Zonneboiler

Sinds 24-11-2008 is onze zonneboiler in bedrijf gekomen. Daarmee is dus ons aanschaftraject afgerond. Alle informatie hierover is te vinden hier rechts naast in het submenu. Hierin vindt u alle informatie over het aanschaftraject, de subsidie aanvraag en dergelijke.

Onze zonneboiler

Wij hebben gekozen voor een vrij fors systeem. Namelijk 2×24 vacuümbuizen als collector samen met een 300 liter boiler. Deze boiler is voorzien van twee warmtewisselaars.

Tot en met september 2012 hebben we het systeem alleen gebruikt voor het verwarmen van tapwater. Onze installatie werkt zo goed dat vanaf half april t/m september we de CV ketel niet nodig hadden voor het eventueel naverwarmen.

IMG_5384

Een van de vele foto’s van toen het systeem nog in aanbouw was.

CV Naverwarmen

In oktober 2012 hebben we ons systeem uitgebreid. De tweede warmtewisselaar is nu verbonden met de CV installatie. Wanneer de zonneboiler warmer is dan het CV water dan wordt het retourwater eerst door de zonneboiler geleid voordat de CV ketel het verder verwarmd. Is de zonneboiler warm genoeg dan gaat de brander in de CV zelfs uit.

IMAG0956

Besparing

Onze besparing is ongeveer 150m3 en 250kWh voor het tapwater deel. Onze wasmachine en vaatwasser zijn aangesloten op warm water. Dit scheelt dus ook weet elektriciteit in beide apparaten. De besparing voor CV ondersteuning is nog onbekend. Hierover later meer.

Specificaties

Boilervat

WOLF SEM-300 boilervat met twee warmtewisselaars. Op de onderste zit de collector aangesloten. Op de bovenste het CV circuit.

IMG_5292

Collector

2×24 ( 48 totaal ) vacuümbuizen van Sunsystems. Alles aangesloten als druksysteem.

IMG_5355

Controller

SR868C, zeer luxe controller met veel functies. De controller stuurt de pomp aan voor de collector en ook de driewegklep op het huis te verwarmen.

IMAG0967

 

Pomp

Eenvoudige pompgroep met WILO pomp, 6bar overdrukbeveiliging en thermometer.

IMG_5443

Vloeistof

Hele systeem is gevuld met ongeveer 20 liter Tyfocor L glycol.

Isolatie

Het hele systeem is geisoleerd met Armaflex HT en in 2013 voorzien van een extra laag Gamma isolatie.

IMAG1116

 

 

63 Reacties

 1. Gerben

  Bedankt Martin,

  Zie mijn hulp vraag. Inderdaad een gaatje geboord door de buitenmantel van de boiler. Het is een klein gaatje waar de sensor mooi inpast. Het systeem ging vervolgens weer opwarmen zoals daarvoor met als resultaat de afgelopen dagen de boilertemperatuur opliep naar het ingestelde maximum van 85 graden celcius. Rond 16.00 uur werd dit steeds bereikt. Wasmachine (via mengkraan (10 euro via marktplaats)) en vaatwasser krijgen ook de hele maand april al lekker heet water uit de boiler. Mooie zeer zonnige maand is het geworden.

 2. Nico V

  Wij hebben het plan een nieuwe combiCV en een zonneboiler aan te schaffen. Zonneboiler alleen voor ww. Gaat bij jullie het warme water uit de zonneboiler ALTIJD door de CombiCV? M.i. is dat n.l. heel nadelig omdat: 1. de Combi bij het openen van de WWkraan altijd zal ontsteken en vrijwel direct weer afslaan zodra het ww >60graden uit de zonneboiler de voeler in de CombiCV bereikt en 2. eerst al het koude water in de leidingen tussen de boiler en het tappunt weg moet lopen voor ik ww heb.

  Wat beter is (ik hoor graag jullie mening): Als het zonneboilerwater > 60graden is, dit NIET door de CombiCV laten gaan maar direct, via een bypass, naar de WW leiding achter de CombiCV naar het WW tappunt. en: zodra de zonneboiler temp < 60graden, de bypass sluiten zodat het warme water wel door de combi gaat ter naverwarming. DIt kost een temperatuurvoeler, een elektrieche 3 wegklep en een transformator (voor de 24Volt 3wegklep).
  Dat spaart: 1. de Combiketel een heleboel starts, 2. gas, 3. water.
  Heeft iemand dit? Kan dit? Mag dit? Werkt dit?

