Filters van de wasdroger

Het loggen van data heeft op zichzelf weinig functie, de data interpreteren en er dan wat mee doen is wat de data waardevol maakt.Waarom zeg ik dit? Nou omdat onze wasdroger ineens wel heel erg lang draaide. Volgens het display zou een drogersessie maximaal 1 uur en 10 minuten moeten duren. Echter in de praktijk was dit eerder 4 uur of zelfs nog langer!

Tijdens deze run stond ik vlak voor het avondeten nog even boven bij de droger, rond 18:00. Het display gaf op dat moment nog een droogtijd van 15 minuten aan. Dat werd uiteindelijk dus heel veel langer! Ook het verbruik was erg hoog. Deze enkele droogbeurt kostte maar liefst 2,11kWh

Wat ook opviel was dat er enorm veel stof niet in het filter terecht kwam maar zich langs het filter een weg naar beneden wurmde naar het tweede filter. Dat was een belangrijke aanwijzing dat het probleem ergens in de filters zou moeten zitten.

Daarom afgelopen woensdag maar de beide filters gepakt en eerst met de stofzuiger zo goed als mogelijk schoon gemaakt. Toen ik, eigenlijk bij toeval, beide filters in het licht hield zag ik pas hoe verstopt beide filters zaten. zeker 2/3e van beide filters was dicht geslibt wat er zelfs dus met de stofzuiger niet meer uit wilde.Gewapend met een zachte borstel, een washandje en heel veel water ben ik beide filters te lijf gegaan om ze schoon te maken. Ik heb er helaas geen foto’s van maar na deze exercitie was het hele filter weer open. 

En dan zal je altijd zien; Geen was die in de droger hoeft! Daarom moest ik tot afgelopen nacht wachten om het resultaat te zien van mijn arbeid.

Dat is een groot verschil met de andere grafiek. De droger deed er iets meer dan 1 1/2 uur over, het maximale verbruik lag iets lager en de grafiek is lange lijn zonder dip naar beneden. Ook het verbruik was vele malen lager. Deze droogbeurt kostte slechts 0,8kWh.

Moraal van dit verhaal? Niet alleen de filters schoon maken met de stofzuiger maar ook geregeld onder de kraan schoon spoelen.

 

1 Reactie

  1. Floris

    eens te meer: meten = weten!

Geen reacties toegestaan.