ELGA werkt weer ( spoiler: en was niet stuk )

Vanmiddag kwam de nieuwe Carrierprint binnen. Na foto’s genomen te hebben hoe elke stekker er exact op zit heb ik de printplaat voorzichtig vervangen.

Na alles aangesloten te hebben kwam helaas meteen de eerste teleurstelling.

Nadat ik de stekker in de Iungo plug had gedrukt ging de ELGA niet aan. Aangezien de hele schuur op dezelfde groep zit kon ik meteen uitsluiten dat de stop was gesprongen of de aardlek er uit was geklapt. Daarna de ELGA rechtstreeks in het stopcontact en waarempel; De ELGA krijg stroom! Daarna weer de Iungo plug geprobeerd, de ring knippert wel, maar er komt geen spanning op te staan. Daarna het ook nog geprobeerd met een 150W bouwlamp, ook die gaat niet branden.

Conclusie; Of de Iungo plug is kapot of hij staat in de software als “uitgeschakeld”, wat ik in elk geval niet heb gedaan.

Enfin; De ELGA dus maar aangesloten in de Plugwise plug en de ELGA aan gedrukt. Daarna op de thermostaat alles ingesteld en tot mijn afgrijzen zie ik dat op de thermostaat exact 10.0 graden staat afgebeeld. Het zal toch niet? Nu wil het toeval dat het buiten ook ongeveer 9 a 10 graden was op dat moment dus het zou kunnen. De thermostaat aan gedrukt en daarna……. niets. De pomp gaat draaien maar de buitenunit gaat niet aan.. Het zal dan toch niet dat deze print ook kapot is?

 

Na alle stekkers nogmaals te hebben gecontroleerd en tot drie keer toe de ELGA geprobeerd hebben om te starten leek toch echt dat ook deze printplaat niet goed zou zijn.

Bij het controleren en het nakijken van de foto’s, en met name deze foto, schoot mij wat te binnen.

Dit is de stekker die naar de buitenunit gaat. Drie zwarte draden en een geel/groene. Wat nu als er twee draden niet goed zitten? Na contact met Ecolibrium kwam het verlossende antwoord. De volgorde is heel belangrijk. Bij een verkeerde volgorde wordt de buitenunit niet aangestuurd en kan de binnenunit niet communiceren met de buitenunit. En die temperatuursensor die 10 graden aan geeft zit in de buitenunit!

Ecolibrium kwam ook met de tip dat de draden genummerd zijn ( 1,2 en 3 ). Dus dan maar het dak op!

Respectievelijk 3, L,N en PE moeten worden aangesloten. L staat hier voor Line, N voor Nul en PE voor Protected Earth. Na controle bleek dat de volgorde in de buitenunit 3 1 2 was. L en N zaten dus onlogisch in de buitenunit. Van “3” wist ik zeker dat deze goed zat. 3 aangesloten op drie klinkt en is logisch :).

Dan blijft er maar 1 mogelijkheid over dat L en N omgedraaid zitten. Ecolibrium bevestigde dat ook deze volgorde van belang is ivm communicatie met de buitenunit dus dit zou zo maar de storing kunnen zijn. Daarom heb ik de buitenunit aangesloten in de volgorde 3,2,1. Daarna bij de binnenunit gecontroleerd en daar klopte de nummering nu ook zoals deze in de buitenunit zit aangesloten.

Daarna de grote test; ELGA aan, thermostaat omhoog en kijken wat er gebeurd.

Daarna meteen kijken of de Plugwise plug meet dat er meer dan 40W van het net wordt gehaald, dat betekent namelijk dat naast de pomp ook de buitenunit aan het werk gaat.

En ja hoor! vlak na het starten 907W uit het net en dus werkt de ELGA weer. En nog sterker; De ELGA was helemaal niet stuk en de print hoefde niet vervangen te worden. Simpelweg een communicatiestoring tussen binnen- en buitenunit.

De STEK monteur die de unit weer heeft aangekoppeld heeft netjes 3 op 3 aangesloten en waarschijnlijk gedacht dat de volgorde van Line en Nul niet uit zou maken. Dit begrijp ik wel; Normaal maakt het niet uit hoe een stekker in het stopcontact wordt gestoken. Alleen blijkbaar maakt dat dus wel uit bij de ELGA. Leermomentje voor ondergetekende 🙂

Dan het tweede mindere nieuws; Mijn flowsensor doet ook niets meer.

De Temperatuur van de VFS sensor doet het nog wel, 38.1 graden in het screenshot. Alleen de flow blijft op 0 staan. Ik heb werkelijk geen idee waarom het ene deel van de sensor het wel doet en de andere compleet niets registreert. De bottomline is dat de ELGA het weer doet, de thermostaat op 20.0 graden continu staat ingesteld, 24/7 dus dezelfde temperatuur. Ik ga de komende dagen kijken waarom zowel de flowsensor als de Iungo het niet doen.

Daarnaast heb ik nu een printplaat over. Ik ga nog overleggen met Techneco of ik deze, na betaling, thuis mag houden of dat ze hem toch weer nodig hebben.

Update 13-11-2018 21:00

De sensor en Iungo plug werken weer. De Iungo plug getest en weer aan de gang gekregen met het aan/uit knopje. Hij stond dus vermoedelijk inderdaad uit. De VFS sensor weer aan de gang gekregen door de connector te controleren bij de Arduino en bij de sensor zelf.

6 Reacties

 1. Klaas

  Hoi Martin, hier hetzelfde probleem gehad,alleen ik heb de stekker andersom in de wcd gedaan. En nogmaals,de pen verbinding van de kroonstrip buiten versus binnenunit was bij mij absoluut zeer slecht,de L verbinding was al bruin van de hitte geworden.

  Wat is jouw max. persgas temperatuur?

  Gr. Klaas

 2. Lammert jan Brinkhuis

  Mooi en duidelijke toelichting.

  Hieruit blijkt maar eens weer dat een koeltechnich monteur geen elektricien is.

  @ klaas en Martin zijn er in die kroon steentjes wel adereind hulzen gebruikt ?

  Het smelten van draden in kroonsteentjes mag niet gebeuren, en moet voorkomen worden.

  Mvg jan

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Bij mij niet. Bij mij is de draad gedraaid en in de kroonsteen gedaan. Aan de kant van de buitenunit hetzelfde.

 4. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Maximaal 71.5 graden. Boven de 70 graden komt hij zelden trouwens.

 5. Klaas

  Het is geen normale kroonstrip, de ene kroonstrip valt met een pen verbinding in de andere. Volgens mij gaat de printplaat daardoor wel stuk omdat het niet een goede verbinding maakt?

 6. Martin Kleinman

  Het probleem is complexer dan dat volgens mij. Draadbusjes aan de binnenkant en goede kabelschoentjes bij de buitenunit kunnen helpen maar zijn afaik niet de kern van het probleem.

Geen reacties toegestaan.