Offertetraject

25-11-2008 Systeem is online

Dit moet nog gebeuren.

 1. Systeem vullen met glycol tot ca 1,5 bar en uiteraard ontluchten
 2. Systeem controleren op lekkende koppelingen
 3. Wasmachine op hotfill
 4. Vaatwasser op hotfill

21-11-2008 Foto’s geplaatst

Alle gelukte foto’s van de installatie staan inmiddels op de verbouwing pagina. Ik heb ze ingedeeld per dag zodat ook goed te volgen is hoe elk onderdeel vordert. De installatie is bijna af. Dit moet er nog gebeuren :

 1. Systeem vullen met glycol tot ca 1,5 bar en uiteraard ontluchten
 2. Systeem controleren op lekkende koppelingen
 3. Koppelingen isoleren
 4. Systeem in bedrijf brengen
 5. Koudwater kraan verplaatsen voor de wasmachine
 6. Warmwater kraan plaatsen voor de wasmachine
 7. Warmwater kraan plaatsen voor de vaatwasser

Dit wordt *HEEL* misschien vandaag ( vrijdag ) en anders maandag of dinsdag volgende week. Alles is afhankelijk van de levering van glycol.

19-11-2008  Zonneboiler wordt geinstalleerd!

De zonneboiler wordt as we speak geinstalleerd! De foto’s volgen zo spoedig mogelijk!

Johan van Sunsystems.nl houdt via e-mail contact.

18-11-2008 Waarom Sunsystems.nl?

Ik heb via de mail een hoop vragen gekregen waarom we specifiek gekozen hebben voor SunSystems.nl en niet voor een andere vacuumbuisleverancier. Een van de argumenten is al behandeld. Namelijk dat de installatie wordt geinstalleerd door een bedrijf wat in dezelfde plaats zit als waar ik woon. En waarom SunSystems.nl? SunSystems levert haar spullen voor zeer scherpe prijzen en kan daarbij ook nog eens een UITMUNTENDE support leveren.

Daarbij houden De Reus en SunSystems.nl nauw contact met elkaar en dat geeft mij een goed gevoel bij deze installatie.

17-10-2008 Nog steeds geen boilervat

Helaas nog steeds geen boilervat. 🙁

27-09-2008 onneboiler vertraagd

De zonneboiler loopt iets vertraging op. De boiler zelf is nog niet binnen, en dat is eigenlijk best wel een belangrijk onderdeel :-). Dus daar moeten we nu nog op wachten. De voorspelling is nu dat de boiler ergens halverwege volgende week binnen komt. Ik word daarover gebeld. En daarna maken we een afspraak voor de installatie.

25-09-2008 Aansluitset zonneboiler

De aansluitset is binnen. ik heb even door de handleiding heengebladerd. Het is wel *IETS* meer werk. Voor wat ik eruit begrijp is dat een gedeelte van de warmtewisselaar eruit moet!

Geen werk voor mij dus 🙂

22-09-2008 Aansluitset zonneboiler

Ik zat toevallig in de documentatie van mijn CV ketel te bladeren toen ik ineens las dat er een aansluitset nodig is. Natuurlijk staat er weer NIET bij wat er exact moet gebeuren. Deze documentatie zit NATUURLIJK bij de aansluitset zelf.

Ik word teruggebeld door De Reus of ze dit weten, of niet. Ik heb zelf even snel navraag gedaan bij Warmteservice Lelystad. De aansluitset bestaat onder andere uit een doorstromingsmeter, een thermostatisch mengventiel en nog wat aansluitspul. En uiteraard!!! Die benodigde handleiding 😛 De set kost € 164,- exclusief BTW.

20-09-2008 Opdrachtbevestiging de deur uit

De kogel is door de kerk! De definitieve opdrachtbevestiging is de deur uit. We gaan voor een systeem van SunSystems.nl. Dit systeem wordt geinstalleerd door De Reus uit Lelystad. Belangrijk argument voor ons is geweest dat De Reus veel voor ons heeft uitgezocht aangaande de zonneboiler. En niet onbelangrijk. Ze zitten praktisch om de hoek.

Ik hoop natuurlijk niet dat er wat mis gaat met onze installatie, maar als er wat mis gaat dan zit de installateur dichtbij.

Dit houdt dus ook in dat we het waarschijnlijk zonder subsidie moeten stellen. We gaan het overigens wel proberen. Zodra de installatie is geplaatst gaat de benodigde informatie naar SenterNovem. Nee hebben we op dit moment, ja kunnen we altijd krijgen.

