ELGA en stooklijn?

Mijn ELGA houdt zich niet bepaald aan de te verwachten stooklijn. Overigens; De ELGA heeft het huis prima warm gehouden afgelopen nacht.

Vannacht is er dit gebeurd:

Buitentemperatuur

Input

Vannacht een hele lange run met diverse malen dat de compressor aan/uit schakelt. Vanaf een uur of 7 volgt een lange run bij minimale modulatie. Rond 7 uur was het net iets boven de 4 graden buiten. En pas vanaf dat moment lijkt de ELGA zich prettig te voelen en niet te pendelen.

Geleverd vermogen

Dit is het geleverde vermogen. Rond 7 uur begint de lange run bij iets boven de 2kW oplopend tot ongeveer 2.3kW

Stooklijn

En dan de crux. Ik had een veel hogere stooklijn verwacht!

Rood is de aanvoertemperatuur, die ligt in die periode strak rond de 28 tot 29 graden. De gevraagde stooklijn is echter rond de 36 en daar komt de ELGA niet eens in de buurt. Ook de stooklijn met WAR en ruimtecompensatie komt niet eens de buurt.

Het lijkt er op dat ik de ELGA alleen op een hogere aanvoertemperatuur kan krijgen door de thermostaat stevig te verhogen. Dit zie je rond 17:00 ’s avonds wanneer de thermostaat van 19.5 naar 20.0 gaat en de ELGA dus 0.5 graad moet compenseren. Dan wordt de ELGA echt wakker en levert hogere aanvoertemperaturen.

Mijn vermoeden is dat de ELGA heel sterk kijkt naar het verschil tussen de gevraagde temperatuur en de gemeten temperatuur op de kamerthermostaat. Is dit verschil klein, ik vermoed kleiner dan 0,5 graden, dan gaat de ELGA draaien en ruim onder de stooklijntemperatuur zitten.

Alleen de grote hamvraag is nu; Als de ELGA de stooklijn negeert en zelf intern iets regelt; Wat hebben de parameters voor nut om in te stellen en hoe kan je dan de ELGA aanpassen aan de situatie van je eigen huis?

 

 

 

3 Reacties

 1. Luuk

  De stooklijn is ook afhankelijk van de ingestelde temperatuur. De hele stooklijn beweegt naar boven en beneden afhankelijk van de ingestelde temperatuur op de kamerthermostaat. Even uit mn hoofd is de standaard 22 graden. Dit geldt tenminste voor de Elga met Toshiba.

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Bij de ACE kan je dat voetpunt instellen. Bij instelling = 15 graden dan beweegt de stooklijn automatisch mee met de ingestelde temperatuur op de thermostaat.

  Ik heb hem echter op 29 graden staan op dit moment met een vaste helling van 0.3. Dus per elke graad onder de 29 graden komt er 0.3 graden bij de stooklijn bij.

  Bij een buitentemperatuur van 10 graden zou ik verwachten ( 29 – 10 ) = 19 * 0,3 = 5,7 + 29 = 34,7 graden.

  Echter kiest de ELGA er nu weer voor om slechts naar 28 graden aanvoer te willen ipv die 35.

 3. i

  hallo martin leuke interessante site! Ik heb zelf de elga me thuis geïnstalleerd en start nu de eerste winter ermee. Ik heb wel de oude versie (die wat jij hiervoor had). Het viel me ook al op dat er snachts lange runs zijn van circa 2 uur, en overdag dan niets. (cv ketel drempel heb ik ingesteld op -4) En op andere dagen de runs korter zijn 3 of 4 runs op 24 uur. Het kan te maken hebben met het opwarmen van de vloerverwarming en dit langer duurt voor dat de temperatuur ok is voor de thermostaat. Met de korte runs is de vloer zelf al denk ik iets voorverwarmd waardoor de runs korter zijn. het modelleren van de buitenunit is echt mooi maakt dit systeem wel goed. groetjes van een techneut

Geen reacties toegestaan.