Vloer- of bodemisolatie

Zoals de meesten wel weten hier hebben wij een aantal jaar geleden de vloer voorzien van een extra hoeveelheid isolatie en hebben we later nog een laag plastic op de bodem van de kruipruimte neer gelegd. Afgelopen week was ik bij mensen die hun vloer op een andere manier hebben geïsoleerd. Namelijk door de bodem van de kruipruimte te voorzien van een soort isolatiechips. En dat vraagt natuurlijk om een artikel!

Ik hoor zelf enorm veel verschillende verhalen over bodemisolatie. De negatieve verhalen gaan met name dat de vloer er kouder door wordt omdat de vloer de kruipruimte verwarmd en die warmte weg wordt geventileerd. De warmte die het hele jaar in de bodem zit wordt dan niet meer gebruikt.

De mensen bij wie ik ben geweest zijn zeer tevreden over hun bodemisolatie. De vloer bij hen is merkbaar warmer geworden. Ze stoken zelf redelijk fanatiek in de woonkamer met radiatoren, tot 22 graden. Als ik de vloer daar meet dan is de hele vloer egaal ongeveer 21 graden. Misschien nog wel het mooiste van deze vergelijking; Dit huis staat ook in Lelystad en de omstandigheden zijn dus hetzelfde.

Huis 1.

vloer

Ik heb een aantal foto’s gemaakt van de kruipruimte. Gemiddeld is hun hele kruipruimte tussen de 16,5 en 17.0 graden. Verder is de kruipruimte droog en hangt er geen vocht onder de betonnen vloer.

Ons huis

Midden in de kruipruimte op ongeveer 10cm boven vanaf de isolatie heb ik een DS18B20 sensor hangen. Deze geeft voor dezelfde dag deze grafiek:

kruipruimte

De hele dag tussen de 14,5 en 15.0 graden. Tijdens de warmtescan was het 14,5 – 14,6 graden in de kruipruimte. Onze kruipruimte is sinds de laag plastic op de bodem ook kurkdroog.  Dus ondanks onze vloerverwarming is het in onze kruipruimte kouder.

Conclusie

Zowel bodem- als vloerisolatie werken beide. Maar op basis van deze gegevens is vloerisolatie beter en blijft de kruipruimte kouder. De bodem afdekken in de kruipruimte is hoe dan ook een goed idee.

En deze vergelijking ook een keer doen in een huis met Tonzon lijkt me ook ontzettend interessant!

 

 

 

 

7 Reacties

 1. Jan

  Kouder kan ook betekenen: meer ventilatie in de kruipruimte. Op bovenstaande resultaten kan ik niet beoordelen welk systeem ‘beter’ is.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Scherp en je hebt gelijk. De hoeveelheid lucht die wordt geventileerd in en uit de kruipruimte is ook van groot belang en kan een grote impact hebben op de temperatuur in de kruipruimte.

  Alleen; Hoe kan je ze dan wel vergelijken?

 3. Jan

  Geen idee, ik denk dat het onderzocht moet worden in een laboratorium. Bij jou zijn te veel variabelen.

  Of het theoretisch op basis van de thermische weerstanden. Met windkracht 10 blazen door de kruipruimte zal gewoon buiten temperatuur geven als temperatuur in de kruipruimte. Bodemisolatie heeft IMHO dan geen zin. Als de ventilatierooster kleiner zijn zal het geen windkracht 10 worden, en is bodemisolatie beter.

 4. Marnix

  Ik had een brainwave in de bus (op weg naar huis).

  Als je nou eens een (kleine)lucht WTW in de kruipruimte installeert en de gewonnen warmte je huis inbrengt. Wat zou dit opleveren ?

 5. Alexander

  Wat een interessant blog!

  Wij zijn de laatste tijd heel fanatiek aan het isoleren. Vorig jaar januari hebben we onze kruipruimte geisoleerd met Tonzon. Ons energieverbruik is fors gedaald. 2011 t/m 2014 hadden we een verbruik van gemiddeld 1170 m3. (1100-1300). 2015, afgelopen jaar dus, ons eerste jaar met kruipruimteisolatie, was ons verbruik 822 m3. Dat is een forse besparing.
  Mocht je vergelijkbare metingen willen doen bij een Tonzon vloer dan ben je van harte welkom!

  Op dit moment zijn we een beetje te fanatiek bezig. We zijn al sinds de herfst bezig om de zolder te isoleren met Resol schuim. Maar het schiet niet zo op. Het is veel werk en we hebben maar weinig tijd om de nodige vooruitgang te boeken. Maar dat is een ander verhaal…

 6. Henk Schoneveld

  Heb net even 3 temperaturen gemeten loodrecht boven elkaar in een huis met kwaaitaal vloer en aluminium-noppenfolie, zwevend op 15 cm onder de kwaaitaal vloer. Kamer 18.2, onderzijde kwaaitaal 14.5, onder de aluminium-noppenfolie 11.3. De temperaturen gemeten met een IR-thermometer. Ventilatiegat zit nog tussen de kwaaitaal en de folie, naar beneden brengen zou e.e.a. nog verder kunnen verbeteren.

 7. Henk Schoneveld

  Kleine aanvulling voor vloer temperatuur, deze is 1 meter verder de kamer in 19.2 en na 2 meter 20.0 graden. De gemeten 18.2 betreft de grens met een onverwarmde ruimte, daar waar de toegang tot de kruipruimte zit en de bovenzijde v.d. vloer daar is slechts 13.8 graden.

Geen reacties toegestaan.