16-09-2008 Stevige kink in de kabel

Het gaat weer lekker! Heel langzaam komen de details binnen over de nieuwe subsidieregeling. In het kort komt het hierop neer:
– Voor kleine zonneboiler systemen, tot 6m2, moet de leverancier een rapport van TNO overleggen hoeveel GJ dit systeem per jaar opbrengt. Dit geldt voor de combinatie van de collector + de boiler!Voor levanciers met een groot portfolio aan collectoren en boilers is dit natuurlijk een nachtmerrie! Dit houdt namelijk in dat voor elke combinatie van boiler + collector zo’n rapport moet worden opgesteld. En dat is volgens diverse bronnen een zeer prijzige aangelegenheid.

Hoe nu verder…….

13-09-2008 Laat, offerte van ZiZon.

Zizon levert ook zonneboilers met vacuumbuizen. Ik had ze ook een mail gestuurd voor informatie / offerte. Die heb ik dus vandaag gekregen. Ik heb ze een mail gestuurd over het plaatsen, ik vermoed namelijk dat de offerte zonder plaatsing is.

En uiteraard of hun zonneboiler is aangemeld bij SenterNovem.

10-09-2008 De laatste loodjes!

We zijn in de laatste fase van het aanvraag / offerte traject beland. Onze keuze gaat vallen op 1 van de drie onderstaande systemen:

 1. Sunsystems.nl, 300l, 48 vacuumbuizen
 2. Solar2all.com, 250l, 40 vacuumbuizen
 3. Rivusol.nl, 250l, 30 vacuumbuizen

Dus in elk geval een systeem met vacuumbuizen. We wachten nog op twee dingen. 1. Een definitieve offerte van Solar2all, via de installateur, en het vrijkomen van de lijst van gecertificeerde systemen op de site van Duurzame warmte. Als alles goed gaat dus ergens begin volgende week een krabbel zetten onder een offerte 🙂

Update 16/09/2008 – Terug naar de “tekentafel”, de subsidie is vooral voor leveranciers een nachtmerrie, en dus ook indirect voor ons als consument.

08-09-2008 Walraven en Zn offertes toegevoegd.

Ook de offertes van Walraven en Zn toegevoegd. Beide gevallen betreft een vlakkeplaat collector. De eerste is een 100liter boiler met 1x een 2,5m2 landscape collector. De tweede aanbieding is een 200liter boiler met 2x 2,5m2 ( dus 5m2 totaal ) collector.

Beide voor een hele nette prijs.

05-09-2008 Wel of niet de CV ketel ook aansluiten

Ik dacht dat het niet uitkon om de CV ook op de boiler aan te sluiten. Dit kan waarschijnlijk dus wel, en relatief eenvoudig ook dmv een extra 3weg klep. Wanneer het water in de boiler warmer is dan de retourleiding van de CV dan wordt het water voorverwarmd door de boiler. Is de boiler kouder, dan gaat het water rechtstreeks door de CV ketel heen.

In het voorjaar, met mooi, maar koud, weer, zou dit snel uit moeten kunnen :-). Des te meer energie ik kan benutten uit m’n boiler des te beter.

05-09-2008 Nieuwe offerte De Reus

De Reus gebeld over de offerte. De offerte wordt nog iets aangepast. Voor 650,- euro kan er een extra collector van 24 buizen worden geplaatst. Het totaal komt dan op 48 buizen met een geschatte opbrengst ( bruto ) van ongeveer 9 a 10GJ per jaar.

Totale kosten voor het installeren komen dan net onder de 4000 euro uit.

03-09-2008 Offerte van De Reus ontvangen

Vandaag twee prijsopgaves ontvangen van De Reus. 1 betreffende een thermosyphon zonneboiler met 150l vat. Dit systeem kende ik nog niet. Ik heb meteen informatie opgezocht en toegevoegd op de pagina hier :-). De totale set inclusief installatie komt op 3485,-. Dit systeem heeft een collectoroppervlak van 2m2 en een boiler dus van 150liter. Voordeel van dit systeem is dat er geen enkel bewegend onderdeel zit aan het systeem, geen pomp, NIETS :-).

De andere prijsopgave betreft een vacuumbuis systeem van sunsystems.nl. Dit systeem bestaat uit een 300l boiler met 24 vacuumbuizen. Dit systeem zou inclusief installatie neerkomen op 3285,-.

