1974Wp dakinstallatie

Sinds 06-05-2009 hebben we op de oostkant van ons dak een 1887Wp aan zonnepanelen liggen. Deze ligt zo dicht als mogelijk tegen de nok aan als mogelijk is. Alleen de nokvorst steekt er nog bovenuit. De set bestaat uit 10 Kingsun JYM-185 panelen. Deze liggen in 1 strings van 10 panelen op het dak. Eind september 2010 is de set uitgebreid met een 92Wp paneel, volgens de flashdata komt de totale set nu uit op 1974Wp STC. De panelen zijn aangesloten op een Solarmax 2000S omvormer van het merk Sputnik uit Zwitserland.

Installatie

Voordat we konden beginnen met installeren moesten eerst de oude panelen ( 8x Conergy A165P ) van het dak af worden gehaald. Daarna kon het opbouwwerk beginnen. Doordat de panelen in landscape op het dak liggen moesten we 2x zoveel aan montagemateriaal ophangen ten opzichte van de vorige keer.

We hebben wederom Clickfit gebruikt als montagemateriaal, dit keer overigens de instelbare Clickfit beugels omdat ons dak niet helemaal vlak is maar redelijk golft. Om aan te geven, op een afstand van 2 meter op het dak is het hoogteverschil maar liefst 4cm!

Omvormer

De omvormer is een Solarmax 2000S en deze hangt op dezelfde plek waar ook eerst de SB1100 hing. Duidelijk is te zien op de foto hoe de 4 stringkabels binnenkomen en zijn aangesloten op de omvormer. Dit is nu vervangen voor slechts 2 kabels op 1 grote string.  Opvallend is de rechterkabel, dit is een standaard CAT5E kabel. Deze omvormer heeft een ethernet aansluiting en is aangesloten op ons netwerk. Zo kunnen we de omvormer perfect loggen.

Opbrengst

De verwachte opbrengst ligt tussen de 650 en 700kWh/kWp op jaarbasis.

Foto’s

24 Reacties

 1. frans

  Ik ben benieuwd wat het rendement is van de panelen pal op het oosten. Is daar al iets over te vermelden?
  groet Frans

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Mijn installatie is niet representatief, ik heb behoorlijk last van slagschaduw van de buren. Wij komen tot nu toe uit op 650kWh ( 02-05-2009 t/m 12-02-2010 ). Dat is dus tot nu toe 492kWh/kWp

 3. Peter

  beugels had je even wat moeten uitbuigen of een andere maat en dan had je geen problemen gehad met het achter de pannen te haken!

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Achter de pannen was het probleem niet. Wat niet wilde was met een hamer wel op z’n plek te meppen.

  Grootste probleem was de rail in de beugel te krijgen.

 5. Henk

  Dag Martin, gefeliciteerd met je mooie set, om jaloers op te worden. Wat wordt je volgende energiebesparingsproject? suggestie: een (douche)-WTW? ’t blijft leuk al je acties te volgen!

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Onze volgende besparing gaat inderdaad een WTW unit worden voor warmwater terug te winnen uit douchewater.

 7. nico

  Hallo Martin, ik heb hetzelfde probleem voordak op het westen en achterdak op het oosten.
  Vraag me af welke zijde meer opbrengst heeft, alle twee de kanten liggen vrij van schaduw en andere obstakels. Om welke reden ligt jouw installatie op het oosten??
  mooi gemaakt en duidelijke foto’s

 8. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Nico,
  Bij mij levert het oosten meer op, de lucht is hier ’s ochtends vaker helder en schoon dan in de middag.

  Overigens de reden om hier alles op het oosten te leggen is omdat op het westen de zonneboiler al lag. De zonneboiler is op het westen neergelegd omdat daar meer ruimte was en het de kortste route naar de collector zou opleveren vanaf de boiler.
  Verder ligt ons westdak op 265 graden en ons oostdak op 85. West ligt dus *ietsje* beter ervoor dan oosten voor de zonneboiler.

  Maar uit mijn ervaringscijfers blijft nu dat het oosten ( felle ochtend zon, en nog koud buiten ) beter werkt dan het westen.

  Vergelijk de SB1100 set maar eens met de Soladin600 voor dezelfde periode op http://www.familie-kleinman.nl/energie/graphs

  Je zal zien dat de SB1100 op het oosten meer opwekt per Wp dan de Soladin op het westen.

