ELGA ACE en vrieskou

Afgelopen nacht was het voor het eerst sinds jaren weer eens echt, maar dan ook echt, koud! KNMI station Lelystad rapporteerde maar liefst -5,1 graden Celsius. Dus dan is de grote hamvraag hoe de ELGA ACE zijn werk doet.

Nou? Dit plaatje zegt het denk ik.

De woonkamer is op temperatuur gebleven vannacht en de woonkamer is nu langzaam aan het opwarmen naar de gevraagde 20 graden. Bij het schrijven van het artikel is de temperatuur inmiddels alweer gestegen naar 19,5 graden. Toegegeven; Het opwarmen duurt wat langer maar het lukt wel. Het opwarmen duurt overigens langer omdat ik de maximale aanvoertemperatuur heb begrenst op 33 graden en daar houdt de ELGA zich netjes aan.

En wat kostte dit nu? Tot 10 uur vanochtend ongeveer 10kWh.

Mijn sensoren zitten op de buis en meten helaas net een andere temperatuur dan de ELGA zelf. De 32 graden die ik meet is in werkelijkheid dus 33 graden. Het is wachten op de installatie van de Multical 302 voor een echt nauwkeurige meting.

De ELGA zelf ging vlak voor het schrijven in een defrost om daarna weer op te warmen naar 33 graden. Dat gaf mij de gelegenheid om te kijken hoe de ELGA het doet met deze koude omstandigheden.

Deze 5374W warmte kostte de warmtepomp op dit moment exact 1478W. Dat is een COP van 3.63 bij temperaturen dik onder nul. Ik ben van mening dat dit een enorm goede prestatie is net na een defrost.

Deze cijfers houden overigens nog iets moois in; Er zit nog meer power in de ELGA die ik op dit moment niet nodig heb. De ELGA kan tot 2300W input, het mag dus gerust nog een stuk kouder worden buiten.

Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben over de ELGA. Het was even werk om de ELGA goed ingesteld te krijgen maar hij doet het nu ontzettend goed.

 

3 Reacties

 1. Floris

  Ziet er allemaal goed uit . . .

 2. Rudi

  Heb sinds een half jaar ook een elga en volg jullie al een tijdje.
  Ben zelf ook een beetje aan het testen.
  Heb vorige week CP 210 en 220 eens op 21 gezet vanplaats 15.
  Heb het idee dat de elga een stuk rustiger is gaan draaien.
  Hebben jullie daar ook een oordeel over.

 3. Pingback: Extra warme dikke truiendag - Zonnestroompanelen in Nederland

Geen reacties toegestaan.