Ik vermoed overigens dat 24 buizen voor 300l wat aan de krappe kant is. Een extra collector met 24 buizen kost ongeveer 700 euro. De totale installatie met 48 buizen komt dan neer op ongeveer 4000 euro.

Daar gaan we dus nog ff een belletje over plegen. 🙂

03-09-2008 Bericht van WalravenenZn

Vandaag een e-mail gekregen van WalravenenZn. De offerte is onderweg in de post en zal dus hopelijk morgen of overmorgen op mijn deurmat liggen :-). Ik ben benieuwd.

02-09-2008 Waar blijft de SDE subsidie?

Eerst zou de subsidie voor zonneboilers e.d. op 01-09-2008 worden bekendgemaakt. Het is inmiddels 02-09-2008 en wat staat er op de site van duurzame warmte? “De nieuwe subsidieregeling Duurzame warmte voor bestaande woningen opent naar verwachting in september 2008 met subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en micro-warmte-kracht-koppeling. Particulieren en investeerders in woningen kunnen subsidie aanvragen.

Het is ineens IN september.

Lekkere *$)(@#)($ regeling.

02-09-2008 Rivusol zonneboiler offerte binnen

Ik heb de offerte ook binnen van “Van Benschop” installatiebedrijven. Deze zijn officiele dealer van Rivusol zonneboilers. Het eerste wat me opvalt aan de offerte is de prijs : 4968,-. daarmee is deze offerte veruit de duurste op dit moment in de lijst. Daarnaast klopt de invulling niet helemaal. Ik had gevraagd om twee configuraties. Namelijk 150liter boiler met 25 buizen en 250 liter boiler met 40 buizen.

Deze offerte gaat uit van een boiler van 200 liter met 25 buizen. Wanneer ik een 250liter boiler wil met 30 buizen dan is de meerprijs 425,-

Stof tot nadenken in elk geval, en ik ga er zowiezo nog een belletje aan wijden.

25-08-2008 Informatie van Rayvin binnen.

Vandaag een email gekregen van Rayvin zonneboilers. De aangeboden collectoren zijn, in mijn ogen, een variant op vlakkeplaat collectoren, in plaats van dat het water door een koperen netwerk loopt, loopt het water door een dunne spleet achter de collectorplaat langs waar het opwarmt. Ik heb ook meteen een offerte binnen gekregen. De setup met alle materialen, exclusief installatie komt neer op € 2218,- exclusief btw Hierin is wel een korting opgenomen van 15%.

Ik heb nog een aantal aanvullende vragen teruggestuurd omtrend dit systeem. Er wordt namelijk geclaimed dat er 3,09GJ aan energie per m2 per jaar wordt opgenomen. Hiermee zou dit systeem vele malen efficienter zijn dan elk systeem welke ik tot nu toe heb gezien.

22-08-2008 Installatie van Benschop ( Rivusol ) heeft gereageerd.

Zoals ik al zei.. Het was een drukke dag vandaag :-). Vanmiddag kreeg ik ook nog een telefoontje van installatiebedrijf “Van Benschop”. Zij leveren en installeren onder andere ook zonneboilers van Rivusol. Het was een zeer interessant gesprek. Hij had een jaar geleden hetzelfde bezwaar tegen vacuumbuizen waar nu een hoop mensen ook mee zitten. Namelijk “Werkt het wel?” Ze zijn na een paar gesprekken met Rivusol meteen installateur van ze geworden en zijn ontzettend enthousiast

Ze hebben op dit moment, slechts, 2 installaties gedaan. 1 bij een klant, en 1 bij 1 van de monteurs. Beide zijn razend enthousiast over het systeem.

Hij gaat twee offertes voor me opstellen, 1 voor de 150 liter / 25 buizen variant en 1 voor de 250 liter / 40 buizen variant. Hij verwacht dat ik maandag of dinsdag de offerte binnenkrijg. Ik ben ontzettend benieuwd!

22-08-2008 Email van Rayvin

Ik blijf het grappig vinden hoeveel bezoekers deze website vinden. Vandaag vond ik een email in mijn mailbox van een zonneboiler leverancier. www.rayvin.com . Deze leveren relatief kleine collectoren ( 2x 1m2 ) in de maat van een dakraam, deze worden ook tussen de pannen geinstalleerd. Wat ik er nu van gezien heb wordt de set geleverd met een 300liter boiler, en wordt er gezegd dat de collectoren veel efficienter zijn dan standaard vlakkeplaat collectoren.

