de huidige zonneboiler (over hoe veel jaar schrijf je af?). Altijd gegerandeerd heet water zo veel je nodig hebt, en tegen aantrekkelijk elektriciteitsverbruik.

 3. Vincent

  Hoi Martin,

  Volgens mij werkt je berichten notificatie niet meer want ik ontvang ze niet.

  Voor je vraagstuk: hier spelen drie variabelen een rol: vermogen, energie en exergie.

  1) vermogen = hoeveelheid overgedragen energie in de tijd. Die heb je bijna inzichtelijk want de factor tijd geen je. De factor energie nog niet.

  2) je wilt 60° graden wegsturen. Als je daar je inkomend debiet en temperatuur (!) van je koud leidingwater op afzet, kun je gaan rekenen. Heb je je debiet beschikbaar? Ik heb wel temperatuur reeksen van leidingwater in het distributie net. Deze leiden tot iets hogere vermogens uit je reken wil maar bij gebrek aan beter…

  3) in de excel moet rekening gehouden worden met het temperatuur niveau. Water van 30° verder opwarmen met ‘warm’ water van 25° uit de zonneboiler wordt lastig….

  Nu ik dit typ, krijg ik zelf ook zin om een excel te maken… Van de week is aan gaan zitten. Kan ik bij je data van de zonneboiler / watermeter?

 4. Vincent

  Op een telefoon typen leidt tot de nodige auto correcties. Pas je die aan?

 5. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Die auto-correcties komen in elk geval niet van WordPress weg. Misschien toch je telefoon?

  Berichtnotificaties staan inderdaad uit, die plugin zorgde voor nogal wat databasevervuiling bij het maken van een backup.

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik heb de koud water inlaat temperatuur van de boiler ook zelfs per seizoen, dat is namelijk de uitgaande temperatuur van de doucheWTW.

  Ik heb de flow ( debiet ) inderdaad niet. Gezien het feit dat we het meeste douchen ( warm water vraag ) bij een vaste temperatuur ( 10 liter/minuut bij 38 graden ) kan ik het debiet bepalen hoeveel l/m er dat bij het mengventiel is. Daarmee is de berekening niet 100% zuiver voor bijvoorbeeld de vaatwasser en wanneer we gewoon heet water willen, echter die hoeveelheden zijn beperkt t.o.v. douchen.

  Ik loop alleen nog tegen 1 rekenprobleem aan. Een boiler kent een temperatuur gelaagdheid. Bovenin een boiler kan het gerust nog 50 graden zijn terwijl het onderin maar 20 is. Pas zodra de bovenkant van de boiler onder een bepaalde temperatuur komt loop ik tegen problemen aan.

  Die gelaagdheid doorrekenen krijg ik nog niet lekker in mijn model.

  Ik mail je even met meer details 🙂

 7. Marnix

  Nibe heeft volgens mij een ventilatie WP (F750) die je op je spiraal kan aansluiten dan kan je je boiler toch met COP bijverwarmen. Combineerbaar met verwarmingondersteuning.

 8. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Een ventilatiewarmtempomp is denk ik veruit het mooiste. Als ik puur elektrisch wil verwarmen dan komt er gok ik 1500kWH op jaarbasis bij.

 9. Marnix

  Ventilatiewarmtepompboilers heb je ook met extra spiraal, kan je met die spiraal wellicht de ELGA ondersteunen op de koude dagen.

Geen reacties toegestaan.