ELGA ACE monitoring

Voor het monteren van de ELGA ACE moest ik alle sensoren in en rondom de ELGA verwijderen. En om ruimte te maken heb ik zelfs het plankje waar alles op lag verwijderd. Gisteren ben ik begonnen om alles opnieuw aan te leggen.

Grote wens van mijzelf was om alles een stuk netter aan te leggen dan dat het eerst was. Ik had voor de eerste versie een simpele kabelboom gemaakt waarbij ik alle verschillende sensoren aan elkaar had gesoldeerd. Dat werkt best goed en stabiel maar zag er om eerlijk te zien niet uit.

Op internet kan je 1-wire hubs vinden waar je alles op kan aansluiten; Echter die hubs zijn schreeuwend duur voor wat er in zit. Zo’n hub is niets anders dan 1 weerstand als pull-up en daarna simpelweg alle lijnen met elkaar verbonden. Dat kan ik zelf ook wel πŸ™‚

Raspberry PI

Ik had een tijdje geleden al breakout bordjes gekocht waar je zelf extra componenten op kan solderen.

 

Deze kan ik zo op de PI drukken, de pull-up weerstand zit er al op en ik kan met de schroefverbinding zo een of meer sensoren aansluiten.

Het toeval wil dat er al een gaatje zit ter hoogte van de stekkerverbinding dus dat kwam erg goed uit.

Hub

Daarna op een eilandbordje begonnen met het maken van een 1-wire hub.

Simpel met twee stekkers op de kopse kanten en aan de zijkant, op bovenstaande foto was de print nog net niet klaar, ik moest hier boven nog de lange verticale banen nog deels vertinnen/aansluiten.

Extra sensoren

Ik heb een lijst gemaakt met welke sensoren ik terug wilde plaatsen. De sensoren op de wisselaar voor de STEK leidingen heb ik laten vervallen, daarvoor terug heb ik nu twee sensoren op de aanvoerleiding, twee sensoren op de retourleiding en een extra sensor op de aanvoer van de vloerverwarming.

Hier heb ik net de sensor gemonteerd op de aanvoerleiding. Hier moet ik uiteraard nog de isolatie terug plaatsen.

De bekabeling aan de sensoren is niet lang genoeg om helemaal bij de hub te komen. Ik heb daarom met telefoonkabel de kabels verlengd en netjes krimpkous gebruikt kom de kabels te verlengen.

Ik geleid alle kabels langs een aantal buis-sokken. Hier onder heb ik net de eerste kabel er door begeleid.

Aangesloten

Alles aangesloten ziet het er nu zo uit.

Hangt die los? Ja, ik had geen opbouwdoos meer en ik had geen zin meer om naar de bouwmarkt te rijden. Straks als alles weg is gewerkt in die doos ziet het er ook al stukken netter uit.

In het plankje heb ik een hoekje uitgezaagd waar de kabels doorheen kunnen.

Overzicht

het ziet er nu voorlopig zo uit.

Domotica

En dan de grote hamvraag! Zit er een groot verschil tussen de flowsensor in de ELGA en mijn VFS40 flowsensor? Ik behaalde met de oude ELGA/Carrier met enige regelmaat een erg hoge COP en ook een hoge output aan warmte. De grote verdachte was mijn flowsensor. Immers een kleine afwijking in die sensor kan zorgen voor een enorm verschil in output.

Wat blijkt?

16,9liter per minuut wordt er door de ELGA geregistreerd. Mijn sensor?

17,02 liter per minuut. Met andere woorden, slechts een verschil van 0,65% .

Vanochtend ook een testrun gedaan en daar kwam dit uit.

Tussen de 800W en 1000W verbruik uit het net en zo rond de 4kW warmte die uit de ELGA kwam. Dit alles met 14 graden buiten  en een gewenst temperatuur setpoint ( stooklijn ) van 30 graden.

En voor de liefhebbers; Een filmpje wat je allemaal kan uitlezen vanaf de binnenunit!