Ik heb een mailtje gestuurd met een aantal vragen over de efficiente ( de techniek er achter e.d. ), en waar op het dak ze geinstalleerd kunnen worden. En ik heb een vrijblijvende offerte opgevraagd. Ik ben benieuwd.

22-08-2008 De Reus

wat later in de middag kwam er iemand van installatiebedrijf de Reus langs. Deze man was de eerste die inhoudelijk vragen kon beantwoorden. Ook aangaande grootte van de collector, boiler e.d. De man had ook gehoord van vacuumbuizen en vond deze technologie interessant.

Volgens hem was ik een van de eerste weer in een periode van lange stilte rondom de zonneboilers. Hij ging uitzoeken of er een leverancier bij hem was die vacuumbuizen leverde.

Ook had hij er geen problemen mee om een vacuumbuis installatie te installeren wanneer ik de onderdelen zou leveren. Hij gaf hier wel eerlijk bij aan dat hij nog even wilde uitzoeken hoe dat dan zit met garantie / installatie e.d. Hij meldde overigens ook dat Nefit? een installatie met vacuumbuizen had. We wachten de offerte af 🙂

22-08-2008 Feenstra

Vandaag eerst Feenstra over de vloer gehad. De man kwam meteen ter zake en wilde graag boven kijken. Feenstra biedt twee merken aan, AGPO en AWB. De man vond het opvallend dat ik mijn huiswerk aangaande zonneboilers had gedaan en dat ik hem meldde dat 90 liter voor een boiler voor mij, denk ik, aan de kleine kant is.

Navraag over een prijsindicatie leerde dat de AGPO boiler alleen al 2700 + 2000 euro moet kosten, en daar moet dan nog alles geinstalleerd worden. Daarmee is hun aanbieding NU al veruit de duurste, en ik hou m’n hart vast als de definitieve offerte op de deurmat valt.

Ook Feenstra installeert nauwelijks zonneboilers op dit moment, op dit moment hebben ze maar een handvol geinstalleerd in de Flevopolder.

21-08-2008 Lijnberg / Instalcenter afgevallen

Ook Lijnberg / Instalcenter uit Almere is afgevallen. Ik kreeg een e-mail van hen, nog geen 5 minuten geleden, waarin werd aangegeven dat ze mij geen aanbieding konden doen ivm de drukte.

Tja. dan houdt het op. 🙂

20-08-2008 SDE subsidie een gedrocht?

Het gaat er meer en meer op lijken dat ook de SDE subsidie op zonneboilers een gedrocht is. Net zoals dat geldt bij de eerdere subsidie op zonnepanelen. In het kort komt het hier op neer. Leveranciers van zonneboilers moeten een pakket met specificaties van hun boilers VOOR 1 september aanleveren bij Senternovem.

Wanneer een consument een zonneboiler wil EN in aanmerking wil komen voor de subsidie dan MOET je een boiler aanschaffen die op de geautoriseerde lijst staat. Heeft die leverancier zijn informatie nog niet ingeleverd? Pech gehad!

Daarnaast heb ik de eerste geluiden alweer gehoord dat de opening misschien wordt verschoven naar januari 2009. Des te meer reden voor ons om de boiler zonder subsidie ( en dus overheidsbemoeienis ) aan te schaffen.

20-08-2008 Zondirect afgevallen

Ik heb besloten om ZonDirect af te laten vallen. Het is inmiddels bijna twee weken geleden en Zondirect heeft nog helemaal niets van zich laten horen. Daarbij heb ik inmiddels wel genoeg bedrijven en informatie binnen en bedrijven aangeschreven.

20-08-2008 Offerte binnen van Breman

De offerte van Breman is binnen, een AGPO boiler met intern terugloopvat, inclusief 2,3m2 collector en plaatsing. Totale kosten € 3840,-. Een hoop geld en een relatief erg kleine collector ( slechts 2,3m2 ).

Overigens zag ik dat in onderstaande berichten niets is gemeld over hoe Breman te werk ging tijdens de afspraak. Dus dat doe ik hier even voor de volledigheid.

