Zonneboiler update

Het is weer hoog tijd voor een uitgebreide update over de zonneboiler. Door de verbouwing en de installatie van de ELGA is de zonneboiler de laatste periode een beetje onderbelicht gebleven. Uiteraard doet de zonneboiler het nog steeds prima, alhoewel het is nu hartje winter en zoveel draait de zonneboilerpomp op dit moment niet.

Opbrengst

zonneboiler_plaatje

Dit zijn alle opbrengsten, in MJ, per maand vanaf het begin dat de zonneboiler draait. Onderaan reken ik dit om naar de opbrengst in m3 per jaar en de opbrengst in MJ en GJ. Het verschil van de nieuwe controller is duidelijk te zien. Na oktober 2012 zijn de opbrengsten substantieel hoger. Totaal heeft de zonneboiler nu 38,7GJ aan warmte opgewekt, dat is omgerekend weer 1223m3.

Voor de volledigheid:

 • 1 m3 = 31,65MJ
 • 1 kWh = 3.6MJ

Voor de periode tot oktober 2012 heb ik alle eerdere cijfers omgerekend naar de opbrengst in kWh. Zo kan ik in elk geval alles bij elkaar optellen.

Grafiek

zonneboiler

Vooral in de wintermaanden kunnen de verschillen erg groot zijn. November 2014 bijvoorbeeld steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Financieel

1223m3 kost met de huidige energieprijs ongeveer 62 cent per m3. Totaal komt onze besparing dus uit op 758,26. Op jaarbasis is dit dus ongeveer 125 euro. Met een aanschafprijs, na subsidie, van 3300 euro en een aanpassing voor CV ondersteuning van 500 euro komt de klassieke TvT op 3800 / 125 = 30.4 jaar. *Auw*, dat was niet de periode waar ik vanuit ging toen we de zonneboiler installeerden. Met de nieuwe controller levert de zonneboiler meer op en is de besparing ongeveer 170 euro per jaar. Dat levert nog steeds een TvT van 3800 / 170 = 22.4 jaar. *IetsminderAuw*.

In 2008 stond de gasprijs op een erg hoge prijs, ruim boven de 70 cent/m3 en was de verwachting dat de gasprijs steeds verder zou stijgen. In werkelijkheid is de gasprijs door de komst van schaliegas behoorlijk gedaald  de afgelopen jaren. Pas sinds 2013 lijkt de gasprijs voorzichtig weer te stijgen.

Tja hebben we nu spijt van de zonneboiler? Niet echt. Hij doet het, hij is low-tech en het “gratis” kunnen douchen zonder CV ketel geeft een onbeschrijfelijk warm gevoel 🙂

 

13 Reacties

 1. robert

  Het is een mooie besparing inderdaad. Maar het geeft wel aan dat een zonneboiler kostentechnisch bijna niet uit kan. Dit integenstelling tot pvpanelen. Ik denk dat de komende tijd de gasstijging ook niet door zal zetten, omdat de olieprijs steeds verder zakt. De verwachting daarvan is dat zolang de opec de kraan open houdt de prijs verder en verder zal zakken. Ook de gasprijs is hier aangekoppeld dus dat zal nog z,n invloed hebben. Voor terugverdien tijd is het ongunstig, maar voor je portemonee gunstig, omdat je de m3 die alsnog moet afnemen tegen een gunstiger tarief afneemt. Voor investeringen in duurzame energie is het natuurlijk ook ongunstig, aangezien die steeds minder interessant zal zijn.

 2. marnix

  van de daling van de tarieven merken we nog niets, GC rekend nog steeds dezelfde prijs.
  pv kan inmiddels uit dankzij de gedaalde prijs en gunstige wetgeving. ik ben wel benieuwd of salderen huidige stijl blijft bestaan na 2020. word iets te populair en kost het de schatkist teveel geld dan schaft den haag het af.

 3. jan

  Beste Martin,
  Bij de juli-maand in 2014 staat in het schema 1134,0. Welke eenheid heeft dit getal?
  Ik begrijp niet hoe je 1137 (kWh?) in de maand juli 2014 omrekent naar een besparing van een aantal m3 gas. Als ik het in jouw geval procentueel omreken kom ik uit op zo’n 40 m3 gas besparing in die zomermaand. MAAR … is het reëel om met een besparing van 40 m3 gas in een zomermaand te rekenen terwijl je nog nooit 40 m3 gas hebt verbruikt ook niet voordat je de zonneboiler had?
  Wij gebruiken voor 2 personen in de zomermaanden 10 m3 gas per maand voor koken en douchen samen.

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Jan, ik heb het artikel bijgewerkt, het was inderdaad niet in kWh maar allemaal al omgerekend in megajoule. Ik lees alle data uit met de controller. De getallen die de controller opgeeft komen overeen met de opwarming van de zonneboiler op 1 dag.

  Dus jij de opbrengsten lijken idioot hoog in de zomer, geen verklaring waarom.

