Zonneboiler en CV naverwarming

Het moet er nu maar eens echt van komen, het benutten van de 2e spiraal in de zonneboiler om het huis ook mee te verwarmen. Vandaag is de zonneboiler ook weer tot 33 graden gekomen. Gesteld van die 33 graden kunnen we er 12 benuten. De resttemperatuur is dan 21 graden in de boiler. 12 graden * 300 liter * 4,186KJ/K = 15069KJ = 15MJ aan warmte.  Dat is omgerekend bijna 0,5m3 aardgas.

Ik heb een aantal mogelijkheden uitgewerkt hoe we dit kunnen aansluiten.

1. Vloerverwarming met aparte zonneboilergroep

Optie 1. Vloerverwarming in de woonkamer met daarin een aparte groep/verdeler voor de zonneboiler. Dit houdt in dat we vloerverwarming moeten infrezen in de woonkamer en naast de reguliere vloerverwarming een aparte groep moeten aanleggen voor de zonneboiler. In het geval dat de zonneboiler warm genoeg is zal de pomp gaan draaien en deze groep verwarmen.

Dit heeft als grote voordeel dat het systeem compleet los staat van de bestaande CV installatie. Nadeel is dat we twee extra leidingen naar beneden moeten trekken en een aparte vloerverwarminggroep moeten maken voor de zonneboiler. Belangrijkste vraag is, gaat de vloer het redden om de woonkamer warm te krijgen als de zonneboiler KOUD is? Die groep wordt dan namelijk niet verwarmd door de CV. Dus capaciteit genoeg? Ik weet het niet.

2. Retour van CV altijd door de zonneboiler heen

Optie 2. De zonneboiler als een radiator zien en altijd de retour er doorheen jagen. Dit heeft als voordeel dat het bijna niets kost. in dit geval wordt de zonneboiler eigenlijk een radiator in het circuit. Is de boiler koud dan verwarmd de CV ketel deze bij. Is de boiler warm genoeg dan gaat hij de retour opwarmen van de CV.

Voordeel. Het kost bijna niets en is erg makkelijk aan te leggen. Nadelen te over die ik kan bedenken.

 1. Wanneer de boiler koud is blijft de retour ook langer koud waardoor de CV ketel langer op hoog vermogen blijft loeien.
 2. Wanneer de boiler heet is, warmer dan de aanvoertemperatuur van de CV dan slaat de CV ketel in een blokkeerstoring.
 3. De CV ketel verwarmd nu ook het vat, hierdoor krijgt de collector het moeilijker om het vat op temperatuur te brengen, het rendement van de zonneboiler gaat dus achteruit.

3. Retour van de CV door de zonneboiler heen gestuurd door een mengventiel

Optie 3. De retour van de CV altijd door de zonneboiler heen maar voordat deze de CV ketel in gaat laten afmixen door een mengventiel die wordt gestuurd door een Servomotor.

In dit geval zorgt het mengventiel ervoor dat de retourtemperatuur van de CV installatie nooit hoger kan worden dan de aanvoer. Dit wordt dus geregeld door een servomotor en een aantal temperatuursensoren. Is de boiler warm genoeg dan mengt hij bij met de retour van de CV.

Dit is redelijk eenvoudig aan te sluiten, alleen het inregelen van het mengventiel en de servo is denk ik even lastig 🙂

4. Retour van de CV door de zonneboiler heen, geschakeld door een driewegklep

In deze situatie gaat de retour van de CV door de zonneboiler heen, maar alleen als dit door de driewegklep is geregeld. Is de boiler warm genoeg dan schakelt de driewegklep om, is hij niet warm genoeg dan gaat hij rechtstreeks door de CV. Dit systeem heeft nog steeds als nadeel wanneer de boiler warmer is dan de aanvoer van de CV. In dat geval schakelt de CV weer in een storing

5. Zelfde als optie 3 maar ook nog een extra driewegklep en een extra pomp

Hetzelfde als optie 3, dus in CV modus gaat de CV ketel nooit in storing wanneer de boiler warm genoeg is. Maar ook nog een extra driewegklep en een pomp. In dit geval kan bijvoorbeeld ’s nachts warmte uit de boiler rondgepompt worden door het huis zonder dat de CV ketel aan is. Hiervoor moet wel een temperatuursensor naar de woonkamer worden getrokken, de pomp mag natuurlijk alleen aan als de boiler warmer is dan de woonkamer. En als addertje onder het glas moet de pomp ook niet te lang blijven draaien wanneer de woonkamer op temperatuur is..