Breman was precies op tijd en kwam meteen ter zake. Hij wilde meteen graag naar boven om de situatie op te nemen. Hij heeft alles netjes ingemeten en een globale bouwtekening gemaakt hoe, wat en waar moet komen. Daarnaast gaf hij eerlijk aan dat de markt voor zonneboilers erg klein is op het moment. Er worden nauwelijks zonneboilers geplaatst. Breman was alleen bezig met een klein project in Swifterbant.

Na alles ingemeten te hebben nam hij nog een aantal foto’s van de situatie binnen en buiten en vertrok daarna weer.

16-08-2008 Warmtewisselaars continued.

Bericht gekregen van solar2all over het warmtewisselaar verhaal. In principe wordt er voor sanitair water geen warmtewisselaar gebruikt. Dit houdt dus in dat de 250 liter straks in mijn boiler gewoon verwarmd sanitair water zijn. Evt een extra wisselaar wordt gebruikt voor het verwarmen van je huis bijvoorbeeld.

Een extra wisselaar in de boiler kost overigens ongeveer 70 euro. Ik ga er iig nog wat langer over nadenken.

15-08-2008 Afspraak met De Reus Flevoland.

De Reus belde vandaag ook. Die komen ook volgende week vrijdag in de middag voor de zonneboiler. Ik ben benieuwd.

15-08-2008 Installcenter ( Lijnenberg / Almere ) is langsgeweest.

Vandaag om 10 uur zou Lijnenberg van Installcenter langskomen uit Almere. Om 9:40 stond hij al voor de deur, en om 10 uur was die alweer weg. Hij had informatie bij zich over AGPO, NEFIT en REMEHA. Zelf claimde hij als accountmanager voor AGPO te hebben gewerkt.

Hij heeft boven even gekeken, niets opgemeten, en vertrok daarna alweer met de noorderzon, ik zou ergens in de loop van volgende week de offerte(s) tegemoet kunnen zien. Inhoudelijk heeft hij geen vragen ( kunnen ) beantwoorden over boilergrootte, collectoroppervlak, plaatsing e.d. Hij had nog wel een opmerking over de collector. Die moest volgens hem minimaal 5 pannen vanaf de nok komen. En aangezien ons slagschaduw verhaal is dat absoluut GEEN optie.

Hij zou dit overigens nog verder navragen. We wachten het even af.

14-08-2008 De Reus heeft gereageerd en Feenstra gebeld

Vandaag toch Feenstra maar gebeld, vrijdag 22 augustus komt er een adviseur langs. Verder belde De Reus op. Die zijn op vakantie geweest en waren net weer terug. Ik word teruggebeld voor een afspraak.

14-08-2008 1 of 2 warmtewisselaars?

1 of twee warmtewisselaars? Hoeveel heb ik er nu nodig? Ik dacht dat je voor elke aansluiting een ww nodig had ( dus 1 voor de collector om het water op te warmen en de 2e voor het opwarmen van het koude leidingwater ). Het schijnt dus ook dat er boilers zijn met 1 ww waar je de collector op aansluit en dat het gehele boilervat warm water bevat die 1:1 wordt doorgegeven aan de CV installatie.

Ik vraag me af of dat hygienisch is? Dan heb je x honderd liter stilstaand water staan waarin bacterieen kunnen groeien. Plus dat het soms lang kan duren voordat de gehele inhoud ververst is? Ik heb zelf liever een systeem met 2 warmtewisselaars.. Het is iets duurder ivm de tweede wisselaar, maar volgens mij stukken gezonder, en misschien zelfs wel rendabeler. Zie namelijk het verhaal over soortelijk gewicht van water 🙂

14-08-2008 Senternovem

Ik vond een interessante brochure op de Senternovem site. zie download.

Overigens een leuke breinbreker. In de diverse brochures wordt vermeld dat een kleine collector ( 3.3GJ op jaarbasis ) voldoende is voor 50% van het totale warmwater verbruik. Equivalent met 100-150m3 gas. Echter: 1 m3 aardgas bevat 31,65MJ aan energie ( onderwaarde volgens wikipedia ). 3300MJ / 31,65MJ/m3 = 104m3.

Aangezien een HR ketel niet ideaal verbrand zal de daadwerkelijke opbrengst van 104m3 verbranden nog lager zijn.

Maak ik hier nu een grote denkfout, of is de informatie gewoon onwaar?

