Zonneboiler 8 jaar

Morgen (19-11) is het exact 8 jaar geleden dat de zonneboiler werd geinstalleerd. Dus nu na 8 jaar is het tijd voor een klein feestje en om terug te blikken op deze 8 jaar.

SR686C

Onze eerste controller was een SR686C. Dit is een simpele aan/uit controller voor de collectorpomp. De controller bestaat uit twee delen. De daadwerkelijke controller en een display. In eerste instantie was het zo bij ons geinstalleerd.

sr686c

SR1168C

In oktober 2012 is de controller vervangen voor de veel luxere SR1168C. Deze controller kan een driewegklep aansturen afhankelijk van een aantal gemeten temperaturen. En als bonus stuurt deze controller ook de collectorpomp modulerend aan. Ik had nooit verwacht dat aan/uit of modulerend zo’n extreem effect zou hebben.

Opbrengsten

opbrengst

Het verschil in opbrengsten is duidelijk te zien tussen de oude en de nieuwe controller. Vanaf 2013 ligt de opbrengst vele malen hoger doordat de collectorpomp modulerend wordt aangestuurd. Op die manier kan er veel meer, en langer, warmte van de collector worden geoogst.

2016 blijft achter ten opzichte van 2015. De oorzaak is simpel; De ELGA verwarmd ook het boilervat, hierdoor wordt die warmer waardoor de collector in de winter minder rendement heeft.

De totale opbrengst van de zonneboiler staat gelijk aan 1741m3 aan aardgas. uitgaande van een gemiddelde gasprijs van 60cent/m3 heeft de zonneboiler dus ongeveer 1040 euro bespaard in deze periode.

 

Stagnatie

Een van mijn grootste angsten was stagnatie van de zonneboiler. Dat wil zeggen dat de boiler niet warmer kan en de circulatiepomp stopt met draaien. De vloeistof, glycol, in de leidingen verdampt dan wat niet zo heel best is ervoor.

Een lang verhaal kort; De zonneboiler is in de afgelopen 8 jaar 0 keer in stagnatie gegaan, dus niet met de oude controller en ook niet met de nieuwe. Daaruit durf ik op te maken dat 300 liter op 48 vacuumbuizen in ons geval een goede combinatie is. Misschien was een nog iets grotere collector nog gunstiger geweest.

Onderhoud

In die 8 jaar is het volgende aan de zonneboiler gebeurd:

 • Elk jaar controle van de collector door te kijken of buizen wit uitgeslagen zijn ( lek )
 • 1x controle van de anode in de boiler
 • Uitbreiding met CV ondersteuning in 2012 + nieuwe controller

En dat is het. Geen lekkage, problemen met onderdelen of wat dan ook.

 

 

5 Reacties

 1. eric

  Uitgaande van je huidige verbruik, en de gasprijs van dik 1,60 euro is het een feestje.
  Stagnatie was je aangepraat door een forum waar alleen zure dingen besproken worden.
  Als de elga minder aan en uitgaat door de boiler (stops) dan gaat deze langer mee.

 2. Martijn

  Hoi Martin,
  Met grote belangstelling volg ik je site. Heb een aanvullende vraag over je tabel.
  Goed te zien is dat een modulerende pomp dus gemiddelde rendementverbetering geeft van 56%!!
  Kan je ook aangeven hoeveel van de gewonnnen energie ingezet wordt voor de cv ondersteuning?

  Deze zonneboilersets worden ook als set verkocht, echter niemand onderbouwt het deel wat als toegevoegde energie naar de Cv zou kunnen gaan. Waaarschijnlijk heb jij daar wel metingen van? BVD!

  Met vriendelijke groet,
  Martijn

 3. Frans

  Hallo, Heb alleen maar storing met dat ding kost meer dan het opbrengt staat nu alweer 3 maanden stil. Dit is al de 4e keer komt de installateur die spoelt hem door en dat doet i het weer een tijdje en dan is het weer mis.
  Wordt er helemaal gek van. Frans

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Wat voor zonneboiler heb je exact? En als die moet worden doorgespoeld impliceert dat hij simpelweg verstopt raakt ergens. Weet je waar?

 5. Vince

  Gefeliciteerd martin,
  ik had in de basis ook de zelfde opstelling 8 jaar geleden. ik heb geen pech gehad in al die tijd, wel ook het systeem uitgebreid natuurlijk.
  Nu ben ik zelf handig genoeg, en heb erg goedkoop gewerkt, maar als je aanleg en onderhoud moet uitbesteden kan het al bijna niet meer uit. ik vind het een enorm leerzame en verslavende hobby
  binnenkort ook maar eens aan een warmtepomp wagen naast de huidige pelletkachel, heb nog een beetje stroom over..

Geen reacties toegestaan.