 9. nico

  Hoi Martin, hoe meet jij de graden ten opzichte van de zon, ik heb eens gezocht op internet maar werd er niet veel wijzer van, gelukkig kon ik de zonneboiler panelen op het garagedak kwijt pal op het zuiden.

 10. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik gebruik google maps of google Earth. Daarin kan je exact bepalen wat het zuiden is en hoe je dak staat t.o.v. het zuiden.

 11. nico

  Dank je ga het proberen, zag dat je al veel plezier beleeft aan de nieuwe zonnepanelen,
  hopelijk houden we dit mooie weer de aankomende periode.

 12. Paul

  Hoi Martin, wij hebben sinds 2 weken 3 kingsun panelen op ons schuurdak liggen. Ze lijken prima te werken (hopelijk ook nog na 15 jaar, want het blijven wel budget panelen). We hebben nog geen kwh metertje ertussen gehangen, maar wel een ampere metertje voor de actuele stroommeting.

  Heb je een advies voor een geschikt kwh metertje m de opbrengst te meten?

  Op ons gewone dak durf ik geen panelen te leggen, daarvoor heb ik toch teveel last van hoogtevrees. Overigens gaan we wel net als jou een douche wtw plaatsen.

  groeten,
  Paul

 13. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Paul,

  Je kan er eventueel gewoon een normale Ferrarismeter ( Draaischijfmeter ) tussen hangen. Die werk analoog en is perfect af te lezen elke dag/week/maand tot op de 0,1kWh nauwkeurig.

 14. sander

  Paul: Ik heb ook hoogtevrees, en afgelopen weekend toch 8 kingsun panelen op het dak gelegd, waarvan de goot op ca 5 mtr zit. We hebben voor 30 euro een steiger gehuurd van 3 meter breed. Mijn hoogtevrees was volledig verdwenen. Incl opbouw van de steiger en plaatsen van de panelen zijn we 5 uur bezig geweest

 15. Harry

  Hi,
  Mooie post die laat zien dat panelen echt niet tussen ZO-Z-ZW hoeven te liggen. Mag ik vragen waarom je de Conenergy panelen hebt vervangen (misschien staat het elders op je site): waren ze stuk? En de SMA1100?
  Want het is nogal een investering om “zomaar” een systeem te vervangen!
  Groeten, Harry

 16. Martin Kleinman

  Harry, ik kreeg deze aanbieding voor een zeer nette prijs. Toen was het de keuze of nu profiteren van een hele lage prijs of deze panelen laten liggen. Uiteindelijk dus voor het eerste gekosten. En daarbij wel voor een paar 100 euro extra moeten afschrijven.

  Hoort erbij. Ik heb overigens nog steeds geen spijt

 17. Albert Verhagen

  Zoek informatie over nokvorsten op een schuin dak die door windenergie electriciteit opwekken. In de verhoogde(met openingen) nokvorst zit een ronddraaiende schoep die een kleine generator aandrijft. Wind is er altijd op je dak en de windrichting is meestal ook al geen probleem. Ook is er op warme dagen opstijgende warme lucht van het schuine dak die ook wordt omgezet in energie door zo’n nokvorst. Heb er ooit een artikel van gelezen en het zou in productie komen en was toen uitgeroepen tot meest enoverende project. Nergens meer iets van te vinden (helaas0.

 18. Harry

  Hi,
  Deze post triggerde mij: ik ken wel de zonneboiler met voorraadvat in de nok verwerkt (niet een doorslaand succes volgens mij), maar windenergie… geniaal!
  Enig zoeken leidt naar een afstudeeropdracht naar de WindNok, met als een subconclusie: “However the poor energy yield per unit of the swept area is one important characteristic which makes the WindNok not feasible.”. Ik ken de inhoud van het verslag helaas niet, misschien dat iemand toegang heeft tot het TU Delft archief?
  Oftwel: in de studie blijkt dat het rendement erg laag is. Wel wordt de WindNok in een PR-stukje van “We Generate, energiebedrijf van de toekomst” genoemd als mogelijke techologie, maar er is geen enkel argument om dat te staven.
  Klinkt dus interessant, maar het is zeker niet binnenkort verkrijgbaar. Harry

 19. Gerben

  Aanstekelijk al je acties. Mijn zonneboiler draait nu twee jaar. En ik geniet er vrijwel elke dag van.
  Ik overweeg nu de zonnepanelen op onze aanbouw. Buren zitten nauwelijks in de weg qua slagschaduw. Dakhelling r% vrij goed op zuid-oost richting. Tips zijn welkom.

