ACE vs Carrier

In het vorige artikel gaf ik al aan dat de ELGA ACE zuiniger werkt dan de oude ELGA met Carrier buitenunit. Met hulp van iemand van tweakers en Wolfram Alpha is het gelukt om te bepalen hoeveel procent zuiniger de ELGA ACE in ons geval nu is. Wolfram Alpha kan de vergelijking van de beide formules prima oplossen. Daar komt best een opvallende plot uit .

Als je deze oplost voor x = 10 ( x = 10 graaddagen ) dan komt daar deze oplossing uit:

y = 1,20827, oftewel de ELGA ACE is ( 1,20827 – 1) * 100 = 20,8% zuiniger bij 10 graaddagen. 10 graaddagen betekent dat het buiten op dat moment 8 graden is. 20,8% is best veel te noemen.

Hoe zit dit nu bij andere temperaturen?

In dit staatje zie je de buitentemperatuur, het aantal graaddagen, hoeveel zuiniger de ACE is ten opzichte van de ELGA/Carrier en in de laatste kolommen zie je hoe vaak die temperatuur voor komt in dat jaar als daggemiddelde. Ik neem alleen de winterperiode mee, dus januari, februari, maart, oktober, november en december.

Per jaar heb ik in groen aan gegeven welke frequentie van dagen het meest voor komt. Dat is dus over alle jaren heen is dit tussen +11 en +1 graad. In deze range is de ELGA tussen de 50%, bij 11 graden, en 7,3%, bij 1 graad, zuiniger dan de ELGA ACE.

Op het forum van tweakers.net werd hier ook al een verklaring voor gegeven. De condensor van de ELGA ACE is stukken groter dan die van de oude ELGA met Carrier, waardoor deze zuiniger kan werken met een hogere COP.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.