Warmtepomp en het boilervat

Sinds half januari mag de warmtepomp continu pompen door het boilervat heen. In de koude periode leek deze setup zeer goed te werken omdat de warmtepomp dus ook warmte uit het vat kon halen voor een defrost. Dit had ik al eens getest met mijn ELGA/Carrier maar daar werkte het niet. Waarom werkt het nu dan wel?

Deze grafieken zijn van maandag 08-02-2021, deze dag waaide en sneeuwde het de hele dag hard en heeft de zon geen seconde geschenen. De belangrijkste lijn in de grafiek is de paarse lijn van de vloerretour. Bij een warm boilervat en een defrost is er wel een kleine dip naar ongeveer 26 graden. Er is rond 19:00 een douche genomen en dan is meteen te zien wat er gebeurd met de aanvoertemperatuur van de warmtepomp maar ook hoe diep een defrost dan is naar slechts 23 graden.

En nog belangrijker is de grafiek van de woonkamer, onze woonkamer blijft perfect op temperatuur en de defrosts zijn niet eens te merken.

Het geheim zit hem na 20:00. Hier is te zien dat de ELGA het boilervat weer op temperatuur krijgt met een aanvoer die oploopt tot 36 graden. En hier zit het grote verschil met de oude ELGA/Carrier. Deze had het vermogen niet om het boilervat weer op temperatuur te krijgen.

Dus het idee van een boiler/buffer werkt geweldig maar dan moet de warmtepomp wel het vermogen hebben om hem weer op een temperatuur te krijgen die je nodig hebt in je verwarmingssysteem om het huis op temperatuur te houden. En met mijn ELGA ACE 6kW is dat dus het geval. De warmtepomp heeft het voordeel dat hij veel warmte kan onttrekken uit het huis wanneer er een defrostcyclus volgt en de ACE heeft voldoende vermogen om het boilervat weer op temperatuur te krijgen.

Warm tapwater

En deze setup heeft nog een voordeel. Ik verwarm mijn boilervat waar mijn tapwater in zit. Aangezien warm water stijgt in het boilervat zit er bovenin het vat dus water van ongeveer 35 graden. De CV ketel verwarmd dit naar 60 graden. Het kost dus stukken minder gas/energie om van 35 naar 60 graden te gaan dan van 11 graden naar 60 graden. Het water wat nu ons huis binnen komt is slechts 11 graden.

In ons geval hebben we uiteraard nog het voordeel van de doucheWTW waardoor het water al iets voorverwarmd het boilervat binnen komt. Sterker; De temperatuur in het boilervat is onderin nooit onder de 20 graden geweest. Dus de doucheWTW doet al 9 graden “gratis” verwarmen waarbij de warmtepomp bovenin de rest doet.

Van het gas af

Wij willen van het gas af. Het is nog steeds een vraagteken of we kiezen voor een verwarmingselement in het boilervat, misschien kiezen voor twee vaten of toch een doorstroomverwarming.

Ik heb nog wat huiswerk te doen. Wat wel vaststaat is dat de ELGA deze zeer koude periode zonder problemen is door gekomen.

 

4 Reacties

 1. Frank Bovers

  Ik heb een luigjens zonnegas combi in mijn systeem zitten. Het gasbrander gedeelte heb ik omgebouwd naar electrisch verwarming. Verwarmingselement van Chinese makelij. Na 3 maanden was deze doorgeroest en heb ik ze moeten demonteren. Waar je ook op moet letten is dat de piekverbruik niet te hoog wordt. Verwarmingselement was 3 kw. Mijn hoofdzekering is er een keer uitgegaan.

 2. Rick M

  Wat dacht je van het hotfillen van een elektrische boiler?
  Bij Warmteservice is een 100L RVS niet echt duur.
  De meeste boilers hebben een 2000W verwarmingselement erin zitten, dus dat schiet niet echt op helaas. Dan is het hoger opstoken van het boilervat wel een vereiste.

  Is de ‘klassieke’ WP-boiler oplossing nog een optie?
  Dus boiler ontkoppelen van CV systeem en met een 3-weg klep aansluiten op de Elga, zodat je het vat naar een hogere temp kan stoken met de WP.

 3. Pieter

  H Martin,
  Volg met belangstelling je ervaringen inzake de Elga. Je schrijft hierboven de volgende zin, maar ik begrijp de strekking niet:
  De warmtepomp heeft het voordeel dat hij veel warmte kan onttrekken uit het huis wanneer er een defrostcyclus volgt en de ACE heeft voldoende vermogen om het boilervat weer op temperatuur te krijgen.

  Het is toch de bedoeling dat de warmtepomp warmte moet toevoeren in huis. De wp is tevens aangesloten op een buffervat. Tijdens een defrost levert de wp geen warmte maar levert het aangesloten buffervat (tijdelijk) warmte, zo meen ik te denken.
  Graag verneem ik een aanvulling zodat ik uw zin beter begrijp.

 4. E.J. Terpstra

  Hallo Martin,

  Met veel interesse lees ik je blogs over de Remeha Elga Ace. Op 29 april 2021 wordt bij ons dezelfde warmtepomp geïnstalleerd. Ik heb de volgende vraag aan jou. Ik heb 4 zonnecollectoren op het dak liggen en daarbij een buffervat van 650 liter. Bovenin een spiraal voor tapwater en onderin spiraal voor de glycol. Vat zelf is cv-water en zorgt o.a. voor de verwarming in het voor- en naseizoen. Hebben overal vloerverwarming en met de vorst van afgelopen jan-feb met 8-10 graden vorst krijg ik het met de cv-ketel nog warm met een aanvoertemperatuur van 35 graden in de verdelers. Het vat wordt automatisch d.m.v. een driewegklep afgekoppeld, als de temperatuur in het vat te laag wordt. Dan gaat de cv-retour rechtstreeks naar de Intergas HRECO CV-ketel i.p.v. door het buffervat heen.
  Is het nu verstandiger om de Remeha Elga Ace 6 kw continu op een laag niveau door te laten draaien zodat het buffervat constant op een temperatuur van bijvoorbeeld 40-50 graden blijft? (dus driewegklep weghalen) Of dien ik de oude situatie te handhaven? Mocht de keuze op het eerste liggen, heb ik dan het voorraadvat van 30 liter ook nog nodig, af kan ik daar van afzien? Gaat in het eerste geval het elektriciteit verbruik omhoog of blijft die nagenoeg gelijk? P.S. ik heb op jaarbasis 1500 kWh over van mijn zonnepanelen. Verder meet ik ook bijna alles wat er te meten valt rondom de cv en zonnecollectoren en buffervat. Ik gebruik Domoticz daarvoor. Alvast bedankt voor je input….

  grtn Evert Terpstra

Geen reacties toegestaan.