Elga en koud winterweer

Vannacht was het aardig koud bij ons thuis.

De hele nacht onder nul en dus een goede test hoe de ELGA het zou doen.

Geen 20,0 of 20,5 op de thermostaat en de thermostaat van de CV ketel geeft zelfs 19,1 graden aan.

Hoe vind de ELGA zelf het?

Niet leuk dus. Ergens afgelopen nacht heeft de ELGA gevonden dat het genoeg was en dat de ketel erbij zou moeten. Alleen weet onze ELGA niet dat hij de ketel niet echt aan stuurt.

Wat doet dan onze kamertemperatuur?

Vanaf een uur of 1 zakt de temperatuur in de woonkamer langzaam weg tot 19,1 graden om 10:00 vanochtend.Zet je de grafiek van de buitentemperatuur en die van de kamertemperatuur naast elkaar dan zie ik een overeenkomst. Zodra de buitentemperatuur onder de -0,7 graden zakt red de ELGA het niet meer om ons huis warm te houden bij deze omstandigheden ( windstil, helder ).

Dus bij -0,6 lopen de opwek van de ELGA en het warmteverlies van onze woning precies gelijk.

Wat ook duidelijk te zien is op de grafiek van de woonkamer is het effect van de zon.

4 Reacties

 1. Tis Peeters

  Dit is precies conform mijn ervaring de afgelopen nacht.
  Rond de vorstgrens moet de CV-ketel af en toe bijspringen om het huis op 20 graden te houden.
  Het gaat op een heel etmaal echter slechts om 3 tot 4 kubieke meters gas.
  De Elga verbruikt steady 21 kwh per etmaal.
  Zet je dit verbruik in graaddagen af dan loopt het verbruik van de Elga terug van ongeveer
  1,50 kwh per graaddag naar 1,05 kwh, naarmate het kouder wordt.
  Het gasverbruik loopt dan juist op van 0,10 bij een etmaal van gemiddeld 5 graden naar 0,22 kubieke meter per graaddag bij etmaalgemiddelden van 0 graden.
  Eigenlijk een perfecte samenwerking van Elga en CV-ketel; ze werken echt hybride.
  Sinds ik van mijn defrostproblemen af ben, functioneert het systeem prachtig.
  Mijn gasverbruik van 1-18 januari is afgenomen van 217 m3 in dezelfde periode vorig jaar naar 32 m3 (temperatuur en graaddagen constant gehouden); een verlaging met maar liefst 85%. Daar staat een stroomverbruik van de Elga van 383 kwh tegenover. Afhankelijk van het bezit van zonnepanelen of inkoop tegen 0,22 cent kan iedereen dan zijn winst uitrekenen.
  De eerlijkheid gebied te zeggen dat wij een groot vloerverwarmingssysteem hebben van 180 vierkante meter en slechts 4 radiatoren in de slaapkamers. Die laatsten worden overigens warm genoeg (tegen de 40 graden) om mbv de Elga op temperatuur te worden gehouden.

 2. Floris

  Hoi Martin, vanavond vroeg Tros Radar aan het eind van de uitzending of er mensen waren met een warmtepomp en of hun warmtepomp bij dit koude weer het huis wel warm kan houden. Ongelooflijk, je voelt dat ze denken dat dat niet zo is. Ervaringsdeskundigen kunnen zich melden bij Tros Radar. Iets voor jou als super-expert?

 3. Jan Kuster

  Hallo Elga bezitters,
  Wij hebben er ook een, in combinatie met een Atag Zonnegas Combi.
  Was in het begin (2009) wel een gedoe want de toenmalige Elga communiceerde niet met de de ketel.
  Door Techneco, op hun kosten, een nieuw model Elga geplaatst. Na wat gedoe met pendelen 100l buffervat geplaatst. Sindsdien werkt een en ander prima op een paar probleempjes na. Bij de installatie heeft de monteur 2 draden niet vast geschroefd waar van ik er 1 pas vorige week ontdekte. Vast gezet en regelmatige storing verholpen.
  Vorige week Koudemiddel uitgehaald en opnieuw gevuld want Elga kwam maar niet op temp. Nu weer prima, ook met koud weer voldoende opbrengst, ketel springt niet bij. Johan, van Techneco heeft de Elgasoftware op mijn verzoek zo ingesteld dat deze pas uitschakelt bij -10.
  In heel 2018 slechts 129,53 kuub gas verbruikt. hoofdzakelijk voor warm water denk ik. En elektra -281 kWh. We hebben 29 zonnepanelen. En natuurlijk de zonneboiler met 380l vat.
  Heb ik nog een vraag, moet de Elga niet regelmatig softwarematig geupdate worden? is nog nooit gebeurd, onze installateur heeft geen verstand van de Elga dus ik overweeg over te stappen naar een andere. Wij wonen in de Achterhoek, weet een van jullie goede?
  Groet, Jan

 4. Bert Barten

  Wij wonen in Noord-Friesland midden in het buitengebied in een oud maar verbouwd en geïsoleerd boerderijtje. Elga heeft de afgelopen week dus wel hard moeten werken. Het vroor ’s nachts regelmatig 5-7 graden en overdag ook regelmatig onder nul. Gemiddeld 18Kwh per dag gebruikt,dus behalve als we ’s avonds van 7 tot 10 een houtkacheltje stoken heeft Elga continu op max. gedraaid. De Elga houdt dan een woonkamer op 19 graden en een keuken op 15 via vloerverwarming. De uitgaande temperatuur komt niet boven de 25 graden. 1 slaapkamer kan dan nog via een radiator op 15 graden worden gehouden, dan is het op. Als je je eisen niet al te hoog stelt kun je dus zonder gas (Intergas HR36 staat uit) een matig wintertje door. Kun je ergens uitlezen wat je COP is of is geweest? Want de vraag blijft natuurlijk of het klimaattechnisch niet beter is bij temperaturen onder nul gewoon die Intergas maar aan te zetten.

Geen reacties toegestaan.