Verlichting vervangen

In de categorie kleine besparingen en verlichting weer oude halogeenverlichting vervangen. Op zolder hadden wij nog op het 3e toilet en de kamer waar de CV ketel hangt twee 50W halogeenlampen hangen met GU10 aansluiting. Die had ik ooit al geprobeerd te vervangen maar het leek alsof die lampjes niet te vervangen waren.

Er ging kort geleden een lampje kapot en ik had er dusdanig de smoor in dat ik het hele armatuur moest vervangen dat ik op zoek ben gegaan naar een manier om toch de lampjes te kunnen vervangen. Dus gewapend met een paar tangen en een dremel ben ik gaan zitten.

Wat blijkt nu? Met een tangetje kan via de buitenkant heel makkelijk een stuk eraf worden geschoven waarna het lampje vervangen kan worden. Dat heb ik een paar weken terug meteen gedaan met de kapotte lamp en vanmiddag de andere lamp.

Dit is het lampje nu in de 3e WC op zolder. Er is een 5W LED lampje in gekomen gekocht bij de Action. Die geeft gevoelsmatig net zo veel licht als de oude 50W halogeenlamp die er hing.

En het lampje bij de WC ketel. Dit is een 3W LED lampje, wederom gekocht bij de Action.

En hoe ziet dat er nu uit?

Mooi warm wit licht en genoeg voor het kleine hokje.

En de besparing? Een gokje is dat ze maximaal een half uur per dag aan staan. Dan is de besparing dus 100-(5+3) = 92W. Dat scheelt: 16,8kWh per jaar. Die lampjes kosten 2,49 per stuk en verdienen zichzelf dus erg snel terug!