  Groet, Nico V

 3. Gerben

  Leuke nadenker:
  Mijn zonneboiler draait vanaf maart 2010 fantastisch. Nu, met 72 buizen/300 L boiler van sunsystems haalde ik vorig weekend nog de 61 graden (half oktober).
  De retourleiding van de CV gaat ook door boiler, waardoor ook de CV soms op zonnekracht zijn warmte afgeeft in huis.
  Wat nu als de boiler vrijwel koud is na een paar koude en bewolkte dagen? Dan verwarmt de CV retourleiding dus de boiler. Maar kan dat kwaad? De warmte-energie komt in de boiler die dan weer gebruikt wordt bij het douchen/badwater. Boiler is dus een soort accu voor warmte.
  Kortom, dien ik de CV retour door de boiler af te sluiten, of maakt het niet uit. De warmte wordt toch gebruikt voor warmwater… Wie weet het?

 4. Barry

  Mijn HR ketel is 16 jaar oud (atag ht45t) en volgens de lijstjes niet geschikt voor naverwarming. (warmt op met een klein voorraadvat waar koud water wordt aangevoerd).

  Dus als ik een zonneboiler wil, moet ik blijkbaaar ook een nieuwe ketel.

  Heeft iemand zich weleens verdiept in de ATAG Q – solar serie (dus ook cv water verwarmen uit de zonneboiler?
  (ik heb een huis van 620m3, geisoleerd met gewone radiatoren voor de verwarming)

  ben benieuwd.
  bedankt

 5. Martin Kleinman

  Ik ken een paar personen met een Atag QSolar, bij hen is het gasverbruik radicaal gedaald. zie bijvoorbeeld http://van.wijk.net/pvt

 6. peter

  Hallo Martin,

  Ik las elders op je site een bericht waarin je de ‘voorzieningsgraad’ van je zonneboiler voor een drietal maanden opsomt. M.a.w. in de maand x werd x% van het warme water geleverd door de zonneboiler. Ik probeer te becijferen welk percentage realistisch is. Heb je de gemiddelde cijfers per maand en indien niet hoe groot schat je de gemiddelde besparing in procenten dan is?

 7. Martin Kleinman

  Hoi Peter,

  Je hebt mail 🙂

 8. Johannes

  Hallo Martin,
  Ik ben erg benieuwd hoe vaak jullie het glycol moeten vervangen, en wat dat kost?

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  In principe hoeft dat niet. Bij mij zit het er nu 3 jaar in en het is nog steeds volledig transparant.

 10. Wasmachine

  Hallo Martin,

  Ik ben erg benieuwd of de CV ketel al op de boiler is aangesloten? Ik heb ook interesse in een Boiler! Klinkt goed zo te lezen!

 11. mmaranus

  ik heb ook een zonneboiler besteld met 300liter boiler. Ik ben benieuwd hoe je deze het beste kan aansluiten op de wasmaschine ?

 12. Rein van der Reest

  glycol hoef je niet te vervangen maar let bij zonneboilers en cv wel op je ph waarde van het water deze moet tussen de 7 en 8.4 zijn .

  zelf ben ik een kleine zonneboiler/overtrek aan het maken voor het intex zwembad met pvc folie donker onderkant en een doorzichtige bovenkant en een vulling van argon 3meter doorsnee . ik hoop dat dit jaar de kids niet zo snel ziek worden dit jaar en het zwembad water iets warmer wordt .

 13. Jan

  Aller eerst veel lof over het voeden en bijhouden van deze inspirerende site.

  Ik heb een vlakkeplaat ACHPO ZEN zonneboiler van 1999 (jaartal) die nogal lange koper leidingen heeft,± 10m, dit heeft bij afwiselend zon/wolk/zon/wolk weer het nadeel warmte uit het boiler vat te trekken. ik heb dit probleem deels kunnen oplossen met het aan brengen van een tijdschakelaar om dat het temperatuur verlies aan het begin/eind van de dag het grootst is.
  Nu zit ik al een poostje te denken aan vv van de koper leidingen door unicor buis, dit is kunstof/alu buis ik denk dat er minder warmte door de buis aan het water(terugloop) wordt ontrokken(minder massa). Uiteraard zijn de buizen geisoleerd .

  wat denk(en) jij/jullie van dit idee

Geen reacties toegestaan.