“Comfort” / verspilling stand

Tegenwoordig hebben een hoop apparaten een “comfort” stand. Simpelste voorbeeld is de CV ketel. In de comfortstand levert de CV ketel sneller warm water.  Eigenlijk is die comfortstand idioot. En dat zal ik proberen te onderbouwen met een paar simpele voorbeelden.

De comfortstand van de CV ketel is te vergelijken met:

 1. Je auto 24/7 laten aanstaan want dan is die lekker warm als je weg wilt rijden en hoef je hem niet te starten;
 2. Overal de verlichting in huis aan laten staan, dan heb je overal meteen licht als je naar binnen gaat;
 3. Overal de verwarming in huis aan, je zou maar een koude kamer binnenkomen;
 4. altijd je computer aan laten staan, dan hoef je niet 2 minuten te wachten wanneer je hem aan doet.

etc etc etc.

Comfort betekent in deze zin dus niets anders dan verspilling. Voorbeelden 1 en 2 zijn inmiddels redelijk ingeburgerd in Nederland. JE auto altijd aan laten net zoals je verlichting is verspilling. Optie 3 en 4 zie ik nog vaak zat bij mensen, zodra je er voorzichtig over begint wordt je aangekeken alsof ze water zien branden.

Hetzelfde geldt dus ook voor de comfortstand van de CV, het kost extra gas 24/7 om een voorraad water warm te houden, terwijl er vaak maar 1 of 2 keer per dag gebruik van wordt gemaakt.

Of in ons voorbeeld met een Remeha HR ketel. Ik moet niet noemenswaardig langer wachten op warm water wanneer de comfortstand UIT staat. Maar het scheelt wel gas, ipv dat de ketel  gedurende de hele dag aanspringt blijft hij nu braaf uit.

Mijn tip. Controleer of je ketel een Comforstand heeft en zet deze uit.

Voor Remeha Avanta gebruikers.

 1. Druk de enter toets in
 2. Kies programma P4
 3. Selecteer waarde “1”
 4. Druk op enter
 5. Druk op de R toets

Voila nu staat de ketel op de ECO stand.

8 Reacties

 1. sander

  yep, ook al lang geleden gedaan
  Merk weinig verschil, misschien dat het wat langer duurt, maar dat doet het toch al

 2. Eric

  De Opentherm regeling voorziet in het gescheiden regelen van warmwater en CV. Ik heb na lang zoeken een thermostaat gevonden, die dit kan. Bij mij staat de comfortregeling aan in de ochtendspits en rondom het avondeten.

 3. Martijn

  Dit werkt dus niet als je een boiler hebt. Als dat water afgekoeld is, krijg je dat niet meer opgewarmd op deze manier. Oplossing als je een Opentherm CV hebt is een Opentherm thermosstaat die ‘m naar eco schakelt in bijvoorbeeld de nacht.

 4. Mari

  Hier een AWB met een chronotherm thermostaat.
  Vanaf half 22.30 uur springt hij op slaapstand waarbij voorraadvat niet meer warm gehouden wordt.
  ‘S ochtends gaat hij rond 7 uur weer aan. En water in voorraadvat is in de nacht zo goed als niet afgekoeld.
  Scheelt toch een aantal malen per nacht branden van de ketel om ONNODIG het water warm te houden.

 5. Sam

  Bedankt voor de tip! Ik heb al een paar maanden m’n thermostaat op 10C staan, omdat het warm genoeg is in huis en het niet afkoelt op het moment, maar m’n CV ketel blijft maar aanslaan, ook als we ‘m niet gebruiken. Het zou best wel eens kunnen zijn dat wij ook zo’n comfortstand hebben ik ga er vanmiddag meteen naar op zoek!

 6. Jakko Casini

  Thanks handige tips. Op jaar basis zal het wel honderden euro’s schelen durf ik te wedden. En in deze lastige economische tijden kan ik dat geld uiteraard goed gebruiken! IK ga aan de slag met dit voornemen en hoop dat het me veel geld zal opleveren aan het einde van het jaar.

 7. sam

  Maar waar is een comfort stand voor op je thermostaat ik heb zins de verhuizing hetelucht verwarming niemand kan mij nu echt duidelijk zeggen wat dat is
  Vriendelijk groet sam

 8. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  In de comfortstand houdt je CV ketel er rekening mee dat je elk moment van de dag warmte KAN vragen. De ketel slaat dan regelmatig aan om intern een buffer warm te houden. Gevolg is een veel hoger gasverbruik en slechts 1 tot 5 seconden sneller warm water.

  Die twee dingen moet je tegen elkaar wegstrepen wat je belangrijk vind. Hier staat de comfortstand altijd uit.

Geen reacties toegestaan.