Soorten

Welke soorten zonneboilers zijn er.

Zonneboilers zijn ruwweg in te delen in twee types

 1. Vlakkeplaat collectoren
 2. Vacuumbuis collectoren

Vlakke plaat

vlak

Installatie van een vlakkeplaat collector bij Eric van Wijk uit Alkmaar. Betreft hier een vlakke plaat van 5m2 die bij een Atag Q-Solar installatie hoort.

Een vlakkeplaatcollector is niets anders dan een ( groot ) leidingwerk waardoor een vloeistof loopt. Dit leidingwerk zit in een kast die afgesloten is en goed is geïsoleerd. Warmte blijft in deze kast zitten en verwarmd de vloeistof die door het leidingwerk loopt.

Vacuumbuizen

vacuumbuizen

En mijn eigen vacuumbuis-installatie bestaande uit 2×24 buizen.

Een vacuumbuiscollector werkt iets anders.  De vacuumbuizen vangen de warmte op en houden deze vast. De beste isolator is een vacuum. De warmte wordt opgenomen door een koperen staaf die in het midden zit. Deze transporteert de warmte naar boven. Bovenaan loopt een koperen leiding met daarin uitsparingen voor de koperen staven.  Hierin loopt de vloeistof die het vat weer verwarmd.

Drukloos/druk

Daarnaast zijn er bij beide systemen weer verschillen te weten.

 1. Systemen met terugloopvat ( drukloos )
 2. Systemen onder druk

Systemen met een terugloop vat werken drukloos. Zodra de pomp stopt met pompen loopt alle vloeistof terug in een voorraadvat. Het voordeel is hier van dat je met gewoon water als medium kan werken, zodra het systeem stil staat dan zit al het “werk”water in huis en kan dus niet bevriezen.

Systemen onder druk zijn gesloten en hierin blijft de vloeistof zitten als de pomp stopt met draaien. Om vorstschade te voorkomen moeten deze systemen gevuld worden met een vloeistof die niet kan bevriezen. Daarnaast mag de vloeistof ook weer niet te heet worden. Daarom wordt aangeraden om een dure glycol variant in het systeem te hebben. In ons geval is dit Tyfocor-L.

Keuze

De zijn meerdere redenen waarom wij voor een vacuümbuiscollector, leuk woord voor Scrabble, hebben gekozen.

Grootte

De grootte was voor ons belangrijk ,wij wilden een groot systeem die op onze situatie was toegesneden. De bestaande systemen die te krijgen zijn zijn bijna allemaal kleine systemen met 90-150 liter boilerinhoud en een kleine collector. Er is weinig tot geen keuze voor wat betreft grootte.

Opbrengst / ligging

Vacuümbuizen hebben het grote voordeel, omdat de buizen rond zijn ;), dat de instraling een stuk gunstiger is. Zeker aangezien wij op bijna west zitten met onze collector.

Daarnaast levert een vacuümbuiscollectorover het algemeen een hogere opbrengst op dan een standaard vlakkeplaat collector bij een lage instraling.

3 Reacties

 1. Hendri

  Waarom gekozen voor heatpipes en niet voor een vacuum vlakkeplaat collector?

 2. Wess

  Beste Martijn,

  Interessante site! Goed gedaan! Kleine vraag betreft de vacuumbuizen: Hoe zijn de ervaringen tot nu toe qua betrouwbaarheid? Heb je al defecte buizen gehad?
  MVG

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik ben halverwege dit jaar nog op het dak geweest aan die kant en alle 48 vacuumbuizen zagen er nog perfect uit. Als ze kapot gaan slaan ze wit uit aan de binnenkant en dat is bij mij gelukkig nog niet het geval 🙂

Geen reacties toegestaan.