Zoutkristalisatie vervolg

Het originele verhaal van zoutkristalisatie bij mijn Aquacell krijgt een aardig bijzonder vervolg. Blijkbaar hebben concullega’s ( of beter gezegd concurrenten ) van Aquacell het nodig gevonden om te linken naar mijn artikel om zo de Aquacell in een minder daglicht te zetten. Het artikel van de concurrent is hier te vinden.

Ik heb het artikel gelezen en ik vind hem op zijn minst niet fair.

Drukverlies

Er zou sprake zijn van drukverlies omdat het meetmechanisme bij mijn waterontharder mechanisch werkt en niet elektrisch. Nu is dit drukverlies misschien te meten in huis, daar durf ik niets over te zeggen. Echter kan ik hier bij normaal gebruik niet merken dat wij daar ooit last van hebben gehad.

En Bianca en Kevin hebben daar ook nog over geklaagd. Dus een merkbaar probleem? Nee, niet bij onze waterontharder in elk geval.

Zoutkristalisatie

Als je het aan mijn boerenlullenverstand vraagt dan zeg ik dat dit een probleem bij alle waterontharders kan optreden mits ze werken op zout. Zout lost enorm makkelijk op in water en zout zet ook nog eens uit als het nat wordt. En is dit nu een probleem?

Ik maak nu 1x per jaar het reservoir schoon, kost bij het navullen 1 of 2 minuten extra werk en is met een krabbertje en twee doeken prima te doen.

Daarbij heb ik ook onderhoud aan mijn CV ketel, wasmachine ( filter ), droger ( filter ), vaatwasser ( pomp schoon + filter ), zonneboiler ( anode controle ), CV ketel etc etc.

Is dit dan zo’n punt?

Regeneratie midden op de dag

Dat zou een probleem kunnen zijn dat dan de waterdruk weg valt. Daar heb ik geen last van met de Aquacell, die heeft twee harskernen. Wordt de ene schoon gemaakt dan is de andere in bedrijf. Ik merk het switchen niet eens. Hoe het met andere waterontharders is weet ik niet; Ik heb daar met de mijne geen last van.

Beeldscherm

De mijne heeft inderdaad geen beeldscherm. En alhoewel ik gek ben op statistieken mis ik dat schermpje niet. Ik kijk vaak genoeg in de meterkast en kan meteen zien of er zout bij moet of niet. Dus of dit nu echt moet ja of nee? Die keuze moet iedereen voor zichzelf maken.

Mijne heeft wel dus een heel groot voordeel; Hij verbruikt geen elektriciteit.

Trillingen

Welke trillingen? Die heb ik nog nooit gemerkt; Hij is door Aquacell aangesloten met twee lange flexibele leidingen die alle trillingen af vangen; Hij staat op een plank in de meterkast en volgens mij zitten er zelfs dempertjes onder de voeten.

Hij staat hier nu heel wat jaar maar trillingen heb ik nog absoluut niet gemerkt.

Bacterievorming

Deze vind ik persoonlijk wel erg suggestief opgesteld. Ja er staat een klein beetje water onderin mijn waterontharder ( pekelbad ). Die omgeving vinden bacteriën echt niet fijn ( denk aan gezouten vis ).

Verder is het na een langere afwezigheid sowieso verstandig om alle kranen even open te zetten, ongeacht of je nu wel of geen waterontharder hebt. Een elektrische waterontharder gaat daar echt niet bij helpen.

Wilt u een waterontharder?

Laat u alstublieft voorlichten door een onafhankelijk persoon en/of door iemand die zelf een waterontharder heeft. Wij hebben een Aquacell in huis, mijn ouders hebben er intussen eentje in huis van een ander merk.

Wilt u hier komen kijken? U bent hier van harte welkom. Hierbij wel een slag om de arm met betrekking tot het Coronavirus uiteraard.