 5. jan

  Ja, maar ik denk niet dat je de opwarming van de zonneboiler gelijk mag stellen aan het aantal bespaarde kubieke meters gas. Daar moet in de zomer het overschot aan warmte vanaf en in de winter moet daar de bijverwarming van het voorraadvat vanaf. Ik herken me wel overigens wel in je enthousiasme om erover te vertellen. Je wilt laten zien dat het ertoe doet. Vooral de prestaties van de Elga vind ik indrukwekkend.

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  In de zomer zijn er misschien iets meer stilstandverliezen. Maar de vraag is hoeveel? Het is puur de opgewekte (en opgeslagen) hoeveelheid energie die de controller heeft gemeten.

 7. Andre

  Weten jullie of er veel zonnecollectoren zijn die zelfs onder de sneeuw nog hoge temperaturen halen ? En het water tot 180 graden kunnen vervangen ? Het schijnen UHV collectoren te zijn, maar ik an er op het web niets over vinden.

  http://www.srbenergy.com/pages/aplicaciones

 8. Martin Kleinman

  UHV collectoren? Daar had ik nog nooit van gehoord. Heb je iets gevonden over TUV rapporten etc?

 9. eric-pvt

  jan, in de zomer vul je dan de was en afwasmachine, en je kan lekker lang douchen of vaker…want je negeert daar het echte zonneboiler rendement met 10m3, terwijl de genomen warmte heel jammerlijk veel meer was met een cop lager dan 1.
  (uit de kolencentrale ?)
  elke joule warmte in het riool is verlies, martin heeft hotfills en een wtw, maar laat de samenwerking heel jammerlijk buiten zijn `geldelijke` berekening.
  als je de wereld een klein beetje beter kan maken waarom zou je dat dan niet doen ?

  ik regel mijn warmte in rondom de boiler, en dan ziet het er al heel anders uit, de zonneboiler word zo de spil in de duurzame huishouding, het is de warmtebuffer.
  zo ook de elga, de dagtemperatuur gaat de boiler in, en komt er savonds weer uit,
  en dat scheelt zoveel dat niemand minder betaald dan ik per maand; maar ja, alsof dat ertoe doet he…

  maar goed de vermeden kosten geef ik aan een collectant, of een mijn kinderen, zo kan het ook.

 10. jan

  extra groene luxe in de zomer is mooi meegenomen
  de zonneboiler met een groot voorraadvat is in het voor- en najaar een warmtebuffer maar kan in de winter een gas- of stroomverbruiker worden
  de Elga kan met max 45 graden nauwelijks warmte aan een boilervat toevoegen lijkt me Bij de Elga is de vloerverwarming zelf de grootste buffer.

 11. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Mocht ik ooit met zones in huis gaan werken dan wordt de zonneboiler zeker weten zijn eigen zone. Nu in de winter haal ik nauwelijks 25 graden in mijn zonneboiler ( door de ligging op west ). Als ik el-cheapo die boiler van 25 naar 42 graden kan krijgen dan hoeft de CV weer veel minder gas te verbruiken voor het douchen.

 12. eric-pvt

  jan je veronderteld weer iets wat niet klopt, op tweakers kun je lezen dat hans de git dat doet met de elga, en ik ook, en het resultaat is extreem goed.
  waarom dan steeds vanuit een negatief standpunt reageren en niet proberen ?
  tvt kenmerkt immers dat je hetzelfde geld kwijt was, en geen hippe duurzame spullen hebt.
  probeer eens warmer te douchen dan 45c, dan zie je vanzelf dat het niet klopt wat je zegt. ..als ik het bad vul voor de kids met 45c springen ze eruit.

  mijn zonneboiler heeft door de elga+dwtw een minimum van 34c en een maximum van 48c door de elga, en dat voor slechts 4 maanden per jaar.
  gas is lang niet zo goed als je verondersteld hoor.
  als geld en rendement een issue is, kijk dan nog eens goed naar de gasketel, en reken hem door, een kuubje is al snel 1 euro vandaag de dag.
  ik kan vanuit mijn achtertuin de toren van putin zien in de bergermeer, en dat maakt mijn verbazing over je uitspraken zo groot.
  het moet anders, en het moet nu.
  dat heeft met duurzaam en geld weinig te naken, je wilt daar gewoonweg geen klant zijn, zodra je je dat bewust bent kan je stappen maken.

 13. jan

  oeps, mijn bedoeling is positief meedenken, laat dat voorop staan, zelf heb ik afgelopen jaar geïsoleerd, zonnepanelen aangeschaft en vloerverwarming aangelegd voor een grote bungalow verbruiken we nu minder dan 900 m3 gas op jaarbasis en mijn bedoeling is daar ook vanaf te komen maar de grote vraag is hoe en met welke maatregelen
  ik ken jouw systeem niet dus daar kan ik ook niks over zeggen
  maar ik hoor graag hoe het werkt stuur maar een link

Geen reacties toegestaan.