14-08-2008 Informatiepakket van Viessmann

Daarnet ook een email gekregen van Viessmann, netjes met de vermelding dat de persoon in kwestie die meer weet op vakantie is en dat hij na zijn vakantie contact met me opneemt. Daarnaast is er wel een informatiepakket meegestuurd (FR Solartechnik 10-06_NL.pdf). Deze heb ik meteen hier op de pagina toegevoegd. Dit is tot dusverre de meest complete informatie brochure die ik heb gezien. chapeau!

13-08-2008 Feenstra / Nuon?!

Feenstra / Nuon maken er echt een potje van. Vandaag weer gebeld door de Nuon. Dit keer met de vraag wat ik graag wilde weten over zonneboilers.. “HALLO! WORD WAKKER! DAT VROEG IK NIET, IK WIL EEN AFSPRAAK MAKEN!”. Ik heb uiteindelijk het nummer van Feenstra gekregen, ik moest hen maar direct bellen.

Dit is overigens hetzelfde telefoonnummer die mij op vakantie hebben opgebeld. Kastje naar de muur iemand?

Ik ben nog in serieus dubio of ik ze een belletje ga geven of niet.

12-08-2008 Solar2all offerte binnen

De tweede offerte is binnen. Van Solar2all, deze offerte is echter zonder aansluitmateriaal en plaatsingskosten aangezien deze door de installateur worden bepaald. Kosten voor 40 heatpipes + 250l opslagtank + pomp, expansievat, sensoren e.d. komt op €2166,56 inclusief BTW. In de eerdere mailwisseling waren al wel globaal de kosten voor installatie ( +/- €800,- ) en overige materialen ( +/- €400,- ). De totale installatie zal dan ongeveer neerkomen op €3400,-.

Welliswaar €400,- meer dan Beldezon, MAAR : Ook met ruim 2x zoveel energie opbrengst! Dan lijkt mij de keus vrij simpel :-).

12-08-2008 Temperatuur in het boilervat

Zo leer ik elke dag wat bij. Een mailtje gehad van Solar2all over boilertemperaturen. Ik ga in mijn berekeneningen uit van een homogene verdeling van het water ( en dus de temperatuur ). In werkelijkheid heeft warm water een iets lagere dichtheid dan koud water. Dit warme water blijft dus bovenin de boiler hangen. Precies daar waar de warmte wisselaar zit voor huis gebruik. De hoeveelheid warmte die aan de boiler kan worden onttrokken is dus hoger dan mijn berekening. Hoeveel hoger is nog onbekend.

11-08-2008 Rivusol heeft gereageerd, reminder naar WalravenenZn

Rivusol heeft gereageerd, meteen een waslijst aan vragen teruggevuurd :-). En na heel vlot eerst contact met Walraven en Zn is het contact stilgevallen, dus daar ook maar achteraan gemailed. Kijken of dat wat oplevert.

Ook een mail van solar2all over mijn opbrengst per m2 verhaal. De cijfers aangepast naar reeelere waarden.

10-08-2008 Updates

Zondirect.com toegevoegd aan de lijst, meteen mailtje gestuurd :-).

09-08-2008 Updates

Rivusol en Viessmann toegevoegd. Ik kwam deze toevallig vandaag tegen op Google.

08-08-2008 Feenstra / Nuon?

Leuk, belt Feenstra eerst toen ik op vakantie was. Netjes de afspraak gemaakt dat ze na m’n vakantie weer zouden bellen. Wordt je uiteindelijk teruggebeld door de Nuon??? Met de mededeling dat er geen afspraak gemaakt wordt en dat ik gewoon op hun website moet kijken. Lekker afspraken maken zo. Ik ben er niet mee akkoord gegaan, aangezien dat niet de afspraak was. Ik word nu teruggebeld. Eerst zien dan geloven.

08-08-2008 Updates

Grote updates. op de site, ben begonnen met het invullen van de diverse kopjes hier op deze pagina.

03-08-2008 Offerte binnen van BeldeZon

We hebben een officiele offerte binnen van BelDezon. Netjes geleverd met alle informatie over de Remeha Zenta.

28-07-2008 Feensta reageert ( eindelijk )

Vandaag gebeld door Feenstra voor een afspraak. Ze bellen volgende week terug.

22-07-2008 Sunsystems en Solar2all

Wederom reactie van sunsystems en ik heb reactie gekregen van Solar2all. Mailtjes met vragen zijn alweer onderweg 🙂

22-07-2008 Sunsystems heeft gereageerd

Toet Toet dat is snel! Sunsystems heeft inmiddels gereageerd. Zo informatie lezende over de vacuumbuizen begin ik het idee te krijgen dat vacuumbuizen een veel efficientere zonnecollector zijn dan een gewone vlakkeplaat collector.

