Waterkoud

Vandaag is echt waterkoud. De temperatuur komt nauwelijks boven nul uit, vannacht heeft het gevroren en het is enorm vochtig buiten met mist of laaghangende bewolking. Dit is het perfecte weer om de ELGA goed te testen.

Buitentemperatuur

Het heeft gevroren tot een uur of 8 in de ochtend. Daarna loopt de temperatuur langzaam op tot net geen 1,5 graad boven nul.

Aanvoertemperatuur

Deze loopt netjes mee met de buitentemperatuur. Waarbij de ELGA het voor elkaar krijgt om van -1,5 graad buiten water van 28 graden te maken, dus een dT van 29,5 graad. Het aantal defrosts gaat ook door het dak heen. tot 15:00 tel ik er maar liefst 25!

Vermogens

En het afgiftevermogen.

Die blijft ondanks de kou buiten toch best hoog. We zouden het in theorie met 4500W prima warm moeten kunnen houden. Het grootste probleem zijn denk ik de defrosts. Die zorgen er voor dat er steeds ook warmte weer uit het huis worrdt onttrokken om de buitenunit te ontdooien.

COP

Ook de COP blijft vrij goed. Deze blijft de hele tijd tussen de 4 en de 5 schommelen. Dan is nu de vraag kloppen deze cijfers met mijn Excelsheet. Om 3 uur vannacht was het -1,5 graad en was de Ta op een haar na 28 graden. Volgens mijn Excelsheet staat er bij -2 en 28 graden aanvoer een COP van 4,54 en bij -1 en 28 graden aanvoer een COP van 4,64. Ik meet rond dat tijdstip tussen de 4,6 en 4,7.

Ik durf daarmee te concluderen dat de theorie en de praktijk elkaar aardig benaderen. Mocht iemand daar anders over denken dan hoor ik dat ook graag!

Kamertemperatuur

Ai, de ELGA krijgt de woonkamer niet warm. Pas rond 9 uur in de ochtend, net boven nul, begint de temperatuur pas weer op te lopen.

Hoe staat dit nu in verhouding tot mijn eerdere artikel wat ik schreef over de opbrengst van de ELGA en het warmteverlies van onze woning? Die theorie is leuk en ik denk ook dat de cijfers er achter aardig kloppen. Ik heb alleen geen rekening gehouden met defrosts. Die zijn wat dat betreft aardig funest.

Elektrisch kacheltje

Ik heb als backup nu weer een elektrisch kacheltje in de woonkamer staan. Die staat nu ingesteld op de laagste stand van 750W zonder de ventilator. Die geeft net dat kleine zetje die nodig is om de woonkamer op temperatuur te krijgen.

Wat nog wel het meeste opvalt is dat boven op de 1e verdieping alles wel warm is, althans het is erg prettig vertoeven boven. Dus ondanks de hele lage aanvoertemperatuur van dik onder de 30 graden is de eerste verdieping wel aangenaam.

En wij puzzelen weer verder 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

7 Reacties

 1. P.C.Schuijff

  Ik heb de parameter P62 van de ELGA enige dagen geleden aangepast.
  Standaard staat deze op 4 gr. T/m7 gr
  Dus bij 4 gr schakelt de ELGA uit en bij 7 gr weer in
  P62 heb ik van 0 ingesteld op 4
  Deze aanpassing houdt in dat bij 0 graden schakelt de ELGA uit en bij 3 gr schakelt de ELGA
  weer in.
  De kamerthermostaat staat op 20,5 graden
  24/7
  Tot nu toe zijn wij zeer te vreden
  over deze insteling

 2. jan

  De COP waarden zijn helaas niet realistisch.. Je zegt het zelf: Tijdens een defrost onttrekt de Elga warmte uit de woning. Dat negatieve vermogen zie ik in de grafiek niet terug.
  Het heeft geen zin om te zeggen: Mijn Elga haalt bij -2 graden een COP van 4,5. Dan moet je tegelijk zeggen dat tijdens een Defrost er een COP is van -10.
  De vraag is: welke COP blijft er over op zo’n dag als vandaag. Ik schat een kleine 3.

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De dag COP is lager. Die is 4.2. Dat negatieve vermogen is wel verwerkt in de rest van mijn cijfers in mijn domoticapakket. een momentopname klopt met mijn Excelsheet. Over het geheel is de COP inderdaad lager, namelijk 4.2

 4. Floris

  Met andere woorden: met een Elga en een bescheiden elektrisch kacheltje die je even aanschakelt zie je kans d etent op 20 graden te krijgen. Dat is toch een fantastische prestatie!

 5. Sebastian

  Hoi Martin,
  Je hebt het prima voor elkaar! Met een vermogen van 5,25 kW de temperatuur in huis verhogen en met 4,5 kW de temperatuur onderhouden bij buitentemperaturen rond het vriespunt is ronduit goed.

 6. Herm

  P.C.Schuijff schrijft “Ik heb de parameter P62 van de ELGA enige dagen geleden aangepast … Deze aanpassing houdt in dat bij 0 graden schakelt de ELGA uit en bij 3 gr schakelt de ELGA weer in.”

  Hoe kun je deze instelling wijzigen? Ik ken alleen de mogelijkheid om dipswitch B8 ON te zetten, maar dan gaat de begrenzing er helemaal af!

 7. Erik

  Heeft iemand nog een antwoord op de laatste vraag van Herm?

  Op dit moment, met ’s nachts een paar graden vorst en parameter B8 (vorstbeveiligng) uitgeschakeld, zit mijn Elga (12 mnd oud) aan de buitenkant vol ijs. Lijkt me niet de bedoeling en slecht voor de efficiëntie.
  Ik wil de vorstbeveiliging eigenlijk weer inschakelen maar dan laten werken vanaf 0 C via parameter P62 of kan dat ijs geen kwaad?

Geen reacties toegestaan.