ELGA besparingen

Ik heb inmiddels redelijk kunnen berekenen hoeveel de ELGA ons intussen heeft bespaard. In mijn berekening kom ik uit op een besparing van zo’n 6600m3 aardgas die ik niet meer heb gebruikt sinds de ingebruikname van de ELGA.

En aangezien we vanaf dag 1 een plugwiseplug gebruiken om het verbruik van de ELGA te meten weet ik ook exact hoeveel elektriciteit de ELGA ons heeft gekost. En dat is tot en met vandaag 11381kWh.Een m3 gas kost zo’n 70 cent per m3 en een kWh gemiddeld zo een 22 cent.

Dat komt dus neer op:

 • Gas: 4620,-
 • Elektriciteit: 2503,82

Dat is een besparing van 2116,18. Ons gasverbruik is daarnaast dusdanig gezakt dat we in een lager capaciteitstarief zijn terecht gekomen. Tel ik dat er biij op dan is onze totale besparing net geen 2500,- euro over een periode van precies 90 maanden dat de ELGA nu draait.

Niet slecht al zeg ik het zelf. 🙂

 

6 Reacties

 1. DJ

  Dan uiteraard meteen de vraag: wat heeft de Elga gekost? Aan het einde van het liedje moet deze natuurlijk ook betaald worden.

 2. Martin Kleinman

  Nooit een geheim van gemaakt. En staat denk ik ook wel op diverse plekken op de website.

  Onze ELGA heeft 3999,- euro gekost zonder subsidie.

 3. Barry

  Gas is tegenwoordig wat duurder. Dus de rest terugverdienen gaat sneller.

 4. DJ

  Niet om de besparing af te vallen, ben groot voorstander van verduurzaming en trouwe volger van je blog, maar wel kritisch 😉

  De besparing van 2500 euro in 90 maanden, zou je kunnen door trekken naar 4000 euro in 144 maanden, oftewel de Elga moet minstens 12 jaar mee gaan in deze situatie wil je een financieel gewin behalen.
  Door middel van o.a. de extra belasting op gas, is het te verwachten dat deze besparing oploopt gedurende de aankomende 54 maanden. De verlaging op de belasting op stroom zal verder in het voordeel werken hierbij.
  Anderzijds 90 maanden geleden was de gasprijs natuurlijk geen 70 cent, waardoor de besparing op de eerste helft vermoedelijk iets lager ligt.

  Dat de Elga langer meegaat dan 12 jaar (of 10 jaar, optimistisch aangehouden, even slag om de arm qua tvt) is uiteraard de verwachting, dus besparing zal er wel aan komen.

  Stel dat ik nu ook meereken dat de reguliere radiatoren vervangen worden door lage temperatuur radiatoren, kunnen we dan in dit geval stellen dat er financieel gezien over een periode van 10-15 jaar, weliswaar quitte wordt gedraaid, maar meer comfort is toegevoegd door een stabielere binnentemperatuur en tegelijkertijd het gasverbruik is omgezet naar stroomverbruik?
  (Nog steeds niet mis mee natuurlijk)

 5. Barry

  Ik heb geen radiatoren vervangen….

 6. Rick M

  Laten we zeggen dat er effectief 8kWh (thermisch) in een kuub gas zit, na efficiëntie, ketel en installatie verliezen.

  6600 m3 gas is dan 52.800 kWh
  Elektra 11.381 kWh
  Meerjarige COP: 52.800 / 11.381 = 4.64
  Dat lijkt me helemaal niet verkeerd.

Geen reacties toegestaan.