ELGA/Carrier

Inleiding

Disclaimer vooraf

Onderstaand verhaal is van toepassing op de ELGA met Carrier buitenunit. Bijna alles geldt ook 1:1 voor de ELGA/Toshiba combinatie. Sommige getallen, zoals die van het standby verbruik, zullen tussen beide combinaties verschillen. Houdt hier rekening mee!

Onderstaande is mijn ervaring en mijn mening. Die hoeft dus niet noodzakelijkerwijs door installateurs en Techneco te worden ondersteund.

Ik krijg met enige regelmaat emails van mensen waarbij de ELGA het minder goed doet dan verwacht. Op deze pagina een aantal tips/trucs om de ELGA optimaal te laten werken.De ELGA werkt substantieel anders dan een CV ketel. Het vermogen van de ELGA is beperkt ten opzichte van een CV ketel en ook de regelstrategie van de ELGA werkt anders. Dit zijn allemaal zaken waar rekening mee gehouden moet worden wanneer de ELGA wordt gebruikt.

Regelstrategie ELGA

De ELGA houdt een simpel principe aan: Laag en Traag. Dus met een zo laag mogelijke temperatuur proberen om het huis langzaam te verwarmen. En wanneer daarna het huis op temperatuur is met wederom weinig vermogen deze op temperatuur houden. Vergelijk het met een race over 100 kilometer met een Ferrari tegen een Lelijke eend. Beide komen aan de eindstreep alleen trekt de Ferrari veel harder op en rijdt veel harder maar verbruikt daarom ook veel meer energie.

De ELGA gebruikt twee parameters voor zijn regelstrategie:

 1. Retourtemperatuur
 2. Verschil tussen setpoint en gemeten temperatuur in de referentieruimte ( woonkamer ).

De belangrijkste is nummer 2. Voorbeeld met gewenste temperatuur van 20 graden en gemeten temperatuur.

 • Gemeten 18.0: ELGA UIT, KETEL AAN
 • Gemeten 18.5: ELGA AAN, KETEL UIT
 • Gemeten 19.0: ELGA AAN, KETEL UIT
 • Gemeten 19.5: ELGA AAN, KETEL UIT
 • Gemeten 20.0: ELGA AAN, KETEL UIT
 • Gemeten 20.5: ELGA UIT, KETEL UIT

Samengevat: Bij een temperatuurverschil van 1,5 graad of groter dan vind de ELGA het opwarmen te lang duren en laat de ketel het volledig opknappen. Dit komt straks ook terug bij de nachtverlaging op de thermostaat.

De ELGA probeert om tussen de 3,5 en 4,0 graden verschil in temperatuur aan te houden tussen aanvoer en retour. Dus bij 32 graden retourtemperatuur probeert de ELGA een aanvoertemperatuur te bereiken van 35.5 tot 36.0 graden. Komt de ELGA in de buurt van de maximale aanvoer van 42 graden dan gaat de ELGA terug in vermogen. Boven de 42 graden retourtemperatuur schakelt de ELGA uit.

DIP switches

Stap 1 is het controleren van de DIP switches. In ons geval staan de switches zo ingesteld:

2016-11-09-13-39-37

Switch Waarde Betekenis
A1 ON Stooklijn hoog ( Heeft alleen invloed op het aansturen van de CV ketel )
A2 ON Duo-inzet: CV-ketel en Elga kunnen gelijktijdig functioneren
A3 OFF Stooklijn radiatoren ( Heeft alleen invloed op het aansturen van de CV ketel )
A4 ON Bij verlaagde temperatuur: alleen Elga buitenunit inzetbaar
A5 ON Slaapstand ingeschakeld
A6 ON Ondersteund GEEN koelen
A7 OFF Kamerthermostaat opentherm sturing
A8 ON CV-Ketel AAN/UIT regeling
B1 OFF Geen buitenvoeler

 

De belangrijkste hier zijn:

A2

ON, ( naar achterzijde print ). Deze zorgt er voor dat de ELGA daadwerkelijk hybride mag draaien. Dus bij warmtevraag mag zowel de ELGA energie leveren als ook de CV ketel. Dit moet uiteraard geen flowproblemen opleveren. Dit is in ons geval door de installateur gecontroleerd. Bij ons levert een draaiende CV ketel en draaiende ELGA geen flowproblemen op.

A4

ON, ( naar achterzijde print ). Uit de handleiding:

“Als de functie “Verlaagde temperatuur” (dipswitch) is geactiveerd op de Elga zal de regeling een ingestelde temperatuur lager dan 19°C (maar hoger dan 10°C) herkennen als “verlaagde temperatuur”. De Elga zal dan uitsluitend de warmtepomp gebruiken om deze temperatuur te behouden in de woning; de ketel is geblokkeerd voor ruimteverwarming (mits de buitentemperatuur boven de 4°C blijft).”

