Energieleveren.nl

Bekend blogger Floris Wouterlood schreef afgelopen week een interessant stuk over de website energieleveren.nl. Om een lang verhaal kort te maken; De opzet van deze website is zo lek als een mandje. Een installatie registeren is een kwestie van een postcode en huisnummer invullen en een item selecteren. Daarna wat contactinformatie opvoeren en de grootte van de installatie daarna paar keer op een knopje drukken et voila!

En alsof de duivel er mee speelt. Ik kreeg afgelopen vrijdag ineens een e-mail van Liander dat ik mijn PV installatie had aangemeld via energieleveren.nl en of ik even wat aanvullende informatie wilde toesturen en of ik graag een slimme meter wilde.

energieleveren.nl

Alleen heb ik deze aanmelding nooit gedaan. Ook het vermogen van mijn installatie, 1250Wp, klopt van geen kant. Een telefoontje richting Liander schept ook weinig duidelijkheid. Er kan niet worden aangegeven wie deze aanmelding heeft gedaan. Het enige wat ik kan doen is 14 dagen wachten, niet reageren op deze e-mails die ik heb ontvangen waarna de melding wordt verwijderd.

Registratie

Ik snap dat elke netbeheerder er baat bij heeft om te weten hoeveel PV vermogen er in een bepaalde wijk staat. Mocht dit namelijk fors worden dan bestaat er onder andere de kans dat het netvoltage te hoog wordt. Maar wordt dit niet structureel opgepakt en wordt er een nette registratiemethode opgezet. En misschien niet onbelangrijk; Zorg dat er ook een voordeel is voor diegene die een PV installatie heeft bij het registreren!

Ga eventueel samenwerken met omvormerfabrikanten, PV output of andere websites die opbrengstdata registeren, maak het bijvoorbeeld mogelijk om PV installaties in de wijk met elkaar te vergelijken.

Maar doe het niet op deze manier. Dit is amateuristisch en knullig opgezet en de informatie die ze wel hebben is incompleet en waarschijnlijk ook onbetrouwbaar.

 

5 Reacties

 1. Marnix

  ‘bestaat er onder andere de kans dat het netvoltage te hoog wordt.’

  Verklaar je eens nader ? Een eventueel energie overschot gaat via de weg van de kortste weerstand naar ‘afnemers’ in de buurt. Teveel is bijna onmogelijk.

 2. Martin Kleinman

  Nee hoor, wanneer er maar genoeg PV in de buurt wordt geinstalleerd dan is dit een zeer realistisch scenario. Op Tweakers.net was er laatst iemand die dit had.

  In Belgie komt dit zeer veel voor.

 3. Marnix

  Ik heb er nog nooit van gehoord en kan mij het ook niet voorstellen. De omvormers zijn ook beveiligd tegen een te hoge netspanning, dan schakelen ze uit.

  Hier in de buurt niet heel veel pv, ben met 4440 Wp nog steeds de grootste.

 4. Martin Kleinman

  Dat is dus precies wat ik bedoel. Netspanning gaat richting de 253V en omvormers slaan af. Daarvoor moet je dus weten hoeveel PV er ligt op welke fase en wanneer je een trafostation moet verzwaren voor teruglevering verder, hogerop, het net in.

 5. S.Jelsma

  Goed stukje Martin!! Ik ben het helemaal met je eens.
  Inderdaad het voltage kan aardig oplopen als er veel pv in de buurt is opgesteld.
  Hier loopt het AC voltage van 225 tot soms 250 volt. Dat is net binnen de 10% marge waaraan het netwerkbedrijf moet voldoen. Om dit te kunnen reguleren zou inderdaad een nette registratie met een “voordeel” voor diegene die registreren.
  Ook zou men het plaatsen van een slimme meter op deze manier kunnen stimuleren.
  Voor mij nu geen slimme meter, want in eigen voet schieten doet niemand graag.

Geen reacties toegestaan.