Weersafhankelijk verwarmen ( WAR )

Het blijft leuk om te experimenteren met de warmtepomp om te kijken hoe ik deze zo zuinig mogelijk kan laten werken om ons huis te verwarmen. Gisteren heb ik wederom een test gedaan om te werken met een weersafhankelijke regeling met een stooklijn samen met ruimtecompensatie.

Dit heb ik gedaan met de volgende stooklijn.

Dit houdt dus in dat de aanvoertemperatuur wordt bepaald aan de hand van de buitentemperatuur en dat de temperatuur in de woonkamer wordt gebruikt om de aanvoertemperatuur te compenseren als de woonkamer te warm wordt. Maar in alle gevallen blijft de warmtepomp draaien.

Ik had de aanpassing gisteren in de middag gemaakt en de hele avond is onze woonkamer aangenaam geweest en bleef de temperatuur rond de 20,0 graden schommelen. Dat leek dus goed te gaan. Afgelopen nacht is de temperatuur naar 19,0 graden gegaan op de klokthermostaat, dat ging niet helemaal goed, het bleef bijna 20,0 graden in huis.

Zoals deze grafiek ook mooi laat zien.

Vanaf een uur of 10:00 vanochtend gaat het echter mis, de temperatuur stijgt tot bijna 21,0 graden terwijl de warmtepomp nog steeds warmte levert. Dit komt omdat de zon volop schijnt op de voorgevel en wij dus heel wat gratis warmte naar binnen krijgen.

De aanvoertemperatuur gaat wel naar beneden maar de warmtepomp blijft draaien totdat het moment dat ik de regeling aanpaste naar ruimteregeling.

Dit is standaard gedrag van een WAR en WAR+RAR. Ongeacht dat de gevraagde temperatuur in de referentieruimte is bereikt blijft het verwarmingstoestel warmte rondpompen door het huis. WAR en WAR+RAR werken, dus, alleen in woningen waarbij alle thermostaatkranen zijn voorzien van een thermostaatkraan of een andere manier van afsluiten wanneer de temperatuur is bereikt. En dat hebben wij niet.

In ons geval werkt WAR of WAR+RAR dus niet en mijn vermoeden is dat het bij veel meer mensen in huis, ongeacht warmtepomp of CV ketel als verwarming, dus ook niet goed. Dit is een goede tip voor iedereen om te controleren of WAR, WAR + RAR bij hen wel goed werkt.

Nieuw regelschema?

Ik zit mij nu hard op af te vragen waarom er niet een schema is vergelijkbaar met stoken met een stooklijn maar volledig gebaseerd is op de ruimtetemperatuur? Dus de buitentemperatuur bepaald de maximale aanvoertemperatuur en de thermostaat bepaald de warmtevraag.

Dat zou denk ik enorm veel aan energie kunnen besparen, zeker bij hogere temperaturen. Mijn ELGA ACE verwarmd namelijk het water eerst naar de maximale aanvoertemperatuur en moduleert dan terug. Dat is bij lagere temperaturen buiten minder erg maar bij hogere temperaturen zou ik liever zien dat de ELGA heel langzaam pruttelt met een lagere aanvoertemperatuur.

Iemand een idee?

 

 

 

 

 

3 Reacties

 1. Maurice

  Hallo Martin,

  Ik wil dezelfde richting op (elga/toshiba).
  En ik was iets tegengekomen in de plugwise Anna handleiding voor de Elga.
  Zie hoofdstuk 10.3, lijkt het erop dat de Anna als die in de referentieruimte hangt dat kan.
  https://www.plugwise.com/documents/plugwise/product_documents/NL-plugwise-anna_elga-usermanual.pdf

  Nu had ik de CV (al voor de aanschaf vd Elga) aan een Anna hangen en nu de Elga los aan een honeywell touch.
  En de CV kan ik werkelijk een weersafhankelijke stooklijn geven terwijl die afregelt op ruimtetemperatuur cd thermostaat (buitentemperatuur haalt Anna nu vh net).

  Om dit werkend te krijgen met de Elga, mis ik nu de specifieke Elga software voor de Anna en de extra benodigde Elga buitensensor.

  Is er al emand die het zo heeft werken?

  Gr,
  Maurice

 2. Bas

  Hier Elga + Toshiba, buitensensor en Anna met de specifieke software. Ik draai hier WAR met naregeling via de Anna, werkt m.i. perfect. Anna bepaalt of er warmtevraag is en de (maximale) aanvoertemperatuur wordt bepaald door de buitentemperatuur (hier nu 30 bij + 20, 35 bij -10). Werkt hier prima, wordt netjes gestookt tot setpoint en de Elga gaat weer aan als deze er weer onder zakt met als gevolg een vrij constante tenmperatuur en een Elga die lang niet altijd vol gas gaat. Eea werkt m.i. beter dan RAR, omdat er dan om de een of andere reden altijd wordt doorgestookt tot 0,5 graden boven het setpoint, en duurt het daardoor langer voordat de Elga weer aangaat, ruimte koelt namelijk maar langzaam af en dan is de vloer alweer afgekoeld met als gevolg weer een lange run op vol gas om eea op temperatuur te krijgen.

 3. Twan

  @bas, ik probeer hier het zelfde. Maar helaas blijft mijn elga met een gevraagde temperatuur van32 graden soms wel tot Ta 36 door gaan. Waarna de temperatuur stijgt en dan weer uit gaat. Dit ook met WAR icm met de Anna thermostaat. Deze staat op 22 graden zodat die sowieso niet uit slaat.

  +20 graden is ta25 en -10 is Ta 35.

  Die ik iets niet goed in de Anna instellingen?

Geen reacties toegestaan.