Zoutkristalisatie

En dan maak je ’s ochtends de meterkast open en dan vind je ineens dit.

Dit ziet er niet heel best uit. Ik heb meteen contact met Aquacell op genomen en die kwamen al heel snel met de oplossing.

“Ontstaat er een kleine zoutberg aan de buitenzijde van uw AquaCell? Dit is zoutkristallisatie. Dit kan ontstaan in warme vochtige, niet geventileerde ruimtes. U moet zich voorstellen dat het lekker warm is in, bijvoorbeeld de meterkast, en dat het water uit het pekelbad verdampt. Dit verdampte water komt via het zoutreservoir omhoog en zo worden de zoutblokken vochtig. De zoutblokken zetten uit en de zoutkristallen kruipen naar buiten en hechten zich aan de buitenkant van de AquaCell. Het kan een prachtig schouwspel zijn, maar is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat u kunt doen: u haalt de zoutblokken uit het reservoir van uw AquaCell. Vervolgens verwijdert u de zoutkristallen. Dit kan heel gemakkelijk met een ijskrabber. Het is geen probleem wanneer het zout in de bak valt, mits het zout niet vuil is geworden. Vervolgens maakt u het reservoir schoon met een natte doek en droogt u na met een droge doek. Vooral het drogen is erg belangrijk, zodat het zout niet meer, door het vocht, zijn weg naar buiten kan vinden”

Dat lijkt dus inderdaad heel erg op wat onze waterontharder heeft. Na het open maken van de ontharder zit er inderdaad ook aan de binnenkant een enorme laag zout tegen de randen omhoog.

Dus eerst met een ijskrabber al het grove zout verwijderd, daarna met een vochtige doek de binnenkant helemaal schoon gemaakt en als laatste alles door gemaakt.

Hier is het losse zout goed te zien wat ik los heb gekrabt aan de binnenkant.

Buitenste bak schoon.

En de waterontharder ziet er weer uit om door een ringetje te halen

1 Reactie

 1. Vincent

  Hoi Martin,

  Zoals gebruikelijk: informatief & leerzaam! Is het (milieu / financieel) voordeel van aanvullend onthardem meetbaar te maken met de data die je hebt?

  Groet

  Vincent

  P.s.: of je push notificaties worden door het spam filter tegen gehouden of er geen mails uit (Ik heb de laatste 4 posts niet in de mail gehad)

Geen reacties toegestaan.