ELGA tips

Inleiding

Ik krijg met enige regelmaat emails van mensen waarbij de ELGA het minder goed doet dan verwacht. Op deze pagina een aantal tips/trucs om de ELGA optimaal te laten werken.De ELGA werkt substantieel anders dan een CV ketel. Het vermogen van de ELGA is beperkt ten opzichte van een CV ketel en ook de regelstrategie van de ELGA werkt anders. Dit zijn allemaal zaken waar rekening mee gehouden moet worden wanneer de ELGA wordt gebruikt.

Regelstrategie ELGA

De ELGA houdt een simpel principe aan: Laag en Traag. Dus met een zo laag mogelijke temperatuur proberen om het huis langzaam te verwarmen. En wanneer daarna het huis op temperatuur is met wederom weinig vermogen deze op temperatuur houden. Vergelijk het met een race over 100 kilometer met een Ferrari tegen een Lelijke eend. Beide komen aan de eindstreep alleen trekt de Ferrari veel harder op en rijdt veel harder maar verbruikt daarom ook veel meer energie.

De ELGA gebruikt twee parameters voor zijn regelstrategie:

  1. Retourtemperatuur
  2. Verschil tussen setpoint en gemeten temperatuur in de referentieruimte ( woonkamer ).

De belangrijkste is nummer 2. Voorbeeld met gewenste temperatuur van 20 graden en gemeten temperatuur.

  • Gemeten 18.0: ELGA UIT, KETEL AAN
  • Gemeten 18.5: ELGA AAN, KETEL UIT
  • Gemeten 19.0: ELGA AAN, KETEL UIT
  • Gemeten 19.5: ELGA AAN, KETEL UIT
  • Gemeten 20.0: ELGA AAN, KETEL UIT
  • Gemeten 20.5: ELGA UIT, KETEL UIT

Samengevat: Bij een temperatuurverschil van 1,5 graad of groter dan vind de ELGA het opwarmen te lang duren en laat de ketel het volledig opknappen. Dit komt straks ook terug bij de nachtverlaging op de thermostaat.

De ELGA probeert om tussen de 3,5 en 4,0 graden verschil in temperatuur aan te houden tussen aanvoer en retour. Dus bij 32 graden retourtemperatuur probeert de ELGA een aanvoertemperatuur te bereiken van 35.5 tot 36.0 graden. Komt de ELGA in de buurt van de maximale aanvoer van 42 graden dan gaat de ELGA terug in vermogen. Boven de 42 graden retourtemperatuur schakelt de ELGA uit.

DIP switches

Stap 1 is het controleren van de DIP switches. In ons geval staan de switches zo ingesteld:

2016-11-09-13-39-37

Switch Waarde Betekenis
A1 ON Stooklijn hoog ( Heeft alleen invloed op het aansturen van de CV ketel )
A2 ON Duo-inzet: CV-ketel en Elga kunnen gelijktijdig functioneren
A3 OFF Stooklijn radiatoren ( Heeft alleen invloed op het aansturen van de CV ketel )
A4 ON Bij verlaagde temperatuur: alleen Elga buitenunit inzetbaar
A5 ON Slaapstand ingeschakeld
A6 ON Ondersteund GEEN koelen
A7 OFF Kamerthermostaat opentherm sturing
A8 ON CV-Ketel AAN/UIT regeling
B1 OFF Geen buitenvoeler

 

De belangrijkste hier zijn:

A2

ON, ( naar achterzijde print ). Deze zorgt er voor dat de ELGA daadwerkelijk hybride mag draaien. Dus bij warmtevraag mag zowel de ELGA energie leveren als ook de CV ketel. Dit moet uiteraard geen flowproblemen opleveren. Dit is in ons geval door de installateur gecontroleerd. Bij ons levert een draaiende CV ketel en draaiende ELGA geen flowproblemen op.

A4

ON, ( naar achterzijde print ). Uit de handleiding:

“Als de functie “Verlaagde temperatuur” (dipswitch) is geactiveerd op de Elga zal de regeling een ingestelde temperatuur lager dan 19°C (maar hoger dan 10°C) herkennen als “verlaagde temperatuur”. De Elga zal dan uitsluitend de warmtepomp gebruiken om deze temperatuur te behouden in de woning; de ketel is geblokkeerd voor ruimteverwarming (mits de buitentemperatuur boven de 4°C blijft).”