Het mooiste zou zijn om dit ook aan te laten sluiten op het Opentherm protocol. Wanneer de thermostaat om warmte gaat vragen dan moet de extra pomp uit.

Iemand nog meer ideeën?

12 Reacties

 1. Barry

  @OPTIE2/4: De retourtemperatuursensor verplaatsen naar de retourleiding voor de zonneboiler?

 2. Barry

  ps. ik heb een zonneboilercombi met een remeha calenta, cf. optie 4: werkt goed, maar ik ben nog aan het uitdokeren hoe ik de iSense kan instellen zodat ik maximaal de warmte uit de boiler benut. (nu is vaak de retourtemp. te hoog…)

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  hoi Barry,

  Wat gebeurd er als de retour te hoog is? slaat je ketel dan in een storing?

 4. Barry

  @martin: nee, ketel gaat niet in storing, maar ik zou graag de ketel/thermostaat zover krijgen dat er met een lagere temperatuur langer verwarmd wordt. Dan kan vaker de zonneboiler het retourwater opwarmen.

 5. migjes

  sorrie martin ik denk geen van deze opties.
  ik kom net van het optreden van mijn vriendin af dus heb effe geen zin om alles uit te typen.
  zal morgen een langer verhaal schrijven.

 6. migjes

  ik denk dat je niet moet proberen de warmte op te slaan in de zonneboiler.
  maar de warmte meteen je huis in moet transporteren.

  het probleem is dat in de koude periode de zonneboiler het water niet veel hoger kan krijgen als 40 graden.
  als je die warmte in de ochtend al je huis in brengt kun je dan in de middag nog een keer die warmte je huis in brengen.
  (wat op dit moment handig zou zijn om te weten is: wat is de temperatuur van het water als de zonneboiler draait gemeten op de retour leiding.)

  een zonneboiler is efficiënter als de voorraad koud is.

  ik kan helaas niet een goede aansturing verzinnen, maar denk aan het volgende:
  op de retour van de collectoren naar de boiler een warmte wisselaar die de warmte meteen naar het c.v. water transporteert. en dat over dag meteen rond pompt met een losse pomp.
  (op het moment dat de zonneboiler zo werkt is het niet slim om de gas ketel aan te hebben. en daar zit de moeilijkheid van de besturing.)

  je vloerverwarming zou je kunnen zien als een boiler met 1000 liter beton en die wil je best op 25 graden hebben. en als je vloer verwarming hebt en het lukt die overdag om de temperatuur zo hoog mogelijk te krijgen hoef je s’avonds de verwarming niet eens meer aan te zetten.

  voor de besturing denk ik aan het volgende:
  1. een programmeerbare week thermostaat voor de gewone c.v. die allen maar s’avonds aan gaat.
  met een max ingestelde temperatuur van 21 graden.

  2. een twede c.v. ketel zonder gas aansluiting. met een programmeerbare thermostaat die overdag op 25 graden staat en de warmte van de zonneboiler rond pompt.

  als ik naar de temperaturen in je boiler kijk vooral richting de winter periodes dan kun je daar in die tijden niet veel warmte uit halen.(vaak maar max 20 graden.) maar het kan goed zijn dat de retour van de zonnecollector een veel hogere temperatuur heeft die ook een stuk interessanter is om rond te pompen. misschien eens kijken of je de retour temperatuur ook zou kunnen monitoren het is daar nu de tijd voor.