De eerste systeemprijzen lijken erg interessant, hopen dat laten installeren ook een optie is. Later meer

22-07-2008 Wederom via GoT twee nieuwe bedrijven

Wederom via Gathering.tweakers.net ( Tnx Actual! ) nog twee bedrijven doorgekregen solar2all en SunSystems. Bij beide meer informatie aangevraagd 🙂

21-07-2008 Via GoT nog een bedrijf

Via Gathering.tweakers.net nog een bedrijf doorgekregen, Dutch Solar Systems. Ik ben vandaag op hun site wezen kijken, Vooralsnog kan ik alleen een verticale collector vinden en die valt helaas voor onze situatie meteen af. ( Slag schaduw )

18-07-2008 1 of 2 collectoren, en welke grootte?

Ons dak is niet ideaal, nagenoeg oost / west. Belangrijke vraag is dus, zou het uitkunnen om twee kleinere collectoren te installeren? 1 op de oostzijde, 1 op de westzijde? De belangrijkste vraag is natuurlijk, kan de electronica van de boiler dit aan. En iets minder belangrijk wat kost het?

18-07-2008 Nog een bedrijf aangeschreven

Nog een bedrijf aangeschreven, Feenstra! Deze onderhouden ook onze CV ketel en doen ook warmteservice, grote kans dus dat ze ook zonneboilers installeren. Meer informatie volgt

18-07-2008 Update Beldezon

Beldezon heeft weer gemailed. De installatie moet technisch geen probleem zijn. Volgende week is een belangrijk persoon ( de man met de ervaring? ) weer terug en die zal dan de offerte definitief maken. Ik ben erg benieuwd.

17-07-2008  Update Walravenenzn

Offertes en informatie opvragen voor een zonneboiler op internet werkt beter dan ik had verwacht. Walraven heeft inmiddels ook gereageerd en om aanvullende informatie + foto’s gevraagd

Daarbij zijn ze als eerste zo attent om ook aanvullende vragen te stellen over de wasmachine en de vaatwasser en hun geschiktheid om aangesloten te worden op warm water.

Een email met foto’s en aanvullende informatie is inmiddels alweer onderweg.

17-07-2008 Extra bedrijven aangeschreven

Ik vond op internet nog twee bedrijven die zonneboilers leveren en installeren. Deze heb ik ook aangeschreven. Namelijk : http://www.walravenenzn.nl en http://www.instalcenter.nl. Het eerste wat mij opviel op de website van walravenenzn is de standaard installatieprijs voor een zonneboiler, namelijk € 2175,- inclusief BTW. Dat is in vergelijking met de standaard installatieprijs van Beldezon meer dan € 500,- goedkoper. ( Beldezon vraagt € 2799,- voor een standaard installatie op een schuin dak.)

Door instalcenter word ik teruggebeld voor een afspraak, als het goed is door de vestiging in Almere. We wachten het af.

16-07-2008 Update Beldezon

De firma Beldezon reageerde gisteren laat in de middag op mijn response e-mail. Die e-mail kort samenvattend vinden ze de situatie ( zowel qua montage, als qua mogelijke opbrengst ) absoluut niet gunstig. Ik had in dezelfde mail ook gevraagd of het mogelijk was of er iemand langs zou kunnen komen om de situatie om te nemen. En misschien heeft zo’n persoon een geweldig idee waar ik nog niet aan had gedacht.

Enfin. Het kon wel om iemand langs te sturen maar!, dat zou 160 euro kosten en die persoon zou dan ook meteen extra besparende maatregelen doorspreken. Nou zijn wij op DAT vlak nu juist aardig goed bezig 🙂

Ik heb de exacte maten opgenomen die Beldezon graag wilde hebben ( dak grootte / beschaduwing / objecten op dat dakvlak). En ik heb een overzicht schets gemaakt van de situatie op zolder waar de CV ketel nu staat en waar de boiler zou kunnen komen. Afstand tussen de CV en de boiler is ongeveer 2 meter. De boiler zit meteen onder het schuine dakvlak aan de westzijde, dus die lengte is ook te overzien.

Tot zover deze update over Beldezon.

16-07-2008 Afspraak gemaakt met Breman

Ook Breman Flevoland heeft inmiddels gereageerd. Die komen volgende week woensdag de 23e langs om 13:00 om de situatie te bekijken en te bespreken met ons.

