Zoutkristalisatie

Update 18-05-2020:

Blijkbaar vind een concurrent van Aquacell het nodig om mijn blog te gebruiken om “stroomloze waterontharders” in een minder daglicht te stellen. Als u vanaf hun website komt:

 • Ik ben ontzettend tevreden over mijn waterontharder;
 • Ik heb in totaal nu 3x in al die jaren onderstaande gehad. Waarbij een “schoonmaakbeurt” letterlijk 2 minuten is.

En om nog dieper in te zoomen op punt 2. Ik heb ook onderhoud aan mijn wasmachine, wasdroger, zonneboiler, CV ketel en warmtepomp. Elk apparaat heeft zo nu en dan aandacht nodig.

Verder nog een paar punten waar ik mij aan erger op hun website:

 • Drukverlies? Misschien meetbaar, maar zeker niet merkbaar bij normaal huishoudelijk gebruik van water.
 • Regeneratie midden op de dag? Lekker belangrijk, daar merk ik niets van. Een Aquacell heeft twee harskernen, 1 wordt gebruikt de andere ververst. Niet merkbaar, zelfs niet onder de douche.
 • Geen beeldscherm? Is die nodig? Ik kijk in de meterkast of ik zout moet vervangen, klaar.
 • Trillingen? Hij wordt door Aquacell aangesloten op twee flexibele leidingen met bypass, trillingen? Nooit gemerkt
 • Bacterievorming? Ja na vakantie moet je altijd je leidingen spoelen, los van of je nu wel of geen waterontharder hebt.

Originele artikel

En dan maak je ’s ochtends de meterkast open en dan vind je ineens dit.

Dit ziet er niet heel best uit. Ik heb meteen contact met Aquacell op genomen en die kwamen al heel snel met de oplossing.

“Ontstaat er een kleine zoutberg aan de buitenzijde van uw AquaCell? Dit is zoutkristallisatie. Dit kan ontstaan in warme vochtige, niet geventileerde ruimtes. U moet zich voorstellen dat het lekker warm is in, bijvoorbeeld de meterkast, en dat het water uit het pekelbad verdampt. Dit verdampte water komt via het zoutreservoir omhoog en zo worden de zoutblokken vochtig. De zoutblokken zetten uit en de zoutkristallen kruipen naar buiten en hechten zich aan de buitenkant van de AquaCell. Het kan een prachtig schouwspel zijn, maar is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat u kunt doen: u haalt de zoutblokken uit het reservoir van uw AquaCell. Vervolgens verwijdert u de zoutkristallen. Dit kan heel gemakkelijk met een ijskrabber. Het is geen probleem wanneer het zout in de bak valt, mits het zout niet vuil is geworden. Vervolgens maakt u het reservoir schoon met een natte doek en droogt u na met een droge doek. Vooral het drogen is erg belangrijk, zodat het zout niet meer, door het vocht, zijn weg naar buiten kan vinden”

Dat lijkt dus inderdaad heel erg op wat onze waterontharder heeft. Na het open maken van de ontharder zit er inderdaad ook aan de binnenkant een enorme laag zout tegen de randen omhoog.

Dus eerst met een ijskrabber al het grove zout verwijderd, daarna met een vochtige doek de binnenkant helemaal schoon gemaakt en als laatste alles droog gemaakt.

Hier is het losse zout goed te zien wat ik los heb gekrabt aan de binnenkant.

Buitenste bak schoon.

En de waterontharder ziet er weer uit om door een ringetje te halen. Totale tijd bezig? 2 minuten.

1 Reactie

 1. Vincent

  Hoi Martin,

  Zoals gebruikelijk: informatief & leerzaam! Is het (milieu / financieel) voordeel van aanvullend onthardem meetbaar te maken met de data die je hebt?

  Groet

  Vincent

  P.s.: of je push notificaties worden door het spam filter tegen gehouden of er geen mails uit (Ik heb de laatste 4 posts niet in de mail gehad)

Geen reacties toegestaan.