8-2-2021 ijsdag, de resultaten

En hoe ging het nu gisteren inclusief de avond?

Woonkamer

Deze is misschien wel het belangrijkste; Het is ons gelukt om bij deze koude temperaturen ons huis warm te houden. De piek tussen 16:00 en 20:00 is het feit dat wij aan het koken waren. Buiten dat dus de temperatuur mooi strak rond de 20,0 graden gehouden. Overigens; Dit is mijn eigen DS18B20 sensor. De klokthermostaat van de warmtepomp gaf bijna continu 20,5 graden aan.

Lang verhaal kort; Woonkamer aangenaam warm en het geen seconde koud gehad.

Buiten

Buiten was het gisteren wel heel erg koud. Zowel mijn eigen sensor als die van het KNMI bij Lelystad Airport staan er op. Wij kwamen niet verder dan ongeveer -6. Bij Lelystad Airport ging de temperatuur hard onderuit. De daadwerkelijke temperatuur zal ergens in het midden liggen schat ik zo in.

Warmtepomp

Het opgenomen vermogen van de warmtepomp. De dipjes zijn defrosts van de buitenunit. De warmtepomp heeft bijna 24 uur continu gedraaid waarbij hij het meeste rond de 1500W deed. Hij kan maximaal 2300W pakken dus het lijkt er op dat wij nog wat reserve hebben.

Output van de warmtepomp. Wij tikken bij -5 nog steeds de 6kW aan afgegeven warmte aan.

Verbruik

28,87kWh opgenomen vermogen. 83,34kWh warmte uit. Totaal goed voor een COP van net geen 2,9. Dit is in mijn ogen een zeer goed resultaat! Met ook -5,6 gemiddeld, 23,6 graaddagen, ook by far de koudste dag sinds dat wij een warmtepomp hebben.

Vannacht ging de temperatuur hier nog verder onderuit en draaiden we op een lagere COP van 2,75. Ondanks dat is het huis nog steeds aangenaam warm en zijn er geen klachten van de medebewoners.

 

 

 

2 Reacties

 1. Jos Bruurs

  Dank voor de duidelijke info.
  Heb zelf een 5kw Elga met Toshiba. Heb nog geen ervaring met koude nachten zoals nu. Twijfelde of ik de lwp uit zou moeten schakelen. Enerzijds om totale bevriezing (Met schade) van buitenunit voor te zijn. Anderzijds omdat de COP zodanig daalt dat enkel op gas verwarmen voordeliger is.
  Jouw info bewijst het tegendeel. Ben benieuwd wat je bevindingen de komende nachten bij -15C zijn.
  Groet,
  Jos

 2. Rick M

  Goede resultaten!
  Wat was nu uiteindelijk de truc om de WP naar wens te laten draaien?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.