Samengevat: Bij een verlaagde temperatuur, nachtverlaging, probeert de ELGA het werk in zijn eentje te doen in plaats van de ketel bij te schakelen.

A5

Dit bespaard stroom. Na een aantal uur geen warmtevraag schakelt de ELGA terug van 17W ( hot standby ) terug naar 9W  cold standby ). Dat scheelt toch weer een klein beetje stroom.

A8

Wij hebben twee thermostaten hangen in de woonkamer. Een voor de ELGA en een voor de CV ketel. De ELGA stuurt dus onze ketel niet aan. Om nu te voorkomen dat de ELGA in storing gaat moet deze instelling op aan/uit staan. De ELGA schakelt dan alleen een relais waar verder niets aan hangt. Staat deze in ons geval op Opentherm dan probeert de ELGA te communiceren met de ketel, die er niet aan hangt, en gaat daarna in storing.

 

Flow

In de binnenunit kan de pompsnelheid worden ingesteld. Bij ons staat hij rechtsom op ongeveer 3.5. Zet ik hem hoger dan gaan de leidingen lawaai maken in huis. Met de ELGA is het vrij simpel. Des te hoger de flow des te hoger het rendement. Dus laat dat water maar rond vliegen in paniek door de leidingen heen, zo lang je er zelf maar geen last van hebt. Het extra energieverbruik van de zuinige pomp is verwaarloosbaar.

Waterzijdig inregelen

Een ander, ontzettend belangrijk, punt is om de hele installatie goed in te regelen. Het eerste jaar stond onze vloerverwarming ( deze zit het dichtste bij de ELGA ) vol open. Effectief verdween dus bijna al het water de vloer in. Maar de temperatuur van het water bleef zo laag dat we de woonkamer nauwelijks warm kregen bij een buitentemperatuur van 2 graden of lager.

Ik heb begin van het afgelopen stookseizoen de vloer geknepen waardoor er veel minder water de vloer in gaat. Het effect is dat de aanvoertemperatuur nu iets hoger is ( 2 a 3 graden ) maar dit wel inhoud dat de vloer warmer wordt en we zelfs tot -4 de woonkamer op temperatuur kunnen houden! En daar komt nog eens bij dat we boven nu ook alles continu mee stoken en het hier ook warm blijft.

Dus door deze kleine aanpassing in de installatie is ons comfort veel groter geworden en kan de ELGA het langer in zijn eentje oplossen.

Thermostaat tips

Bijna iedereen is intussen gewend aan nachtverlaging in huis. Overdag stoken op 20.0 graden en ’s avonds voor het slapen de thermostaat naar 17 graden of zelfs nog kouder. Datzelfde blijven doen met de ELGA is vragen om problemen! Zoals al eerder is geschreven. Bij een verschil van 1,5 graad of hoger tussen gemeten temperatuur en gewenste temperatuur schakelt de ELGA de ketel aan en doet zelf niets. Dus met meer dan 1,5 graad verwarmen is iets wat altijd voorkomen moet worden.

Verder doet de thermostaat niet aan adaptief verwarmen. Dus op de thermostaat instellen dat je het 20.0 graden wilt hebben om 08:00 betekent niet dat de ELGA begint om 06:00 of nog eerder. Het betekent dus dat de ELGA pas om 08:00 aan de bak gaat. Houdt daar dus rekening mee.

Ander punt om rekening mee te houden is dat 20.0 instellen op de thermostaat betekent dat de thermostaat stopt bij 20.5 gemeten. De thermostaat werkt in stappen van 0.5 graden. Dus 19.5 op de thermostaat ingesteld is 20.0 echt.

Bij ons werken onderstaande scenario’s goed.

  1. Stapsgewijs verwarmen. om 08:00 20.0 graden, om 17:00 20.5 graden en om 23:00 terug naar 19.5
  2. Continu zelfde temperatuur 24/7 20.0 of 20.5 graden.

Het verschil in energieverbruik weet ik op dit moment ( nog ) niet.

Ketel tips

De ELGA gaat uit wanneer de retourtemperatuur 42 graden bereikt. Zorg er dus voor dat dit niet kan. Verlaag daarom de aanvoertemperatuur van de CV ketel naar maximaal 45 graden, de retourtemperatuur is dan altijd een paar graden kouder, op deze manier voorkom je dat de ELGA uit gaat en pas bij het volgend schakelpunt op de thermostaat weer gaat kijken of hij kan/mag draaien.