Vloerverwarming vragen

We gaan voor vloerverwarming! We zitten alleen met een aantal vragen. Wie o wie kan helpen?

Randvoorwaarden

We willen vloerverwarming als hoofdverwarming. Het liefst met een zo laag als mogelijke retourtemperatuur richting de ketel. Ook willen we de woonkamer en 1e verdieping onafhankelijk van elkaar verwarmen.

Infrezen of dekvloer eruit?

Wat is nu beter en levert meer vermogen per m2. Infrezen in de bestaande vloer of de dekvloer eruit bikken en vanaf het kale beton weer vloerverwarming opbouwen?

De meningen zijn hier over verdeeld. De ene zegt dat infrezen net zo efficient is als wanneer de dekvloer eruit gaat. Anderen zeggen dat met infrezen er maximaal 75-100W/m2 te halen valt. En met een nieuwe dekvloer met daaronder isolatie + folie tussen de 150-175W/m2.

Wat is nu wijsheid?

Thermostaat

Hoe kunnen we de woonkamer verwarmen met een thermostaat en er ook voor zorgen dat de 1e verdieping warm blijft? Iets met zones? Ik ben al wezen googlen, alleen snap ik nog niet hoe het werkt.

Waar?

Alleen vloerverwarming in de woonkamer, keuken en bijkeuken? Of ook de gang/hal en toilet beneden?

Vragen

Dit is de eerste batch met vragen, er komen er ongetwijfeld nog heel veel meer.

14 Reacties

 1. Peter blijleven

  Martin,

  Heel verstandige keuze die vloer verwarming.

  Heb zelf nog een convector put (4 meter breed) en dit jaar de enkele Jaga vervangen door een twin met zelfbouw DBE. Helpt goed, heel erg comfort verbeterend maar je blijft de ventilatoren horen. En de ladingen stof zijn een minpunt.

  Mijn mening betreffende wel/niet infrezen.
  Bij infrezen voor LTV temperaturen moeten er zoveel sleuven komen dat volgens mij de dekvloer al bijna verwijdert wordt. En je staat nog steeds beton te verwarmen dat doorloopt naar de buren!!

  Ooit gedacht om de deklaag te verwijderen en er een droogbouw vloer in te leggen?

  http://www.verwarming.net/energie-besparing/voordelen-droogbouw/index.php

  De link is zomaar een voorbeeld. Er zijn meerdere systemen.

  Veel succes met je keuze, en houd Nederland op de hoogte van je beslissings traject.

  Peter

 2. Vinny

  De hele vloer er uit halen. Is een ochtend werk en dan puin afvoeren. Daarna piepschuimen broodjes van 15 cm dikte er een bovenlaag op storten en dan de isolatie van waar de vloerverwarmingsleidingen op komen. Leidingen zo dicht mogelijk bij elkaar leggen op 8 cm afstand. Op deze wijze kan de aanvoer temp laag blijven. Ideaal icm een zonneboiler (als de zon schijnt). Ik ben de hele winter doorgekomen met een aanvoer temp van 25 graden. Nu op dit moment niet meer dan 20 graden. Werkt echt schrijf ik uit ervaring.

 3. Martin Kleinman

  De hele deklaag verwijderen hoort sowieso tot de opties. Daar gaat op dit moment mijn voorkeur naar uit.

  @Vinny,. De vloer eruit halen gaat niet werken. De deklaag van een cm of 4 wel. Daarna volgt er 22cm massief gewapend beton. EN bovenop het beton 15cm erbij is te veel.

  ik kom dan boven alle drempels uit.

 4. Vinny

  In dat geval is alles verwijderen geen optie. Enkel de deklaag kan wel. Misschien is droogbouw een serieuze optie. De hoogte van dit systeem lijkt gering.

 5. Eric

  Hallo Martin,

  Kan me voorstellen dat er veel vragen zijn :).

  Ik kan geen advies geven over invrezen of deklaag verwijderen. Wij hebben tijdens onze verbouw vloerisolatie neergelegd en daarover een afwerklaag van tussen de 6 & 10 cm. Het was oude woonboerderij, met ook wat bestaande hoogte verschillen in de vloer. Effect van onze dikke afwerklaag is dus wel dat het ongeveer 2 uur duurt voordat de woonkamer warm gaat worden. Aan 1 kant niet fijn, maar goed betekend eigenlijk wel dat zelfs op koude dagen we maar 1 keer per dag het huis moeten stoken omdat de vloer de warmte lang blijft vasthouden (maar dat kan je ook op mijn site zien & lezen).

