Ons huis

Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.

IMAG0255

IMAG0257

Wij wonen in een standaard rijtjes woning in Lelystad. De woning is gebouwd in 1978 en is van origine een huurwoning geweest.  Ergens in de jaren 90? zijn deze woningen verkocht en dus koopwoningen geworden.  Deze woningen zijn vanaf het begin voorzien van centrale verwarming door middel van aardgas waarbij werd verwarmd met 90/70 temperaturen ( 90 aanvoer, 70 retour ).  Wij gebruiken daarnaast ook gas voor het koken.

Ligging

De voorkant van het huis ligt op het zuiden ( 177 graden  ). Ons dakvlak staat gedraaid op het huis. Onze dak ligt dus op oost ( 87 graden )  en west ( 263 graden ). Het dak heeft een dakhoek van 45 graden. Niet helemaal ideaal voor zonnepanelen en zonneboilers, maar op west en oost is nog voldoende rendement te halen.

Isolatie

Ons huis is, voor die tijd, zeer goed geïsoleerd. Tijdens de bouw in 1978 is het huis voorzien van vloerisolatie, 3cm EPS. spouwmuurisolatie met steenwol en is dubbelglas gebruikt. Het dakbeschot is ook geïsoleerd met PIR schuim. Voor die tijd revolutionair, voor de huidige bouwnormen erg marginaal.

We hebben ons huis behoorlijk verbeterd. De vloer is nu voorzien van 13cm piepschuim en op sommige delen zelfs 23cm. De fundering is ingepakt met 10cm piepschuim. Het dakbeschot is ook extra geïsoleerd met 7cm piepschuimkorrels en al het glas in huis is vervangen voor HR++ glas. Daarnaast zijn alle kozijnen aan de voorkant vervangen en is de gevel gerenoveerd en geimpregneerd.

Ons gezin

We zijn sinds 2005 met z’n drieën, dus twee volwassenen en 1 kind.

Ons startpunt

We zijn in 2001 in dit huis komen wonen. Jammer genoeg hebben we in die periode geen meterstanden opgenomen en hebben we dus geen exact beeld hoe ons energieverbruik toen was. Vanaf het moment dat de nieuwe CV ketel is geïnstalleerd ( juni 2006 ) zijn we de meterstanden gaan bijhouden.

In eerste instantie eigenlijk alleen om het bijhouden zelf. Pas begin 2008 begonnen we ons te realiseren dat ons energieverbruik aan de hoge kant was.  De rest is inmiddels eigenlijk historie en is voor ons ( met name voor mij ) een nieuwe hobby ontstaan.

3 Reacties

 1. Rutger van Wielink

  Hallo Martin

  Mooie site. Ik kwam er bij toen ik zocht op zolderdak isolatie. De optie die jij gekozen hebt, heeft wel wat, want het bespaard flink wat ruimte aan de binnenkant. En ik kan dan beter de houten elementen van mijn 1957 woning behouden ipv dat deze achter gips verdwijnen.

  Ik vroeg me af of je, na zo’n 6 jaar, misschien iets van je ervaring kan delen. Opzich is een Rd van 2,1-2,3 niet heel veel, de huidige eis voor subsidie bij mij in de gemeente is al minimaal 2,5. Maar hoe bevalt het? Is het behagelijk genoeg voor een slaapkamer, terwijl je ook zuinig probeert te zijn met je gas (CV temperatuur dus laag houden, etc).

  Je hebt daarna volgens mij ook nog wat zonnepanelen geinstalleerd. Is het voor dat soort installaties toch wel onhandig om een laag gebonden isolatiekorrels onder je pannen te hebben?

  met vriendelijke groet,
  Rutger

 2. Ad de Regt

  Beste Martin,
  Ben benieuwd naar je neming over de toepasbaarheid van een Elga warmtepomp in mijn situatie t.w. de benedenverdieping van een vrijstaande woning/vila uit 1904. Hij is geheel en goed geïsoleerd. Ik heb convectoren (geen vloerverwarming)en met een wateraanvoertemperatuur van ca 48graden kan ik het warm krijgen en houden (bij mij werken de radiatorventilatoren heel goed en waren nodig om de watertemperatuur naar die 48 graden te kunnen verlagen. Nu las ik dat voor Elga een minimale watertemp. van 42 graden nodig is. Bij Nefit lees ik dat dit 55 (bij Split) en 62 graden(bij monoblock unit)kan zijn. Betekent dit dat ik wel een Nefit (tamelijk duur) en geen Elga (relatief goedkoop)kan toepassen. Of is daar iets op te vinden?
  Ben benieuwd naar je reactie.

 3. Jan Kuster

  Goedemorgen,

  Sinds 2009 hebben wij een Elga (vervangen door nieuw model in 2011) in combinatie met de zonnegasCombi van Atag.

  Om warmte overschot uit de zonneboiler te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om de Elga uit te zetten of te blokkeren.

  Daarvoor zitten er op de print van de Elga 2 pinnen waarmee deze is te blokkeren.

  Martijn of Johan heeft mij ooit aangegeven welke pinnen dat zijn.

  Helaas ben ik vergeten welke.

  Kunt u mij vertellen welke pinnen dat zijn?

  Bij voorbaat dank,
  Met vriendelijke groet,

  Jan Kuster

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.