  grt migjes

 7. hekman

  als mijn boiler hoger is dan 30 graden is bij mij instelbaar dan gaat er een exsten cv pomje pompen bij 29 graden gaat de cv ketel pompen buiten de boijers om mijn schema
  http://members.home.nl/duberg/Zonnecoll … lector.htm

  ——————————————————————————–

  Ontdek nu Windows phone. De smartphone van dit moment

 8. Harmen

  Ik denk eigenlijk helemaal niet dat de ketel in storing slaat met een hogere retour temperatuur. Is dat niet de normale gang van zaken tijdens verwarmen? De ketel slaat namelijk soms af en begint weer te verwarmen. Op dat moment komt er heet water uit het cv-circuit retour. Het zou mij niets verbazen wanneer de ketel enkel de temperatuur van het branderblok meet.
  De oplossing met de 3-weg klep is dan het simpelst. Warmte genoeg in de boiler -> retour door de boiler en anders niet.
  Het enige nadeel wat dan overblijft wat je volgens mij wilt oplossen is dat je direct de warmte uit de boiler in je CV wil dumpen, en niet direct met gas stoken.

  Ik denk dat je een heel eind komt met de controller van sunsystems. Er zit (op de uitgebreide regeling iig) een aansluiting voor electrische naverwarming op. Deze schakelt in onder een instelbare temperatuur. Op deze aansluiting zet je de 3 weg klep zodat het cv circuit nu via de boiler is, en de pomp van het CV circuit (een OF schakeling, of de ketel of de zonneboiler stuurt hem aan, let wel op 230v polariteit!!). Hiertussen kun je nog een thermostaat zetten zodat dit hele geintje pas in werking gaat op het moment dat je de ZB thermostaat aan zet.

 9. Henk

  De beste oplossing is optie 4.

  In de handleiding van de Resol DeltaSol BX controller (resol.de) staat een voorbeeld (Anlage 9)

  De drieweg klep laat de retour door de zonneboiler gaan zodra het temperatuur verschil tussen retour en de zonneboiler > 6K, bij een temperatuur verschil <4K gaat de retour rechtstreeks naar de ketel.

  Je zou die tweede spiraal ook kunnen gebruiken om meer (5-20%) rendement te halen uit de collectoren.

  Zie: http://www.jenni.ch/pdf/Der_Unterschied_Teil1.pdf (volgens de Duitsers verplichte literatuur)

  Deel 2 (http://www.jenni.ch/pdf/Der_Unterschied_Teil1.pdf) gaat over zon ondersteunde (bij)verwarming.

 10. Peter

  Hallo Martin,

  Heb je inmiddels een methode gekozen en werkbaar?

 11. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Peter,

  Ik heb denk ik een mooie en vooral simpele oplossing bedacht. Hierbij wordt de zonneboiler aangesloten op de aanvoer / retour met een extra pomp en mengventiel.

  Met een extra thermostaat in de woonkamer en een simpele kloktimer laat ik straks, wanneer de CV uit is, de tweede pomp het huis verwarmen.

  Bedoeling is om warmte te “dumpen” in huis voordat de CV ketel ’s ochtends aan slaat. In de praktijk dus ’s ochtendsvroeg.

  Daarna wil ik de software uitbreiden dat hij ook overdag warmte kan rondpompen wanneer de CV niet draait.

 12. Henri

  Misschien beter een nieuwe boiler neer te zetten? die je gebruikt voor de CV en de zonneboiler..
  Ik heb een warmte pomp, en een zonneboiler op een boiler staan van 550 liter, het water in de boiler is het cv water, een warmte wisselaar voor warmwater boven in en een ww voor de warmte van de zonnecollector…voordeel in voorjaar en najaar verwarmt de zonneboiler dus ook het huis…..verdiep je ook eens in lage temp verwarming…vloerverwarming + warmte pomp+ zonneboiler..stuk beter dan aardgas verbranden en stuk beter voor de portemonee. PV panelen voor opwekking van elektriciteit….

Geen reacties toegestaan.