  Wat betreft jou vraag over zone-regeling. Ja, het is zeker mogelijk om het verwarmings systeem te splitsen. Kan middels een 3-weg klep waarbij je b.v. de verdieping kan afsluiten (via thermostaat b.v.) zodat op dat moment alleen BG warmte krijgt. Maar (er is altijd een maar), dit betekend dus ook dat de verdieping dezelfde wateraanvoer temp krijgt als de vloerverwarming. Vraag is dus of deze temp ook de verdieping warm genoeg kan houden (of daar ook VV?).

  Je zou ook een scenario krijgen waarbij de verdieping warmte vraagt, en BG niet. Op onze CV is er 1 thermostaat leidend mbt aansturen van de warmtevraag. Bij ons het woongedeelte. Zoals ik hierboven al had aangegeven hoeven wij op 95 % van alle dagen maar 1 keer te stoken om het huis te verwarmen. Kwam er voor ons op neer dat indien wij andere vertrek wilde opwarmen, we de CV middels de thermostaat in de woonkamer moesten aanzetten om warmte vraag te voldoen. Met daarbij ook dat we energy in de woonkamer, hal en badkamer stopten, terwijl niet nodig. Meer dan waarschijnlijk dat hiervoor ook wel oplossingen voor zijn (b.v BG en verdieping naar 1 punt, dat punt stuurt CV aan), maar een voor ons geschikte was ik niet tegengekomen

  Onze oplossing was dus om een extra CV aan te sluiten op andere ‘zone’ zodat we het daar goed kunnen controleren. Met de vloerverwarming hebben we eigenlijk genoeg aan een temp van 35-40 graden, maar met deze temperatuur kregen we het andere vertrek niet warm genoeg.

  Een paar installateurs hadden aangegeven dat voor ons het inregelen van een extra ‘zone’ met 3weg klep de oplossing zou zijn, maar goed, dat zou ook betekenen dat we richting de 55 – 60 graden moeten met water temp… de hele tijd 🙁 Dat schoot bij ons dus het doel voorbij.

  Kijk anders even op mijn www. Daar heb ik ook wat info over onze situatie staan. Kan je zelf even kijken of er overeenkomsten zijn!

  Suc6 met het verdere uitzoeken, uitpluizen!

 6. Willem

  Wij zijn ook druk bezig met verduurzamen; en ook wij zitten te denken aan vloerverwarming. Ons leek het droog bouwvloer van Variotherm wel wat; opbouwhoogte is daarvan slechts 2 cm. Wellicht is dat ook iets voor jullie!!

 7. Robert

  Om het beste resultaat te krijgen zou ik de dekvloer eruit halen.
  Dan kan je gewoon slangen van 16mm gebruiken, voordeel hiervan is dat deze leidingen minder weerstand hebben dan de 10mm die vaak word toegepast bij infrees werkzaamheden. En minder weerstand is ook minderpomp energie. Daarbij kan je dan inderdaad ook precies op de maat gaan liggen die je zelf wilt zodat je ook het vermogen kan verkrijgen wat je nodig hebt in je woning. Het is wel aan te raden om isolatie toe te passen onder de slangen al is het maar 2 cm dit voorkomt toch de nodige doorstraling naar onderen. kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op http://www.radson.com/nl/producten/vloerverwarming.htm

  Een droogverlegsysteem lijkt aardig (en werkt ook heel makkelijk) maar is ook relatief duur, dus als je bijvoorbeeld alleen een badkamer doet interessant, maar de gehele BG word dan weer prijzig denk ik.

  Voor het regelen van meerdere zonnes in de verwarming kan je eens kijken naar http://www.kijkvoelbeleef.nl/nl/Honeywell/Producten/evohome/ (de evo home site is trouwens echt een waardeloze site je moet wel even doorgooglen om te weten wat ze precies hebben) daar kan je een hoop mee schakelen en uitschakelen dus dat je niet onnodig ruimtes verwarmd.

  Ik zal je site wel in de gaten houden voor als je nog meer vragen hebt.

 8. peter

  Hallo Martin,
  Overweeg je ook om je zonneboiler te koppelen aan de vloerverwarming?