Samengevat: Bij een verlaagde temperatuur, nachtverlaging, probeert de ELGA het werk in zijn eentje te doen in plaats van de ketel bij te schakelen.

A5

Dit bespaard stroom. Na een aantal uur geen warmtevraag schakelt de ELGA terug van 17W ( hot standby ) terug naar 9W  cold standby ). Dat scheelt toch weer een klein beetje stroom.

A8

Wij hebben twee thermostaten hangen in de woonkamer. Een voor de ELGA en een voor de CV ketel. De ELGA stuurt dus onze ketel niet aan. Om nu te voorkomen dat de ELGA in storing gaat moet deze instelling op aan/uit staan. De ELGA schakelt dan alleen een relais waar verder niets aan hangt. Staat deze in ons geval op Opentherm dan probeert de ELGA te communiceren met de ketel, die er niet aan hangt, en gaat daarna in storing.

 

Flow

In de binnenunit kan de pompsnelheid worden ingesteld. Bij ons staat hij rechtsom op ongeveer 2,5.   Met de ELGA is het vrij simpel. Des te hoger de flow des te hoger het rendement. Dus laat dat water maar rond vliegen in paniek door de leidingen heen, zo lang je er zelf maar geen last van hebt. Het extra energieverbruik van de zuinige pomp is verwaarloosbaar.

Waterzijdig inregelen

Een ander, ontzettend belangrijk, punt is om de hele installatie goed in te regelen. Het eerste jaar stond onze vloerverwarming ( deze zit het dichtste bij de ELGA ) vol open. Effectief verdween dus bijna al het water de vloer in. Maar de temperatuur van het water bleef zo laag dat we de woonkamer nauwelijks warm kregen bij een buitentemperatuur van 2 graden of lager.

Ik heb begin van het afgelopen stookseizoen de vloer geknepen waardoor er veel minder water de vloer in gaat. Het effect is dat de aanvoertemperatuur nu iets hoger is ( 2 a 3 graden ) maar dit wel inhoud dat de vloer warmer wordt en we zelfs tot -2 de woonkamer op temperatuur kunnen houden. En daar komt nog eens bij dat we boven nu ook alles continu mee stoken en het hier ook warm blijft.

Dus door deze kleine aanpassing in de installatie is ons comfort veel groter geworden en kan de ELGA het langer in zijn eentje oplossen.

Let op: Dit geldt dus voor onze situatie omdat de vloerverdeler praktisch naast de ELGA hangt. Elke situatie is anders. Wil je het goed hebben huur dan een bedrijf in zoals Joep van http://www.cvtuning.nl.

Thermostaat tips

Bijna iedereen is intussen gewend aan nachtverlaging in huis. Overdag stoken op 20.0 graden en ’s avonds voor het slapen de thermostaat naar 17 graden of zelfs nog kouder. Datzelfde blijven doen met de ELGA is vragen om problemen.

Zoals al eerder is geschreven. Bij een verschil van 1,5 graad of hoger tussen gemeten temperatuur en gewenste temperatuur schakelt de ELGA de ketel aan en doet zelf niets. Dus met meer dan 1,5 graad verwarmen is iets wat altijd voorkomen moet worden.

Verder doet de thermostaat niet aan adaptief verwarmen. Dus op de thermostaat instellen dat je het 20.0 graden wilt hebben om 08:00 betekent niet dat de ELGA begint om 06:00 of nog eerder. Het betekent dus dat de ELGA pas om 08:00 aan de bak gaat. Houdt daar dus rekening mee.

NB: Dit geldt voor mijn situatie met ELGA/Carrier. Dit kan dus voor de ELGA/Toshiba verschillen.

Ander punt om rekening mee te houden is dat 20.0 instellen op de thermostaat betekent dat de thermostaat stopt bij 20.5 gemeten. De thermostaat werkt in stappen van 0.5 graden. Dus 19.5 op de thermostaat ingesteld is 20.0 echt.

Bij ons werken onderstaande scenario’s goed.

 1. Stapsgewijs verwarmen. om 08:00 20.0 graden, om 17:00 20.5 graden en om 23:00 terug naar 19.5
 2. Continu zelfde temperatuur 24/7 20.0 of 20.5 graden.

Het verschil in energieverbruik is erg lastig te meten.

Op dit moment, per 01-12-2018 stoken wij 24/7 op exact 20.0 graden. Dat bevalt bijzonder goed.

