Warmtescans

Corona update (30-11-2021 )

Ik heb vanwege de oplopende coronabesmettingen helaas weer moeten besluiten om voorlopig geen warmtescans te doen. Ik kan het niet naar mijzelf verantwoorden om op dit moment bij iedereen langs te gaan, ook al mag het strikt genomen op dit moment nog steeds. Ik hoop oprecht dat we met zijn allen dit virus op korte termijn weer onder controle weten te krijgen.

Ik kan u op mijn wachtlijst plaatsen echter is deze vrij lang en ik kan dus niets toezeggen op wat voor termijn ik langs zou kunnen komen.

Warmtescans

Begin 2013 heb ik na lang wikken en wegen mijn eigen warmtebeeldcamera gekocht. Wat een hoop mensen hebben met gewone fotografie heb ik met het maken van warmtebeelden. Nadat er in 2010 foto’s van mijn huis zijn gemaakt ben ik verliefd geworden op wat je met een warmtebeeldcamera kan zien. 

binnenkant

Warmtebeelden zijn ontzettend bruikbaar om te kijken waar de lekken in huis zitten waar warmte door verdwijnt. Op bovenstaande foto is te zien dat de muur naast en boven het kozijn erg koud is. Deze kou is zelfs terug te zien tussen de balken van de eerste verdieping.

De camera kan zowel aan de binnen- en buitenkant van de woning worden gebruikt voor het opsporen van warmtelekken.

Ik maak niet alleen foto’s van mijn eigen huis. Ik ga ook met mijn camera op pad voor het maken van warmtescans. Intussen ben ik ruim 5000 foto’s verder en heb ik een kleine 30 warmtescans gedaan door bijna het hele land.

Zeker voor het maken van de foto’s buiten mag het niet te warm, maximaal 5 graden, zijn en moet de gevel droog zijn. Daarnaast moet eventuele zonnewarmte uit de gevel zijn verdwenen. Dat houdt in dat het aantal dagen om een warmtescan te doen in een jaar redelijk beperkt is. 

Mijn camera maakt tegelijkertijd een warmtebeeldfoto en een gewone digitale foto. Dit maakt het makkelijker om later terug te zien waar de foto is genomen. Hieronder een voorbeeld.

woonkamer_keuken

Kosten

Ik vraag 150,- euro voor een warmtescan. Ik ben ongeveer 1 1/2 tot 2 uur bezig met het maken van de warmtebeeldfoto’s. Ik maak zowel van binnen als buiten warmtebeeldfoto’s. Ik maak gemiddeld tussen de 80 en de 150 foto’s per woning, en soms zelfs nog meer, afhankelijk van de grootte van de woning.  Daarna moeten de foto’s worden nabewerkt en voeg ik de meest interessante foto’s samen tot een rapport in PDF formaat.

Wat krijgt u

  • Een rapport met de meest interessante foto’s voorzien van opmerkingen;
  • Alle gemaakte foto’s;

De gebruikte software ( IRSoft ) is gratis te downloaden vanaf de website van Testo, u kan dus zelf ook nog eens kijken naar de foto’s en hier analyses op doen.

Afspraak maken

Wilt u een warmtescan? Stuur mij dan een e-mail ( martin@familie-kleinman.nl ). Ik zet u dan op de wachtlijst en zodra de weersomstandigheden goed zijn neem ik contact op voor het maken van een afspraak. Let op: Dit kan even duren.

Voor het maken van een warmtescan heb ik specifieke omstandigheden nodig ( droog, rustig weer met niet te veel zon. De temperatuur mag maximaal 5 graden zijn. En met name veel zonneschijn overdag maakt het maken van foto’s buiten lastig. Goede omstandigheden komen eigenlijk alleen voor in de periode november tot en met eind februari.

Mijn camera

Ik heb gekozen voor een Testo 875-i1 camera. Deze camera heeft een detectorresolutie van 160×120 pixels wat door middel van een software aanpassing kan worden opgewaardeerd naar 320×240. Hier een foto van zonder en met superresolution.

 

Zonder Met

 

Let vooral op het slot onderaan de deur, de deurpanelen onderaan en het raster van de radiatorombouw. De foto is stukken scherper zonder dat ik aan de lens heb gezeten. SuperResolution maakt de foto dus scherper en mooier. Het is geen volledige 320×240 foto maar het is stukken beter dan een standaard 160×120 pixel warmtebeeldfoto.

Voorbeeldfoto’s

Kieren en naden

 

Dit is een foto van een voordeur waar geen tochtstrip zit aan de onderkant. Op de foto is de koude plek te zien waar het bijna letterlijk naar binnen waait.

Brievenbus

Een brievenbus naast of in de voordeur is bijna altijd een enorme koudebrug. Op bovenstaande foto is een brievenbus te zien met borstels om de kou tegen te houden. Ondanks die borstels is de brievenbus heel erg duidelijk te zien.

Spouwmuur

Bij bovenstaande foto was de eigenaar ( rechts ) nieuwsgierig of de spouwmuurisolatie te zien was op de foto. Daarnaast had deze man zijn dak ook extra geisoleerd. Op de foto is goed te zien dat de spouwmuur van het huis rechts kouder is dan het huis links. Dit houdt in dat de isolatie in de spouw de warmte beter binnen houd. Daarnaast is het dak nog net te zien dat daar ook verschil zit tussen beide woningen.

Bij deze woningen, in mijn eigen straat, ligt de spouw hoogstwaarschijnlijk open onder de dakpannen. Beton isoleert nauwelijks en de warmte kan dus zo via de woning via de spouw tussen de woningen verdwijnen naar boven via het dak. Dit is op de warmtebeeldfoto’s erg goed te zien.

Meterkast

Bovenstaande is een foto van een meter/groepenkast. Deze eigenaar wilde graag een foto van zijn groepenkast of daar wat te zien was. Ten tijde van de foto stond er niet veel bijzonders aan in de woning, alleen een ELGA warmtepomp stond aan als verbruiker ( 1kW ).

Op de foto is bijna de draad te volgen van de schakelaar onderaan naar drie groepen er boven. Na controle bleek deze draad in de groepenkast los te zitten.

Sinds deze foto maak ik bij iedereen ook foto’s in de groepenkast.

Verwarming

Bij het rondkijken met de camera kwam ik bij mensen deze radiator tegen op zolder. Ondanks dat deze vol open stond warmde deze radiator nauwelijks op aan de voorkant. Het achterste paneel warmde wel volledig en goed op. Het bleek achteraf dat deze radiator deels verstopt zat.

Hier een mooi voorbeeld van een radiator waar lucht bovenin zit. De warmte stijgt op, komt bovenin lucht tegen en kan niet verder.

Dit is een foto van mijn eigen vloerverdeler. Per groep kan ik goed zien dat de temperatuur verschilt per lus.

 

 

1 Reactie

  1. Pingback: Warmtescans pagina | Familie Kleinman BLOG

Geen reacties toegestaan.