 9. Martin Kleinman

  Hoi Peter,

  Het CV systeem is al gekoppeld aan de zonneboiler. Dus zodra we vloerverwarming hebben dan is de vloerverwarming automatisch aangesloten op de zonneboiler 🙂

 10. JEROEN

  2 cm isolatie maakt voor warmteverlies niet heel veel uit. Maar helpt natuurlijk wel.
  De vloer reageert wel sneller als je aan de thermostaat draait.
  Aan de andere kant werkt je paneel efficienter als deze een zo laag mogelijke watertemperatuur aangeboden krijgt. Wat dus inhoud dat je overdag zoveel mogelijk warmte in je vloer moet stoppen. Een vloer met meer massa ( dus infrezen ) accumuleert beter en koelt savonds langzamer af.
  Ik weet dat vlverw wel scheelt in je gasverbruik maar of de zonneboiler nu zoveel bijdraagt in het geheel. Ik verwacht van niet. Vanuit dat oogpunt zou ik dan weer wel isoleren.
  Overigens als je de radiatoren boven wel gebruikt dienen deze wel hoge temperatuur te krijgen en is laag stoken weer geen optie.
  Het zal de keuze wel niet makkelijker maken maar ik hoop dat je er wat aan hebt.
  Groeten jeroen

 11. Arjen

  Ik heb het laten infrezen, temeer ook omdat bij ons gas, water en elektra in de dekvloer ligt. Ik heb na het infrezen (16mm buizen) wel de vloer weer geëgaliseerd zodat er zoveel mogelijk contact oppervlakte is met de (houten) vloer erboven. De houten vloer is volledig verlijmt op de egalisatie, ook weer om zoveel mogelijk contact oppervlakte te creëren. Buiten dat een houten vloer vanwege de isolerende eigenschappen natuurlijk vloeken in de kerk is werkt het verder prima. Ik heb de aanvoer temp nu op 50 graden staan, dit omdat ik heel af en toe in de werkkamer nog wel eens een radiator aan heb, anders had het nog een lager gekund.

  Ik zit er nog aan te denken om mijn pomp en een zone afsluiter te gaan regelen met z-wave of klikaanklikuit schakelaars, samen met wat draadloze temp meters kan ik dan vanuit mijn domotica systeem (Vera Lite) alles besturen.

  Op deze website hebben ze overigens veel betaalbare (beter betaalbaar dan honeywell iig) oplossingen voor zone regelingen:
  http://www.zoneregeling.nl

  Ik heb overigens de vloerverwaring overal op de BG laten aanleggen behalve in het toilet. Een open deur is dat je bij het infrezen er op moet letten dat bij de ramen de leidingen dichter op elkaar liggen.

 12. Andre

  Hoi Martin

  Ik heb niet veel verstand van bouwen, hoe zit het met het uitzettings vermogen van je vloer als je gaat freezen? gaat het niet scheuren?

 13. JEROEN

  Nog nooit gehoord dat een ingefreesde vloer is gescheurd.
  Maar of het dan ook niet kan gebeuren?
  Misschien freest de fa ook meteen een dillatatievoeg op strategische plaatsen indien nodig?
  Ik heb dezelfde vloer en afwerkvloer en vraag me af of deze makkelijke eruit te halen is?
  Even ergens proberen waar het geen kwaad kan? Weet je iig waar je eventueel aan begint dan.

 14. Jeroen

  Martin, ik heb inmiddels sterke twijfels of er wel een dekvloer in de woning ligt.
  Ik heb bij het inhakken van de afvoer van ons inbouwcloset volgens mij geen aanwijzingen daarvoor gezien. ( paar jaar geleden )
  Ook wist mijn werkgever te vertellen dat er niet overal in het karveel afwerkvloeren zijn gestort.
  Een nader onderzoek waard lijkt me dus.

  p.s. alleen de retour van de vloerverwarming unit ( HT verdeler in combinatie met de radiatoren in de rest van je woning) is LT en is dan dus zinvol om door de zonneboiler terug te laten lopen. Dan hoef je mijn inziens geen andere ruimteregeling toe te passen.

  Maarrrrr laag temp stoken met je ketel en vloerverwarming met een ltv verdeler bespaart volgens mij meer gas.(maar ja overal vloerverwarming is me ook een klus )

  Groeten Jeroen

Geen reacties toegestaan.