  In de tussentijd met een tot nu toe gratis experiment bezig in de kruipruimte bij de voordeur.(vorstvrij dus). Ik heb een gat van meter geboord, twee meter onder grondwaterspiegel. Bronfilter er in gestoken en deze wil ik het toilet aansluiten, die zit ook naast de voordeur in de hal. Dan kan ik dus met een hydrofoorpomp (ca 150 euro (nog niet aangeschaft) met grondwater doorspoelen. Nu blijkt er een zandlaag (zit op klei/leem/zandmengsel) op 6 meter diepte te zitten. Ik moet mogelijk nog twee meter dieper als het debiet niet hoog genoeg is. Ik zoek nog een mantelbuis en puls te leen..
  Terugverdientijd ongeveer 3 jaar..(groffe berekening).

 20. Gerben

  Aanstekelijk al je acties. Mijn zonneboiler draait nu twee jaar. En ik geniet er vrijwel elke dag van.
  Ik overweeg nu de zonnepanelen op onze aanbouw. Buren zitten nauwelijks in de weg qua slagschaduw. Dakhelling 65% vrij goed op zuid-oost richting. Tips zijn welkom..

  In de tussentijd met een tot nu toe gratis experiment bezig in de kruipruimte bij de voordeur.(vorstvrij dus). Ik heb een gat van 4 meter geboord, twee meter onder grondwaterspiegel. Bronfilter er in gestoken en deze wil ik het toilet aansluiten, die zit ook naast de voordeur in de hal. Dan kan ik dus het toilet met een hydrofoorpomp (ca. 150 euro (nog niet aangeschaft) met grondwater doorspoelen. Nu blijkt er een zandlaag (zit op klei/leem/zandmengsel) op 6 meter diepte te zitten. Ik moet mogelijk nog twee meter dieper als het debiet niet hoog genoeg is. Ik zoek nog een mantelbuis en puls te leen..
  Terugverdientijd ongeveer 3 jaar..(grove berekening).

 21. Paul Beelen

  Inmiddels definitief besloten tot aanschaf van een set zonnepanelen. ca. 2.675 kWh netto opbrengst (16 panelen). Voor ons volledige jaarstroomverbruik.
  Aangezien ook ons huis oost-west ligt (paneeloriëntatie is 255gr/75gr) dacht ik het grootste deel van de panelen (10 of 12) op de voorzijde (255 gr) te leggen richting west en de rest (6 of 4 dus) aan de achterzijde richting oost. Uiteraard met 2 omvormers dan.
  Zou dit de juiste plaatsing zijn? Of misschien zelf 50/50 voor en achter leggen?
  Schaduw of buren hebben geen invloed. Het dak ligt volledig vrij.

 22. hjw rietberg

  @ Albert Verhagen 30/03/2011 at 14:26
  – nokvorsten op een schuin dak die door windenergie electriciteit opwekken

  Geen idee of je vraag nog actueel is maar ik ben zelf eens aan het schetsen geweest voor zo’n systeem. Het idee was: low cost en modulair, om een soort ‘sluip-opbrengst’ te krijgen.
  Maar iemand anders heeft het wat slimmer aangepakt :), zie 2 links hieronder:

  http://www.energiegids.nl/details.tiles?doc=/content/energie/nieuws/2009/09/25/DE-picnic.xml&selectedDossier=0000006

  http://www.ridgeblade.com/#

 23. Sander

  Dag Martin,

  Allereerst mijn complimenten voor je blog, en wat je allemaal al gedaan hebt. Ik las dat je twee strings op je solarmax had en nu weer 1. Wat is de reden? En kan dat wel 2 strings? Heb 8 panelen, totaal 2160pw. Wil eventueel splitsen in twee strings.

  Sander

 24. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik had inderdaad twee strings, na testen kwam ik erachter dat werken met 1 string beter werkte en ik een hogere opbrengst had. Ik kan je zo niet vertellen of 2×4 gaat werken, dat hang heel erg af van de panelen die je erop hebt.

Geen reacties toegestaan.