Ketel tips

De ELGA gaat uit wanneer de retourtemperatuur 42 graden bereikt. Zorg er dus voor dat dit niet kan. Verlaag daarom de aanvoertemperatuur van de CV ketel naar maximaal 45 graden, de retourtemperatuur is dan altijd een paar graden kouder, op deze manier voorkom je dat de ELGA uit gaat en pas bij het volgend schakelpunt op de thermostaat weer gaat kijken of hij kan/mag draaien.

Belangrijk

Pas de aanvoertemperatuur van de CV ketel aan. De ELGA mag nooit meer dan 65 tot 70 graden water binnen krijgen. Wordt de temperatuur hoger dan is de kans heel erg groot dat de ELGA kapot gaat!

Overige tips

Meten is weten! Schaf voor 20 euro een simpele energiemeter aan zoals een M600 of ELRO M12. Meet 24/7 de warmtepomp en lees het verbruik elke maand uit.

Heel veel ellende kan zo voorkomen worden zoals de hibernate bug bij de Toshiba buitenunit en de 10 graden problemen bij een Carrier buitenunit.

Daarbij geeft het u inzicht in hoeveel elektriciteit de ELGA verbruikt per maand. Zie het dus als het bijhouden van meterstanden.

Veel voorkomende storingen

Flowstoringen

Flowstoringen ontstaan hoofdzakelijk in duo-bedrijf wanneer zowel de ELGA als de CV ketel beide aan de bak moeten. In zowel het geval dat de ELGA of de ketel uit valt moet de installateur dit oplossen.

In het opstartprotocol hoort de installateur te controleren of beide apparaten zonder storingen naast elkaar kunnen werken.

De oorzaak kan heel divers zijn:

 • Verkeerd, niet haaks aangesloten
 • Terugslagkleppen op de verkeerde plek
 • Flowsensor in de ELGA zit niet lekker ( komt wel eens voor )
 • Pompsnelheden van 1 van beide staat te hoog waardoor deze de andere weg drukt.

CV ketel gaat alleen verder

Storing waarbij de CV ketel nog wel draait en de ELGA is uitgeschakeld. Dit hoeft niet perse een storing te zijn. Dit komt voor in de volgende gevallen.

 • ELGA dipswitch A2 staat niet goed waardoor duobedrijf niet is toegestaan.
 • ELGA schakelt de ketel bij en de retourtemperatuur komt boven de 42 graden.

De laatste is de meest waarschijnlijke. De ELGA schakelt de ketel bij, de ketel warmt het water dusdanig op dat de retourtemperatuur boven de 42 graden komt. In dat geval schakelt de ELGA uit. De ketel gaat dus alleen verder.

Dit is simpel op te lossen door de aanvoertemperatuur te verlagen van de CV ketel. Zet deze bijvoorbeeld op 50 graden Celsius. De retourtemperatuur zal dan, afhankelijk van het afgiftesysteem, onder de 42 graden blijven.

De kans bestaat nu wel dat het huis niet meer warm kan worden gehouden bij vrieskou, verhoog in dat geval de aanvoertemperatuur van de ketel weer naar 55 of 60 graden. Of stel deze uiteraard hoger in als dat noodzakelijk is.

Bij ons staat de aanvoer ingesteld op 45 graden. Dit is bij ons meer dan genoeg om het huis warm te krijgen.

Aanvoertemperatuur blijft erg laag

Symptoom. ELGA draait netjes maar de aanvoertemperatuur blijft laag, ruim onder de 42 graden.

Dit is ook niet perse een storing. De ELGA houdt van laag en traag. Het kan dus even duren voordat de aanvoertemperatuur hoger wordt in het systeem. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid dat er een evenwicht ontstaat bij een bepaalde aanvoertemperatuur.

Voorbeeld:

Gesteld de aanvoertemperatuur is 35 graden en de retour is op dat moment 31 graden en de aanvoertemperatuur wordt niet hoger. De kans is nu heel groot dat de ELGA zijn maximale afgifte ( 5kW ) kwijt kan in huis. Er is een evenwicht ontstaan tussen de 5kW die de ELGA levert en 5kW aan afgiftevermogen in vloerverwarming(en) en radiatoren.

ELGA buitenunit doet het niet

De ELGA gaat wel aan, het groene lampje gaat branden op de binnenunit maar de buitenunit doet niets. Dit is ook simpel te verifieren door te meten hoeveel stroom de ELGA verbruikt. Blijft dit onder de 50W dan gaat de buitenunit niet aan.

Carrier

Heeft u een ELGA met Carrier buitenunit controleer dan de thermostaat. Is de buitentemperatuur precies 10.0 graden aangegeven op de thermostaat? ( uiteraard onder voorbehoud dat het niet precies 10,0 graden is buiten 🙂 ).

