ELGA ACE, Eerste cijfers

Toegegeven; De maand oktober is nog niet afgelopen maar toch zie ik al een interessante trend waarvan ik hoop dat die werkelijkheid wordt.

De cijfers van oktober 2019:

 • 122kWh verbruik
 • 542kWh warmte opwek
 • 209 graaddagen ( 11,3 gemiddeld )

De cijfers van oktober 2020 ( geïnterpoleerd naar een volledige maand )

 • 69kWh verbruik
 • 266kWh warmte opwek
 • 218 graaddagen ( 11,0 gemiddeld )

Als ik die cijfers dan naast elkaar leg en corrigeer voor graaddagen dan ligt ons verbruik in oktober 2020 maar liefst 46% lager. Dat getal veranderd ook niet naar mate we verder in de maand oktober komen.

Dan de grote vraag of het aantal zonuren het verschil kan verklaren. Als ik de cijfers van jSunnyreports er bij pak dan blijkt dat niet zo te zijn. Volgens JSR is onze opwek maar liefst 16,8% lager dan het jaar er voor.

Waar komt dat verschil dan vandaan? Is de ELGA ACE dan echt zoveel zuiniger dan de oude ELGA/Carrier?

7 Reacties

 1. Michiel

  De cijfers over stroomverbruik en warmte opwekking van oude/nieuwe Elga passen prima op elkaar. Dat je bij dezelfde graaddagen minder energie nodig hebt voor de warmtepomp ligt dus ergens anders aan. Mogelijk is het effect van langer/vaker thuis zijn in 2020 hierin meetbaar?
  In dat geval is de ruimte met de thermostaat mogelijk warmer dan de rest van het huis. Dat kun je misschien in de temperatuur metingen zien.

 2. Martin Kleinman

  @Michel,

  Waarom passen die cijfers zo goed bij elkaar? En waarom moet het ergens anders aan liggen?

  Wij zijn even veel thuis, ons klokprogramma is niet veranderd. Ik heb ook geen gekke dingen kunnen vinden in mijn bak met data 🙂

  Enige wat dus over blijft is de ELGA zelf

 3. Michiel

  De COP is redelijk vergelijkbaar, maar je hebt maar de helft van de warmte nodig om je huis op temperatuur te houden. Dus of je warmteverlies is afgenomen, of je hebt een andere warmtebron erbij.
  Bij mij in huis maakt het erg uit of er iemand in de woonkamer is (waar de thermostaat hangt) of niet.

 4. Martin Kleinman

  En toch is er niet heel veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Ik werk nu wel thuis in verband met COVID-19, alleen zit ik normaliter op mijn werkkamer ( zonder verwarming ).

  Enige wat t.o.v. vorig jaar echt anders is is het feit dat wij geen lekkage meer hebben in onze slaapkamer, maar ik kan mij niet voorstellen dat wij daar zoveel energie mee zouden besparen.

  Het blijft voorlopig een mysterie. En ik ben benieuwd of die trend door gaat zetten de komende maanden 🙂

 5. Joram

  De ACE kan toch meer vemogen leveren dan de elga? En hij moet dezelfde warmte leveren maar dat kost hem minder moeite (lager gemoduleerd)? En wellicht is hij gewoon efficienter.

  En misschien de luchtvochtigheid, je hebt de lekkage opgelost in de slaapkamer, maar wellicht was het hele huis vochtiger?

 6. Martin Kleinman

  In de relatieve luchtvochtigheid kan ik het in elk geval niet terug vinden.Die is voor oktober 2019 en 2020 nagenoeg gelijk, waarbij ik in 2019 zelfs op daggemiddelde lagere cijfers zie.

  Dus blijft voorlopig gissen vrees ik.

 7. Michael

  In 2019 had je 542kWh nodig. In 2020 over diezelfde periode 266kWh, bij gelijk aantal graaddagen. Dat verschil van 276kWh kan dus niet aan de Elga liggen; het ligt aan de warmtebehoefde van de woning. Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn:
  – minder warmteverlies (betere isolatie)
  – een nieuw/extra apparaat in huis dat gemiddeld 425watt aan interne warmte winst afgeeft.
  – meer zonnewarmte
  – gemiddeld veel lagere temperatuur in huis
  – verdamping van vocht kost 0,63kWh per liter. Voor 276kWh kun je dus 440 liter water verdamper: dat geloof ik ook niet 🙂

  De oude elga heeft de warmte met een COP van 4,44 opgewekt. De Ace met 3,85. Dus de Ace is juist minder efficient geweest in deze periode.

  Mooie puzzel 🙂

Geen reacties toegestaan.