Boilervat en grootte

Wat is nu de ideale boilervat grootte? En hoe groot moet de collector zijn om deze boiler goed op temperatuur te brengen ( en te houden? )

Alle vacuumbuis fabrikanten gaan uit van de verhouden 1 tot 1,3 vacuumbuizen op elke 10 liter water. Een 200 liter boiler zou dus 20 tot 25 buizen moeten hebben. Op solar2all staat een hele mooie rekenmodule! ( aanrader! )

Hoe nu uit te rekenen hoeveel warm water a 60 graden er nu per dag gebruikt wordt? Ik heb zelf een poging gedaan door uit te rekenen hoeveel energie, in MJ, het kost om water te verwarmen tot de juiste temperatuur. Hieronder staat de tabel.

Temperatuur # liter Delta
( temp – 13 )
MJ Dag Week Maand MJ/Dag
keuken 60 2 47 0,39 2 0,393
Douche 40 95 27 10,73 13 19,94
Bad 40 200 27 22,6 1 0,75
Wasmachine 30 50 17 3,55 5 2,54
Vaatwasser 60 20 47 3,93 5 2,81
Totaal 60 26,44

Hoeveel liter water is dit nu? 26,44*1000*1000 = m * 4186 * ( 60 – 13 ).
Dit levert m = 134 liter. Er is dus 134 liter water van 60 graden nodig om in onze dagelijkse behoefte te voorzien.

Dit houdt in dat er 134liter / ( 90/60 ) = 89 liter water van 90 graden. De volgende tabel laat zien hoe de temperatuur zakt bij 89 liter water van 90 graden in verschillende boiler groottes. Dit is puur theoretisch overigens, maar geeft wel een indicatie.

Beneden de 60 graden moet de CV ketel bijschakelen en naverwarmen.

Boilergrootte Temperatuur verval
100 liter 27 graden
150 liter 48 graden
200 liter 58 graden
250 liter 65 graden
300 liter 69 graden

Bij een boilervat van 250 liter kunnen we voldoende water aftappen zonder dat de CV hoeft bij te springen.

In de praktijk zal de eindtemperatuur ( bovenkant boiler ) hoger zijn en de opbrengst van de boiler groter. In mijn berekening ga ik ervanuit dat het water volledig gemengd wordt en dat overal de temperatuur in de boiler gelijk zal zijn. Warm water heeft een iets lager soortelijk gewicht dan koud water waardoor warm water bovenin de boiler gaat zitten.

Dan blijft over, hoeveel buizen? uitgaande van 1,3 buis per 10 liter komt dat neer op 32 buizen. Op een ideale dak ( perfect zuiden ) komt dat neer op een stijging van 31 graden per dag op een gemiddelde augustusdag. in mijn geval komt dat neer ( * 0,8 ) 25 graden per dag afgerond. Dit wil ik graag gecompenseerd hebben.

Met 40 buizen levert deze zelfde setup op ideaal zuid 39 graden per dag op. In mijn geval 31 graden. En daarmee heb ik dus het verlies in dak ligging gecompenseerd.

Ik DENK dus dat een 250 liter boiler met 40 vacuumbuizen in mijn geval de meest kosten efficiente installatie zal zijn. Deze vraag heb ik dus inmiddels ook aan een aantal vacuumbuis leveranciers gestuurd. Dezelfde verhouding geldt overigens ook voor 48 buizen met een 300l boiler.

Onze keuze

Onze keuze is dus gevallen op een 300 liter boiler met 48 vacuumbuizen ( 2×24 ) op het dak.

27 Reacties

 1. Pingback: Familie Kleinman blog » Interessante formules

 2. Johan Hendriks

  dit (!) is nou echt hele goede info. als je eenmaal “om” bent moet je cijfers hebben om zelf een berekening te maken hoeveel je nodig hebt.
  Ik wil 72 buizen en 400 of 500 liter, mits we er plaats voor hebben.
  Kan het overschot aan water ook nog de cv in?

 3. admin (Auteur bericht)

  Dat hangt er een klein beetje vanaf of uw CV ketel dat ondersteund. Overigens zou ik bij 72 vacuumbuizen kiezen voor minimaal 500 liter en misschien zelfs wel 600 – 650 liter.

  Mijn Remeha Avanta kan het jammer genoeg niet. Daar slaat de pomp bij af zodra het retourwater warmer is als de aanvoer.

 4. Michel

  Voor ook CV ondersteuning kun je het beste een 2e (of externe) pomp en 3-weg klep gebruiken. Anders ga je ook de ketel verwarmen als deze niet brand.
  Je hebt zoiezo meerdere situaties afhankelijk van boilertemperatuur, retourtemperatuur en warmtevraag.

