Wasmachine, en de ervaringen

We hebben nu al een tijdje onze nieuwe wasmachine, een Electrolux Hot and Cold. Na een tijd meten en ervaring opgedaan te hebben wordt het hoog tijd om daar een artikeltje over te schrijven en de nieuwe wasmachine te vergelijken met onze oude wasmachine + hotfill combinatie.

Een ding is mij wel duidelijk geworden. Geloof niet in de standaard specificaties die worden opgegeven, die zijn gebaseerd op Europese testen en regelgeving en die staan best ver af van de werkelijkheid als je het mij vraagt.

Update 11-04-2011, ik heb een e-mail ontvangen van Electrolux, om de onduidelijkheid rondom het energieverbruik op te helderen. Waarvoor dank! De informatie is in het artikel verwerkt.

Specificaties

Onderstaande specificaties zijn schaamteloos gekopieerd. In vet zijn een paar interessante zaken uitgelicht.

Trommelinhoud (maximaal) 7kg
Centrifugetoerental 1400tpm
Energieverbruik* wit/bonte was 60° volle belading 0,91kWh = € 0,20
Energieverbruik 1500 kg wassen 285kWh = € 62,70
Jaarverbruik wassen* 210kWh = € 46,20
Restvocht (max. tpm) 52%
Geluidniveau tijdens wassen 54dB(A)
Hoogte 85cm
Breedte 60cm
Diepte 60cm
Energie Efficiëntieklasse A++
Geluidniveau tijdens centrifugeren 78dB(A)
Jaarverbruik water (220 x wassen) 10780ltr
Programma: Handwas Ja
Sensorgeregelde waterdosering Ja
Starttijd keuze Ja (3-6-9 uur)
Waterverbruik: katoen op 60° C 49ltr
Aansluitwaarde 2200watt
Droogresultaat B
Indicatie: overdosering Op LCD scherm
Kinderbeveiliging Ja
Kleur Wit
Lengte aansluitsnoer 150cm
Lengte water afvoerslang 145cm
Lengte water toevoerslang 150cm
Onbalans controle Ja
Verstelbare voeten Ja
Warmwateraansluiting Ja
Wassen Ja
Waterbeveiliging Aquastop
Weergavedisplay Klein LCD

Iemand die opvalt waarom die vetgedrukte zaken niet kloppen? Ze wijken af van elkaar. Inconsequent? Zie hieronder de verduidelijking van Electrolux.

Update 11-04-2011, Electrolux

Als leverancier MOETEN wij verbruik van water, energie en tijd declareren met een koud wateraansluiting. Dit is de Europese regelgeving m.b.t. energielabels.
Wat we wel aangeven is dat aansluiten op warm water tot wel 50% energie kan besparen. Dit heeft u gelukkig ook geconstateerd.

Hiernaast was (tot eind 2011) de standaard rekenmethode voor het berekenen van het jaarverbruik 220x (Eco) 60 graden katoen (volledige belading).
Met het intreden van het nieuwe energielabel (verplicht vanaf eind 2011) is deze berekening overigens gewijzigd: het jaarverbruik is nu een optelling van een aantal maal:

 1. 60 graden katoen volledige belading
 2. 60 graden katoen halve belading
 3. 40 graden katoen halve belading

Er is hiertoe besloten om dichter bij een echte huishoudelijke situatie te komen. Op basis van bovenstaande is het jaarverbruik van dit model met het nieuwe energielabel vastgesteld op 188 kWh/jaar (ipv 210 kWh) .

Ik vind het persoonlijk jammer dat er verplicht met koud water moet worden gemeten, op deze manier is niet te achterhalen wat het daadwerkelijke verbruik is voor een hotfill aansluiting. Misschien zou het een idee zijn om deze testen alsnog te doen en die er ook bij te vermelden, eventueel op de website zelf van Electrolux?

Stroomverbruik

In bovenstaande staatje staan, in mijn ogen, verwarrende getallen wat betreft het stroomverbruik. Is het nu 285kWh per jaar? 210kWh per jaar? 0,91kWh per wasbeurt op 60 graden? Wat is het nu echt?

Wij wassen bijna altijd op 40 graden met een volle trommel ( 7kg ). Ik heb gemeten over 10 wasbeurten en heb daar het gemiddelde over genomen. Over 10 wasbeurten was het gemiddelde verbruik 0,3kWh. Per kilo is dat dus 0,042kWh/Kg. Onze oude Candy wasmachine met hotfill ( 5Kg wasmachine ) verbruikte 0,14kWh voor een wasbeurt. Dat is omgerekend 0,028kWh/Kg.