Dan is de bovenste printplaat in de binnenunit kapot en moet worden vervangen. Dit is de bekende 10.0 graden fout waar ik ook al een aantal keer last van heb gehad.

Kwestie van de installateur bellen voor een vervangende print en deze ( laten ) vervangen.

Bij het zelf vervangen. Maak foto’s van de printplaat en alle stekkers. Er zitten drie sensoren met exact dezelfde kleurcodering ( zwart ). Markeer deze met elektrische tape met kleuren voordat je gaat vervangen. Zo weet je zeker dat de stekkers weer terug komen op dezelfde plek.

Mogelijkheid 2.

Doet de ELGA dit vanaf dag 1 ( 10 graden, buitenunit draait niet ). Dan is de kans groot dat de bekabeling tussen binnen-, en buitenunit niet goed zit. Deze komt heel nauw aan. De codering binnen met 1,2,3 – randaarde moet EXACT juist op de buitenunit worden aangesloten.

Dit zou niet voor mogen komen aangezien een installateur altijd een start test moet doen. Maar je weet maar nooit!

ELGA krijgt huis niet warm

Deze is erg divers. Controleer eerst of de ELGA niet in storing gaat en of de aanvoertemperatuur omhoog gaat. Dat wil dus zeggen: De ELGA werkt maar krijgt het niet warm.

Mogelijkheden:

 • Het is dermate koud buiten dat het huis meer warmte nodig heeft dan de ELGA kan leveren
 • ELGA ( Toshiba ) combinatie heeft last van de “hibernate” bug. Zie hiervoor de Toshiba pagina.

Andere mogelijkheden

Wat is uw afgiftesysteem in huis? Kan die overweg met lage temperaturen? Dus heeft u vloerverwarming en/of moderne convectoren die de warmte bij lage temperaturen kunnen afgeven?

Ik heb al meerdere malen mee gemaakt dat mensen gewoon ouderwetse radiatoren hadden hangen in een vreselijk slecht geïsoleerd, groot, huis en toch een ELGA hebben laten ophangen door een installateur.

Wij hebben vloerverwarming beneden als hoofdverwarming, boven grote efficiënte Radson radiatoren die 2,5 tot 3x zo groot zijn als de oorspronkelijke radiatoren. En wij hebben uiteraard ons huis behoorlijk lopen na-isoleren. Ons huis heeft een inhoud van ongeveer 400m3 en wij krijgen tot ongeveer -2 graden buiten ons huis warm met de ELGA.

Heeft u dus een groter en slechter geïsoleerd huis met ouderwetse radiatoren en geen vloerverwarming? Dan had de ELGA in mijn ogen ( dus mijn mening 🙂 ) niet geadviseerd mogen worden.

Ketel slaat te snel aan

Is de vorstbescherming verwijderd van de ELGA? Zo ja dan gaat onderstaand verhaal meer op!

Bij een Toshiba ELGA vanaf een bepaalde installatiedatum kan met behulp van een dipswitch ( op het B blok ) de vorstbescherming worden aan/uit geschakeld. Bij oudere Toshiba installaties en bij alle Carrier installaties kan de vorst 4/7 graden bescherming alleen door de installateur worden verwijderd. Dit door een software-aanpassing uit te voeren.

Dat laten doen? Zie dan onderstaand verhaal 🙂

U wilt meer en langer de ELGA het werk alleen laten oplossen. Dan is het een idee om de ELGA en de CV ketel beide op een eigen thermostaat aan te sluiten.

De ELGA op de Chronoterm thermostaat bijgeleverd bij de ELGA. En de CV ketel op een andere klokthermostaat. U stelt dan dipswitch A8 in op AAN/UIT sturing.

Stel nu beide klokthermostaten qua tijden exact hetzelfde in maar de thermostaat van de CV ketel 0,2 of 0,4 graden kouder.

Wat er nu gebeurd is dat de ELGA blijft verwarmen en denkt de ketel aan te sturen. Aan die draden hangt echter niets dus er wordt niet bij verwarmd.

Pas zodra de temperatuur in de woonkamer 0,2 of 0,4 graden kouder wordt schakelt de ketel erbij aan. Als het echt koud wordt stelt u de thermostaat van de CV ketel in op dezelfde temperatuur als de ELGA.

Wij doen het ook op deze manier. Pas zodra het echt koud wordt, onder de 0 tot -2, dan komt de ketel erbij. Blijft het dan te koud in de woonkamer dan zetten wij de CV thermostaat ook op 20.0 graden. Zowel de ELGA draait en de ketel draait. ( Beide dus los van elkaar ).

Dit komt een paar dagen per jaar bij ons voor.

Andere problemen? Mail mij, ik denk graag mee.