Wat is een zonneboiler

Een zonneboiler kan heel snel en simpel worden uitgelegd. Water stroomt door een buis welke door de zon wordt verwarmd. Dit water wordt opgeslagen in een groot vat. Wanneer het warme water nodig is stroomt het water uit het vat, naar de CV ketel. Is het water niet warm genoeg dan warmt de CV ketel het water na.

Een zonneboiler bestaat ruwweg uit twee onderdelen, 1 onderdeel om de warmte van de zon op te vangen, de collector, en 1 onderdeel om de warmte in op te slaan, de boiler. Deze opgeslagen warmte kan op verschillende manieren worden ingezet:

 1. Warmwater voorziening in huis
 2. Verwarming van het huis
 3. Verwarming van zwembad

Of een combinatie van deze 3. Bij ons thuis gaan we het, voorlopig, alleen inzetten voor de warm water voorziening. Op wel op deze manier :

Het water wordt door de zon verwarmd, en staat deze warmte af aan het boilervat. Het boilervat bevat bij ons 300 liter sanitair water die verwarmd wordt. Warm water is lichter dan koud water en stijgt dus op in het boilervat. Onderaan komt koud water in het vat, bovenaan gaat het verwarmde water het vat uit.

Mocht dit water niet warm genoeg zijn dan zorgt de CV ketel ervoor dat deze wordt naverwarmd.

5 Reacties

 1. Barry

  zonneboiler versus zonnepaneel?

  Hoe maak je de afweging tussen deze systemen.
  Het lijkt mij dat je voor eur 1700 tot 2500 een zonneboiler koopt die ca. 100m3 gas = eur 67,- p jr bespaart.
  en een zet PV panelen van ca. 1700 eur / 550 PW geeft ca. 480 KWH = eur 100,-
  Daarbij leveren PV panelen terug aan het net als je het zelf niet gebruikt, terwijl zonneboilers “afslaan” bij niet-gebruik warmte.

  Maar ik zie vast iets over het hoofd…

  Bedankt voor de tips en de lessen πŸ™‚

 2. Harry

  Je hebt wel een punt: bij PV panelen is direct duidelijk wat de kosten/baten zijn en ervaar je meer zekerheid/winst. Maar de vergelijking ligt het iets genuanceerder: de 100m3/jaar gas een lage inschatting. Zelfs met een HR ketel is de besparing zo’n 130 m3/jaar = 85€ voor een gemiddeld huishouden. (bron: http://www.milieucentraal.nl/).
  En daar zit de crux: het is situatie afhankelijk! Alleenwonenden besparen minder, maar met een VRketel, meerdere kinderen of echte doucheliefhebbers is de besparing groter.
  In de zomer is de potentie om warm water te winnen groter dan je normaal verbruikt. Daarom heb ik al 3 maanden wat koperbuis klaarliggen om ergens in maart de wasmachine/vaatwasser op warmwater aan te sluiten. Bespaart zeker 1-2 kWh per was.
  Kortom: zonneboilers zijn interessant als je veel warm water vraag hebt en zeker als je bereid bent om extra warmwatervraag (wasmachine) direct aan te sluiten.

 3. Martin Kleinman

  Hoi Barry,

  Ik wil op termijn mijn zonneboiler ook op mijn CV installatie gaan aansluiten, de opbrengst van de boiler gaat dan nog verder omhoog. Het is niet 1:1 vast te stellen wat de TVT is van een zonneboiler. En of een zonneboiler of een set zonnepanelen meer opbrengt is zoals Harry ook zegt situatie afhankelijk.

 4. JC

  Geachte heer/mevrouw,
  Wat is de maximale temperatuur voor een boiler?
  Waarom wordt in de boiler op de laagste plaats de sensor geplaatst, terwijl er twee sensoraansluitmogelijkheden hoger zitten?

  Met vriendelijke groet,
  Jan Christiaans

 5. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Onze boiler kan maximaal 95 graden worden, daarboven slaat de pomp af. De sensor voor het ZB circuit wordt op de laagste plek geplaatst omdat daar de warmtewisselaar zit. Dus het verschil tussen die plek en de collector bepaald of de pomp mag draaien.

  Ik heb op mijn tweede warmtewisselaar ook een sensor zitten. Die is voor het CV circuit

Geen reacties toegestaan.