 5. henk

  Voor verwarmings ondersteuning of combinatie met verwarming van de cv.
  Of het na verwarmen zelf van douche water kwam ik dit nog tegen op de sunsystems website
  http://www.sunsystems.nl/doe%20het%20zelf/verwarmings_ondersteuning

  gr
  Henk

 6. Leon

  Ik heb een week geleden een systeem vn a Sunsystems op het dak geplaatst Twee panelen van 24 buizen op het oosten en een paneel van 24 buizen op het zuiden. de panelen staan in serie en verwarmen een vat van 500 liter(leidingwater) Een extra spiraal in het vat gebruik ik om de CV voor te verwarmen.Tot nu toe draait het heel goed.

 7. Hielke

  ik ben me aan het orienteren (zoals je weet, zie een van de andere pagina’s) en de systemen van Sun systems klinken zeker interessant. Bij de wat grotere boilervaten lijkt CV ondersteuning zeker de moeite waard, maar daar lijken meer haken en ogen aan te zitten. Ik ga waarschijnlijk ook voor een nieuwe CV-ketel; hoe zie ik of die geschikt is voor een koppeling aan de tweede warmtewisselaar in m’n zonneboiler? En wat Michel schrijft over 2e pomp en drieweg-klep, hoe moet ik dat zien? Wordt daar bedoeld dat als het CV-water voldoende opwarmt in de zonneboiler, dat dan de cv-ketel ge”by-passed” wordt door de driewegklep, en als het CV-water nog te koud blijft, dat het dan wél naverwarmd wordt (klep slaat om, water gaat door ketel)? [Wat een vragen hè?]

 8. engelbertus

  hoe ga je dat doen als je op 1 dag in bad gaat, en daarnaast ook de vaatwasser en de wasmachine aazet, en er die dag ook nog door iemand anders wordt gedocuhed?

  op die dag moet je cv dan volgens mij altijd wel bijspringen om de zaak op temperatuur te houden.

  is het dan niet makkelijker om er vanuit te gaan dat je j eboilervat daar niet op uitrekent? dat scheelt veel liters inhoud van je boiler, en minder risico’s met bacterieen en zo. of anders kun je juist de maatgevende dag aanhouden en dus een overcapaciteit voor veel dagen uitrekenen, mar dan heb je de ketel ook niet nodig bij “zwaar” gebruik.

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik ben uitgegaan van gemiddelden. Het afgelopen jaar heb ik er geen last van gehad. Zowel het buitenzwembadje gevuld, zelf onder de douche gestaan, gewassen en de vaatwasser aan. De zonneboiler komt dan ergens op de 45 graden uit. En met 45 graden kan ik mij nog prima douchen.

 10. Rody

  Klein vraagje: kun je een Vaatwasser zo maar voorzien van warm water? Hoe werkt dat met opwarmen? (Zit er een temp voeler in?). Zo ja, dan switch ik ook even! Wten jullie ook hoeveel water de vaatwasser pakt per spoelfase? (Er is nog al wat water onderweg!).

  Ik ben me aan het orienteren op een hout cv aagesloten op een buffervat / cv. Ik heb nu een CV met een ingebouwde indirecte boiler, dus tap water wordt ook (deels) verwarmd met hout warmte. Lijkt me ideaal. Wil dan wel een boiler vat waarop ook eventueel zonne panelen gekoppeld kunnen worden.

 11. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  In onze vaatwasser stond in de handleiding dat hij warm water tot 60 graden als invoer kon hebben en dus daar intelligent mee kan omgaan.

  Ik laat eerst de warm water kraan lopen zodat de kraan meteen warm is als de vaatwasser begint

 12. Pat

  Je zegt: “De zonneboiler komt dan ergens op de 45 graden uit. En met 45 graden kan ik mij nog prima douchen”
  Nou heb ik niet alles gelezen, maar onder de normale omstandigheden/installatie is het toch altijd zo dat het water van de ZB wordt naverwarmt tot tenminste 60 graden om
  vervolgens via de (thermostaat)kraan weer terug te worden teruggebracht naar 38 graden.
  Of is jou opstelling anders?

 13. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Normaal verwarmt de CV inderdaad na tot 60 graden. Bij ons is dat ook niet anders. Alleen trek ik de stekker van de CV eruit vanaf juni t/m ergens in september.

 14. Pat

  Ok dus de temperatuur kan dan dalen tot 45 graden, maar die wordt regelmatig (in de door jou genoemde periode) door de zonneboiler tot boven de 60 graden verwarmt zodat het risico op legionella wordt uitgesloten, ondanks het niet naverwarmen.
  Correct?

 15. Martin

  @Pat

  Correct. En aangezien we dagelijks warm water gebruiken is er meer dan voldoende doorstroming in de boiler. Om die reden maak ik mij niet zo heel druk over legionella. Legionella wordt met name gevaarlijk in langdurig stilstaand water. En dat is bij ons niet het geval.

  Er zou zich ook theoretisch legionella kunnen vestigen in een WC-stortbak als je 3 weken op vakantie bent, of warm water leidingen die op zolder liggen in de zomer. En wat dacht je van een doucheslang waar onderin een lus water blijft staan gedurende een paar dagen?