Mijn conclusie is dat de Electrolux dus iets minder zuinig is per Kg wasgoed dan de Candy wasmachine die we hadden plus de MS1002 hotfill, ik heb hier geen verklaring voor, misschien meer waterverbruik per kg wasgoed? Ik zou dat moeten uitzoeken.

Candy + hotfill

Met de Candy wasmachine wasten wij ongeveer 5 keer per week en dus 260 keer per jaar. 260 * 0,14 = 36,4kWh.

Electrolux

Met de Electrolux wassen we ongeveer 3 tot 4 keer per week, naar boven afgerond zeg 180 keer per jaar. 180 * 0,3 = 52kWh.

Specificaties?

Wij verbruiken 52kWh met wassen. Zoals blijkt uit de tekst van Electrolux zijn ze verplicht om met KOUD water te meten. Eigenlijk wordt meteen het hele idee van de hotfill om zeep geholpen tijdens het testen. Daarnaast is de test met alleen 60 graden wassen. Gelukkig is die test nu wat genuanceerd en neemt die ook 40 graden wassen mee, maar dan wel weer halve belading. Volgens mij komt dat ook niet veel in de praktijk voor als je het mij vraagt 🙂

Uit de tekst van Electrolux blijkt ook dat het een gestandaardiseerde test is waar ze zelf ook weinig aan kunnen doen.

Onze praktijkcijfers. Een volle was op 40 graden op standaard programma ( 2 uur en 16 minuten ) = 0,3kWh.

Electrolux vs Candy

We zijn dus ietsje duurder uit met de Electrolux dan de Candy en hotfill. Toch zijn we hier niet rouwig om. En wel hier om.

De Candy / Hotfill combinatie had een paar nadelen.

 1. Uitgestelde start was niet meer mogelijk, de hotfill had uitgestelde start en de Candy ook. En zolang de hotfill wacht staat er geen spanning op de wasmachine, dus hoe kan die aan? 🙂
 2. De Candy wasmachine had wel eens de nare eigenschap om was op te vreten, zeker als we de wasmachine weer eens te vol propten. Vast wel bekend, de wasmachine is al vol maar er ligt nog een handdoek die ook gewassen moet worden 🙂
 3. De Candy had een rubberen kraag bij de deur die nogal eens wilde afgeven, wederom als wij de wasmachine weer eens te vol propten 🙂
 4. De hotfill mengde redelijk abrupt warm en koud water bij elkaar, de ketel kreeg dus heel vaak de opdracht te starten om daarna meteen weer te moeten stoppen.

Vooral dat laatste punt is interessant. De Electrolux is intelligenter als het aankomt op het mengen van warm en koud water. De warm water kraan gaat maar 1 keer langdurig aan tijdens het vullen en de ketel krijgt dus veel minder start/stops voor z’n kiezen.

Wasresultaat

Het wasresultaat met de Electrolux is (veel) beter. De belangrijkste reden hiervoor is denk ik dat we de wasmachine niet meer zo vol proppen wat we met de oude Candy wel deden.

Conclusie

De Electrolux verbruikt iets meer stroom dan onze oude wasmachine plus de hotfill combinatie maar we hebben nog geen seconde spijt van de switch naar een 7 kilo wasmachine. Wij doen nu minder wassen in de praktijk per week, de was komt er voor ons idee schoner uit en 7 kilo ten opzichte van 5 kilo voor een wastrommel? Dat is echt een wereld van verschil!

Als u een nieuwe wasmachine zoekt en u heeft een zonneboiler? Dat zou ik het wel weten 🙂

Tot slot..

De hotfill heeft overigens een tweede huis gekregen waar hij nog veel stroom zal besparen en de wasmachine heeft ook een tweede huis gekregen.

 

2 Reacties

 1. Wasmachine

  Bedankt voor dit geweldige artikel! Al tijden opzoek naar informatie over de Electrolux.

 2. Roelof

  Martin
  Er is 1 ding waar je erg voor moet oppassen bij lage temperatuur wassen
  En dat is vetluis of wasluis
  Dus 1 keer in de maand toch op 90 graden wassen

Geen reacties toegestaan.