93Wp afdakje

Boven de deur hangt een 93Wp Shell zonnepaneel als afdakje, deze is op 28-02-2009  aangesloten op ons lichtnet.  Hierbij wat foto’s

Beugels

Er bestaan nog geen standaard muur beugels om een zonnepaneel op te hangen als afdakje. Daarvoor moest ik dus zelf iets maken. Ik heb dit gedaan met aluminium profielen. Op onderstaande foto zijn de twee bovenste beugels en de onderste beugels te zien. Deze zijn later nog verstevigd met m4 boutjes om ze nog steviger te maken.

Voor iedereen die hetzelfde wil gaan doen. Gebruik naast metaallijm altijd boutjes/moertjes, dit is altijd steviger dan alleen lijm. Het lijmen van metaal is mij althans vies tegengevallen.

img_5575.jpg

Zonnepaneel

Het zonnepaneel hangend aan de voorgevel. Shell weet wel zonnepanelen te maken. Dit paneel is zeker 10 jaar oud en doet het nog steeds uitstekend. Daarnaast is op de foto duidelijk te zien dat het hier om een polykristallijn paneel gaat.

2015-04-27 13.48.42-2

2015-04-27 13.48.29-1

Beugels goed te zien en kabelaansluiting naar binnen.

Omvormer

De omvormer hangt binnen in de meterkast. Ook hiervoor heb ik speciaal een beugel gebogen. Hierdoor hangt de OK4E omvormer stabiel en heeft hij overal ruimte om zich heen om goed te kunnen koelen. Ik overweeg nog om er koelribben op te monteren om het koeloppervlak nog groter te maken.

binnen.jpg

Opbrengst

Het paneel heeft in de ochtend last van schaduw. Het huis van de buren aan de oostkant zit gedeeltelijk in de weg. Hierdoor staat er pas vanaf het einde van de ochtend vol zon op het paneel.  De geschatte opbrengst voor dit paneel ligt zo rond de 50-60kWh per jaar. Het record staat nu op ruim 0,3kWh op 1 dag.

Record

Deze OK4E is intussen de 1000kWh voorbij.

1000