Flowprobleem tussen CV en ELGA

Zoals de meesten wel weten hebben we de ELGA en de ketel ver weg van elkaar zitten en stuurt de ELGA de ketel niet aan. Met andere woorden; We hebben twee thermostaten hangen in de woonkamer. Eentje voor de ELGA en eentje voor de ketel. Die keuze om beide apparaten ver weg van elkaar te zetten heeft een onbedoeld bij-effect waar we nu last van hebben.

Eind november hadden we al een aantal erg koude dagen en nachten.  En nu, 4 december, is het weer koud geweest vannacht. De ELGA heeft het dan lastig om het huis op temperatuur te houden. De ELGA heeft vannacht bijna continu gedraaid en ondanks dat gebeurde er dit met de kamertemperatuur.

0412

Wat is dan nu het probleem? Ik heb nu voor de 2e keer de CV ketel aangezet om de ELGA te ontlasten en de woonkamer op temperatuur te krijgen. Echter komt die warmte niet beneden bij de vloerverdeler van de vloerverwarming.

0412_vv

Dit zijn de temperaturen van de ELGA en wat er terug komt van de vloerverwarming. Om 9 uur heb ik de CV ketel aan gezet. De aanvoer bij de ELGA stijgt wel ietsje maar niet noemenswaardig. Want bij de CV en de zonneboiler gebeurd namelijk dit:

0412_zb

De CV ketel warmt het boilervat op tot maar liefst 50 graden! Maar die warmte komt dus niet beneden aan.

Flow

Dit is dus typisch een flow probleem. De ELGA en de CV pompen beide water rond. Doordat ze beide pompen in de aanvoer krijg je twee kringen waarbij ergens het water wel kan mengen maar dit zo ver weg is van de vloerverdeler dat die warmte dus daar niet kan komen.

Pomp

Ik heb de pomp in de ELGA langzamer gezet. Die stond ergens tussen de 4 en 5 in. Deze heb ik nu terug gedraaid naar net geen 3. Ik hoop daarmee dat het water van de CV ergens in een radiator kan komen waar ook de ELGA deels in pompt. Op die manier heb ik de optimale overdracht van warmte tussen beide kringen.

Voorlopig lijkt dit voldoende te werken. De temperatuur van de ELGA is intussen gestegen naar 36 graden. Dat is in ons geval voldoende om de woonkamer op temperatuur te krijgen.

De komende tijd wordt het dus draaien aan schroefjes van pompen en kijken wat het doet met het verwarmen van de woning, de COP en ons comfort in huis. Met andere woorden CV tuning voor experts!

 

 

 

9 Reacties

 1. Rick

  Waarom sluit je de zonneboiler niet tijdelijk af?

 2. eric

  Zoals ik tegen je zei, de ringleiding oplossing, zoals een zwitsers treintje, terk en duw, of de kleppen elders of anders.
  Het standaard nederlands installatie document klopt weer eens niet he πŸ˜‰

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Als ik de zonneboiler afsluit wordt het probleem denk ik alleen maar erger. Nu verwarmd de CV de boiler nog. Als dan de CV weer af slaat dan kan de ELGA die warmte weer gebruiken.

 4. Gert de Vries

  Beste Martin,
  Qurrent heeft momenteel een aanbieding voor een Techneco Elga lucht-waterwarmtepomp RAV-SM304. Door subsidies zou de prijs op maximaal € 1800 komen, incl simpele montage.
  Dat lijkt me aantrekkelijk. Ik gebruik een oude Nefit Turbo 21 ketel, waarop geen modulatie zit, aangesloten op radiatoren en een vloerverwarmings-eenheid.
  Ik denk dat de installateur gaat zeggen dat ik ook een modernere ketel moet aanschaffen, maar zou dat echt nodig zijn als ik de Elga op de vloerverwarmingseenheid zou aansluiten?
  Dank voor je antwoord.
  GdV

 5. Marnix

  Volgend jaar zit er € 2300,- subsidie op een Elga, daarmee word ie bijna gratis.
  Je kan ervoor kiezen de verbinding met de cv ketel niet te maken of hier een schakelaar tussen te zetten.
  Elga schakelt aan/uit door naar je ketel dacht ik, dus kan ook op een oude cv ketel.

 6. Hans Pijbes

  Martin,

  Met zeer veel interesse lees ik je blog incl. grafieken ed.
  Ik heb via Qurrent mij nu opgegeven voor een Elga.
  Om straks goed te kijken wat het rendement is heb ik de volgende vragen:
  – is de Honewell thermostaat noodzakelijk of kan iedere opentherm themostaat (even los dat bioj een andere thermostaat geen koeling aangegeven kan worden)
  – hoe krijg jij de grafieken met energieverbuik vanuit de ELGA?
  – is de huidige ELGA versie een andere dan bv 2 jaar geleden c.q. komen er regelmatig updates?
  – ik wil de E:LGA gebrukken of alleen voor de vloerverwarming of ic met een buffervat wat dan bijgestookt wordt door de CV waardoor ik niet alle HTV convectoren hoef te vervangen. Ervaring met zo’n opstelling? (alternatief is alleen vloerverwarming met afsluiter naar rest van de CV installatie.

  Dank voor je reactie.

  Vr gr
  HJP

 7. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De Honeywell thermostaat is inderdaad noodzakelijk. De grafieken komen uit mijn eigen software die ik heb gebouwd.

 8. S. Bekkema

  Wij leveren u een vergelijkbare warmtepomp met 9 kWh
  en die kost € 2500 meer dan de elga maar kan tot
  min 10 nog energie keveren.

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De ELGA zelf is het probleem ook niet. Die gaat vrolijk door tot -20. Probleem is dat de capaciteit iets afneemt bij lagere temperaturen ( bij -5 ongeveer 4kW ) en dat is net niet genoeg om het huis op temperatuur te houden. Daarom is de ELGA ook een hybride warmtepomp die de ketel bij kan schakelen.

  Alleen doen we dat laatste hier dus met de hand.

Geen reacties toegestaan.