Breman is leverancier AGPO zonneboilers. De informatie heb ik inmiddels toegevoegd aan deze pagina :-).

14-07-2008 Eerste reactie binnen ( BeldeZon )

De eerste reactie is binnen, van BeldeZon. Op de website van BeldeZon staat een formulier waarin je informatie kan invullen voor een offerte. Volgens dat formulier zou ik niet in aanmerking komen voor een boiler gezien mijn ligging van mijn dak. Op diezelfde site stond echter dat op pal west, op mijn dak nog steeds 85% rendement gehaald zou moeten kunnen worden. Dat had ik dus ook gemailed richting BeldeZon.

Vandaag dus een reactie met daarin de vermelding dat een zonneboiler prima zou moeten kunnen. In de reactie zat informatie over de Zenta boiler, de Avanta ketel, en een offerte aanvraagformulier.

Deze heb ik meteen ingevuld en voorzien van extra schetsen en foto’s van de situatie boven en op mijn dak. En ik heb een extra document toegevoegd met daarin vragen over oa de aanschafsubsidie op zonneboilers.

Nu dus even afwachten.

12-07-2008 Bedrijven aangeschreven ( mail )

Okay, toegegeven, e-mail is nu niet echt het medium om informatie van bedrijven cq offertes mee op te vragen. Maar aangezien ik vandaag toch een uurtje niets te doen had, heb ik een aantal bedrijven gemailed voor meer informatie. Mocht ik niets terugkrijgen binnen een paar dagen heb ik alsnog uiteraard de mogelijkheid om ze te bellen. Plus, het is vakantietijd op dit moment, dus misschien zijn een aantal installatiebedrijven wel gesloten. Aangeschreven zijn:

 • BeldeZon
 • De Reus Flevoland
 • Installatiebedrijf Breman

11-07-2008 De knoop doorgehakt!

Vandaag hebben we het besluit genomen. We gaan een zonneboiler laten plaatsen op ons dak. Dat gaat dus spannend worden de komende tijd. Eerst maar eens een aantal bedrijven aanschrijven en uitnodigen bij ons thuis. Want we hebben toch nog best wel wat vragen. Onder andere over de grootte en plaatsing van de collector en de grootte en plaatsing van de boiler zelf.

 

6 Reacties

 1. Hielke

  ik heb inmiddels ook contact opgenomen met Sunsystems om te praten over de mogelijkheden in ons huis. Ben je, nu alles is gemonteerd en werkt, tevreden over hen? Zou je nog steeds met hen in zee gaan?

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Absoluut, ben nog steeds supertevreden over het systeem. Afgelopen jaar zonder enig probleem gedraaid 🙂

 3. Hielke

  dat is goed om te lezen. Als ik in je tabel kijk, dan heeft Solar2All ook een goede prijs. Dat is de prijs zonder installatie, maar ik meen ergens gelezen te hebben dat je daarvoor ca. 800 euro moet rekenen. Het is je vast al een paar keer gevraagd maar… Waarom toch niet Solar2All?

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik heb tegelijk Solar2All en De Reus gevraagd om een offerte. Uiteindelijk 6 – 8 weken gewacht en van De Reus ( SunSystems ) netjes een scherpe offerte gekregen.

  Daarna pas kreeg ik een telefoontje van een Solar2all installateur. Dat was me te laat en heb toen gekozen voor Sunsystems.

 5. Hielke

  oké, dan begrijp ik het. Ik heb deze week van een ander (Zimmermann Energy Consultancy) heel snel reactie gekregen, maar dat zag er niet goed uit; basisgegevens als vloeroppervlak niet goed over genomen en vervolgens 2 systemen geoffreerd die zichzelf binnen circa 19 jaar terugverdienen…
  Ik ga Johan van Sun Systems binnenkort bellen.

 6. Dirk Schaap

  Martin,

  Je wordt vermeld op de website van SunSystems. Ik heb dit bedrijf nu al een aantal mailtjes gestuurd maar nog geen bericht terug. Alles op de site werkt maar ze geven aan dat bij opgave tel ze terugbellen. Bestaat het bedrijf nog en/of heb je contactadressen?
  Mijn ww collectoren hebben het begeven en wil deze vervangen door vacuumbuis collectoren, dit alles voor mijn vloerverwarming
  ps Leuke en informatieve site!

Geen reacties toegestaan.