Vloerafgifte in grafiek

Door het helpen van een volger van mijn blog, hij heeft problemen met zijn vloerverwarming, kwam ik bij deze website terecht voor het berekenen van de afgifte van de vloerverwarming: https://www.wth.nl/support-en-downloads/afgifte-berekening

Ik kreeg daarna spontaan het idee om dit ook op te nemen in mijn eigen domotica. Ik heb namelijk de aanvoertemperatuur van de vloerverwarming en de retourtemperatuur van de vloerverwarming, en uiteraard weet ik het oppervlak van mijn vloerverwarming ook. Alleen komt mijn specifieke situatie met droogbouw jammer genoeg niet voor. Daarom ga ik gemakshalve maar uit van: HoH 10cm, PE-RT 16×2 als leiding, vloerafwerking linoleum ( wij hebben PVC ), afwerkvloer van cement van 50mm dik ( wij hebben droogbouw met slechts een paar mm flexibele tegellijm, en uiteraard isolatie.

Aan de hand van die cijfers heb ik lokaal een tabel gevuld met alle mogelijkheden in temperatuur bij die omstandigheden en aan de hand van de temperaturen kan ik daarmee een afgiftegrafiek samenstellen.

Dit is de grafiek van 11 december. Rond 20:00 en 21:00 zijn twee dips naar 0W afgifte te zien, dit zijn in werkelijkheid defrost cycli van de warmtepomp, de aanvoertemperatuur zakt op zo’n moment onder de retourtemperatuur, ik stel in dit soort gevallen het afgiftevermogen van de vloerverwarming op 0. Eigenlijk zou dit een negatief getal moeten zijn omdat er warmte uit de vloer wordt onttrokken!

Mocht iemand suggesties, op/aanmerkingen hebben over deze methode dan hoor ik dat graag!

1 Reactie

  1. Albert de Voogd

    De benadering die hoort bij de berekening is m.i. niet helemaal correct.
    Op basis van de aanvoer- en retourtemperatuur van het CV-water en de hoeveelheid CV water die door de leidingen stroomt kun je berekenen hoeveel warmte het CV-water aan de vloer afgeeft. Voor de hoeveelheid CV-water wordt in het rekenmodel een schatting gebruikt op basis van het type buis en de hart op hart afstand daarvan.
    Het gaat dan om de (gemiddelde) afgifte van warmte van het CV-water aan de vloer en van de vloer aan de kamer. Dit laatste wil je eigenlijk weten want dat is relevant voor de kamertemperatuur en het comfort. Als de aanvoertemperatuur van het CV-water onder die van de retourtemperatuur komt zal het CV-water warmte uit de vloer opnemen, maar zolang de vloer warmer is dan de lucht in de kamer zal de vloer nog warmte aan deze lucht afgeven.
    Het afgiftevermogen van de vloerverwarming is dan ook niet 0 of negatief als met vloerverwarming de verwarming van de ruimte door de vloer wordt bedoeld, zoals meestal het geval is. Dit is pas het geval als de ruimte warmer is dan de vloer.

Geen reacties toegestaan.