  Onze zonneboiler tikte gisteren van boven naar beneden ook weer 77 graden aan. Ik wens legionella dan veel succes om zich te vestigen in onze zonneboiler 😉

 16. Barry

  Ik heb een vraag over de optimale grootte van het voorraadvat. Als je het vat groot dimensioneert dan zal de temperatuur daarin toch lager zijn dan bij een kleiner vat (want minder vaak volledig opgewarmd). Dus is het dan niet verstandig om een voorraadvat te nemen waarbij je een grote kans hebt dat gegeven je collector het voorraadvat helemaal verwarmd wordt (dus naar 90graden ofzo)?

 17. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Uiteraard zit er een relatie tussen boilervatgrootte en de collector. Bij ons is de boiler relatief klein tov de collector. We hadden ook een 500l boiler kunnen nemen. Maar doordat de collector er wat minder mooi bijligt op het westen hebben wij besloten de boiler kleiner te houden precies om die reden die je aangeeft.

  Overigens temperaturen van meer dan 60 graden zijn leuk in de boiler maar je hebt er in de praktijk niet zo heel veel aan. Met de collector opwarmen van 10-60 graden gaat vrij snel. Het stuk van 60-75 gaat stukken langzamer, en het stuk van 75+ naar 90 duurt echt een eeuwigheid. Staar je dus niet blind op hoge temperaturen in je boiler.

 18. Martin Hiemstra

  Ha Martin, Een vriend vertelde dat hij twee warmtewisselaars heeft in de boiler.
  Eerste (onderin) verwarmt vanuit de zonnecollector.
  Tweede (bovenin) is de (koude) aanvoer van de CV-combiketel.
  Het water in zijn boiler gaat er dus nooit uit.
  Heb jij dit wellicht ook overwogen?

 19. Rob

  Betreft rekenmodule, is 15 % gasprijsstijging/ jaar niet erg overdreven !!!!

 20. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Je bedoeld de rekenmodule van Solar2all? Ja 15% is denk ik overdreven. De gasprijs heeft de afgelopen jaren nogal geschommeld van bijna 70cent/m3 in 2008 naar nu 61 cent/m3 in 2011.

  Ik verwacht overigens dat de komende jaren de energieprijzen wel weer gaan stijgen.

 21. Sam Berma

  De energieprijzen zullen mijn inziens zeker wel wat gaan stijgen de komende jaren. Een percentage stijging is dan wel weer moeilijker in te schatten.

 22. Sicco

  Mijn zonneboiler is een atag 400L. Ik heb 4 keer 2,5 m2 vlakke-plaat collectoren op het dak. Jammer genoeg is de warmtewissel onderin de boiler te klein waardoor er veel warmte verloren gaat bij bewolkte dagen met af en toe een gat met zon. Misschien gaat dat beter heat-pipes omdat dan minder warmte door de collectoren afgegeven worden. Zelf denk ik dat een groter vat, liefs icm laagcalorische vloerverwarming beter is.
  Ik heb zelf ooit berekend dat als water 40 graden afkoelt (van 60 naar 20) je per m3 gas ongeveer 190L opslag nodig hebt (en dito vermogen collectoren). Ik denk dat je ze juist meer overeind moet hebben staan zodat je in het voor- en najaar meer warmte vangt. Zomers heb je toch te veel als je echt de verwarming wilt laten vervangen.

 23. André

  Is het niet beter voor de cv een aparte boiler te zetten zodat die de eerste warmte-behoefte (ww) niet nadelig benvloed.
  Met een regeling dat je de warmte van de collector pas naar de cv boiler doorzet als ww boiler heet is. Afname cv kan dan ook niet ww boiler beinvloeden.

 24. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik durf het niet te zeggen of het beter is. Ik heb er vanaf het begin nooit rekening mee gehouden om twee boilers te plaatsen met een klep er tussen.

 25. Theo Stam

  Waar ik nieuwsgierig naar ben en nergens terug vind op internet: geven heatpipes ook warmte op winterdag? Dus met weinig zon. Van mijn vlakke plaatcollector op het ZW weet ik het al: helemaal niks. Maar lukt het een vacuumbuissysteem wel om, laten we zeggen, 100 liter water te verwarmen tot 40 graden? Het antwoord van de installateur/verkoper ken ik al, nu nog van de eindgebruiker.

 26. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  In onze situatie doet hij diep in de winter ook weinig. Dit komt omdat de collector op het westen ligt en dus heel weinig zon ziet in de winter. Wij halen in de winter 30-35 graden maximaal.

  Op pal zuid kan je met gemak je boiler op 50 graden of meer krijgen met vacuumbuizen in de winter.

 27. edwin

  hallo ik ben bezig om de boiler warm te laten worden met de afvoer van de houtkachel d.w.z. ik draai een buis om de afvoerpijp met een pomp ertussen.
  wat ik me nu afvraag is, als de boiler op temp. is en de pomp stopt, krijg ik dan geen stoomvorming in de leiding.
  dit lijkt me vrij gevaarlijk, en niet gezond voor de leiding i.v.m. de druk.
  ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft.
  vr gr edwin

Geen reacties toegestaan.