ELGA ACE solo laten draaien

Ik heb de afgelopen periode diverse vragen van mensen gekregen of het mogelijk is om de ELGA ACE solo te gebruiken zonder CV ketel waarbij er ook fysiek meters afstand kan zitten tussen de ACE en de CV ketel.

Ik denk dat deze foto het antwoord al verraad πŸ™‚

Dit is onze ELGA ACE installatie, er is geen CV ketel in de buurt te zien. Van de 4 aansluitingen gebruiken wij er maar twee. Met andere woorden: Het is prima mogelijk om de ELGA ACE als solo toestel te gebruiken zonder wat voor aansluiting met de CV ketel. Sterker nog; Onze ELGA ACE hangt in de schuur op de benedenverdieping, onze CV ketel hangt op zolder aan de andere kant van het huis ook nog eens.

Instellingen

Om dit voor elkaar te krijgen moet er wel wat aan de instellingen worden veranderd/aangepast.

Paragraaf 7.3.3, Hybride werkingsmodus configureren

NB: In Paragraaf 7.4 staat dit nogmaals en duidelijker uitgelegd.

Deze moet zo worden ingesteld dat de ACE al het werk alleen blijft doen. Dit heb ik gedaan met de volgende parameters:

 • HP051 op -15. ELGA ACE blijft tot -15 werken ( lager kan niet );
 • HP000 op -10. De bijverwarming mag pas aan beneden deze temperatuur;
 • HP061 op Geen. Er wordt niet gestuurd op kosten / COP etc.
 • HP030 op 600. Mocht de ELGA dan vinden dat er moet worden bijverwarmd dan wacht hij 600 minuten voordat de bijverwarming aan wordt gestuurd.
 • HP029 op Geen. Er is geen backup aangesloten
 •  

Met deze parameters zal de ELGA dus tot in elk geval -10 nooit de CV ketel aan willen sturen en er wordt ook niet gestuurd op eventuele efficientie qua COP of op kosten.

CV Ketel

Ik heb dus de CV ketel niet aangesloten op de ELGA. De ACE heeft intern zelf een regeling die kijkt of de CV ketel op R-Bus ( Remeha eigen ), Opentherm, of dat de ketel met AAN/UIT moet worden aangestuurd. Als je niets aansluit op dit blok dan denkt de ELGA dat hij AAN/UIT moet sturen en gebeurd er dus verder niets; Dit gaat dus automatisch goed!

 

 

4 Reacties

 1. Pingback: ELGA standalone zonder ketel – Energiepionier

 2. Joey

  Bedankt dat je deze informatie met ons deelt, keep up the good work!! Je schrijft dat je CV ketel ergens anders in huis hangt maar deze niet meer wordt gestuurd door de Elga Ace. Dit is (bijna) de setup die ik voor ogen heb, enige verschil is dat ik de ketel wel via de Elga Ace wil laten sturen (maar wel als het kouder is dan -10). Mijn stroomoverschot van zo’n 2,5MwH wil ik graag maximaal benutten.
  Nou vraag ik mij af: Als je de ketel (aan de andere kant van de woning) weer wil sturen (OT) met de Elga Ace (maar alleen onder -10), moet er dan nog iets in deze instellingen aangepast worden of is het alleen een kwestie van de thermostaatkabel weer aansluiten?

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Volgens mij moet die optie prima willen. Je kan dan aangeven dat de backup pas bij -10 erbij mag komen. (HP000). Alleen moet je dan wel een kabel trekken van je ELGA naar je CV.

  En je hebt een grotere kans op flowproblemen als onder de -10 je CV ketel dus ook gaat verwarmen. Dat zal je moeten testen of er flowproblemen ontstaan als beide apparaten draaien.

  Om dit op te lossen is in de ACE een hydraulische verdeler toegevoegd om flow problemen te voorkomen die bij de ELGA/Carrier en ELGA/Toshiba combinaties wel voor konden komen.

 4. Joey

  Een kabel trekken is hier geen probleem, ik heb al een 19mm buis liggen van de CV naar Elga locatie. Ik heb de parallel setup vraag ook bij een lokale installateur neergelegd en ik ben nu in afwachting van de offerte, als de prijs goed is dan gaat het door!

  Ik ben benieuwd naar het stroomverbruik als het vriespunt tegen de -10 zit, dat zal wel flink omhoog schieten. De kans op temperaturen kouder dan -10 is in Nederland gelukkig vrij klein. Ik vraag me af of we het ooit nog gaan meemaken. Maar als dat toch gebeurd dan wil ik er wel graag warm bij zitten, juist dan. De flowproblemen maak ik mij nog wel een beetje zorgen over, gelukkig kan ik vooraf op warmere dagen al uitgebreid mee testen door de HP000 parameter wat hoger te zetten zodat de CV ketel mee doet, dan kan ik snel genoeg ontdekken of er flowproblen onstaan.
  Als er toch flowproblemen ontstaan, zijn daar dan (simpele) oplossingen voor? Zou een eigen circuit voor de CV ketel dan een oplossing zijn met daartussen een warmtewisselaar om de warmte over te brengen op het circuit waarin de warmtepomp draait?

Geen reacties toegestaan.