Het geluid van de ELGA ACE

In dit geval zegt een filmpje meer dan 1000 woorden. Veel mensen zijn terughoudend bij de aanschaf van een L/L of L/W warmtepomp omdat de buitenunit geluid maakt. Zeker nu het koud is draait de warmtepomp overuren op een behoorlijk hoog vermogen.

Hier onder twee filmpjes, eentje op 1 meter afstand en eentje op ongeveer 5 meter afstand. Ten tijde van het maken van dit filmpje was het onder nul buiten en draaide de buitenunit op ongeveer 80% vermogen.

1 meter

5 meter

15 Reacties

 1. Barry

  Martin,
  wat voor sensor zit er rechtsvoor op de buitenunit?
  Bedankt
  Barry

 2. Joram

  Deze maakt minder herrie dan de oude Elga/Toshiba.

  Ik zie trouwens dat je zwarte tape om de witte buizen hebt zitten.
  Tot hoe ver heb je dat? Ik zag gisteren bij onze Elga dat er een stuk leiding van ~15cm bloot lag, zonder dat witte. Die tape is dat van dat EPDM tape?

 3. Jim

  Wij hebben de elga achter op het platte dak hebben staan circa 4 meter van onze slaapkamer, heb de elga nu uitgezet i.v.m. strenge vorst, mijn vriendin gaf aan dat ze hem snachts constant aanhoorde slaan (wellicht vorstbeveiliging?) en daar last van had. Daarbij vind ik persoonlijk de pomp in verhouding meer geluid maken dan de pomp van de cv ketel. Heb deze al omlaag gezet naar 77%, wellicht nog wat lager zetten?

 4. Martin Kleinman

  @Jim,

  Welke ELGA heb je precies? De ELGA met Carrier of Toshiba? Of heb je al de nieuwere ELGA ACE 4kW of 6kW die ik ook heb?

 5. Martin Kleinman

  @Joram,

  Die tape is isolatietape gebruikt voor aircosystemen. https://www.mijnklimaatshop.nl/nmc-insul-isolatie-tape-50x3mmx15m.html om precies te zijn. Is makkelijk te knippen en dus ook makkelijk in gebruik voor het isoleren van de eindstukken van de warmtepomp.

 6. Jim

  @martin
  Ik heb de nieuwe elga 6kw. Wat ik nog zou kunnen doen is misschien de debiet terugschroeven?

 7. Gert-Jan

  Heb nu enige tijd een Elga Ace 6KW. Vwb vermogen, prima; ook bij de huidige kou.
  Buitenunit staat op houten carport dak wat nogal resoneerde; zitten nu veerdempers onder wat flinke verbetering is. Al met al is geluid “goed”.
  Alleen als hij gaat ontdooien is het of er een fietsband uit elkaar klapt, echt om te schrikken.
  Hebben jullie dat ook? Heb gezocht maar kan er hier niets over vinden. Installateur zegt dat “het zo hoort”. M.n. ‘s-nachts wat mij betreft niet acceptabel, heb liever niet dat de buren gaan klagen. Hierom nachtverlaging moeten instellen zodat ik ‘s-nachts geen warmtevraag heb.
  Tips?

 8. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Gert-Jan,

  Dan zou ik de installateur er nog eens bij halen. Dat heb ik namelijk niet bij een defrost. Hij rommelt wel wat intern, waarbij je wel hoort dat hij druk verliest ( 4wegklep ) maar een fietsband die klapt doet die van mij absoluut niet. Dat deed mijn oude ELGA met Carrier ook niet.

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Jim,

  Waarom zou je perse het debiet terug willen schroeven? Standaard staat die op 17liter/minuut ingesteld. Ik zou het debiet alleen terug schroeven als je de leidingen hoort sissen/ruisen.

  Verder is het instellen heel erg afhankelijk van je woning. Heb je radiatoren, vloerverwarming, wat voor vloerverdeler, wat voor thermostaat, heb je een houtkachel of open haard, stook je boven wel of niet, op wat voor temperatuur stook je en hoeveel nachtverlaging pas je toe? En uiteraard de vraag op wat voor aanvoertemperatuur je stookte met alleen je ketel, heb je enig idee wat voor temperatuur je nodig hebt om je huis goed warm te krijgen en te houden?

  Als die vragen zijn van invloed zijn op hoe je het beste je ELGA ACE kan instellen.

  Martin

 10. Roel

  Sinds enkele dagen in het bezit van Elga Ace. Installatie staat op zolder. De leidingen gaan eerst van de binnenunit 10 meter over de zolder vloer naar de andere kant van de zolder. Daar gaan ze door de verdiepingsvloer naar de 1ste verdieping. Dan gaan ze naar buiten naar de buitenunit. Totale lengte ongeveer 13 meter. In de leidingen op de eerste verdieping komt klinkt een duidelijk hoorbaar stromingsgeluid. Net als een oud verwarmingssysteem waar niet voldoende water op zit. Is iemand er mee bekend wat dit zou kunnen zijn?

 11. Richard

  Je unit staat op minder dan een meter van de erfgrens. Dat kan problemen geven met de buren of nieuwe buren. Geluidseisen zijn onlangs ook aangescherpt. Bekend mee?

  ‘De eisen komen er grofweg op neer dat de geluidsdruk van buitenunits en airconditioners op de perceelgrens overdag niet boven de 45 dB(A) en ’s avonds en ’s nachts niet boven 40 dB(A) mag komen. Dit is een aanpassing ten opzichte van de aanvankelijke eis die uitging van 40 dB(A) over 24 uur.” Volgens Charles Geelen, technisch secretaris van Vereniging Warmtepompen, zal het in grotere tuinen meestal wel lukken om aan de geluidseisen te voldoen. In tuinen van rijtjeswoningen zal dat volgens Geelen meestal echter niet mogelijk zijn’

  Nu geldt het bouwbesluit voor nieuwe installaties maar bij buren die klagen zou ik daar toch me niet lekker bij voelen. Heb zelf ook een elga, unit staat op een schuin dak op 7 meter hoogte. hoor ik op de grond nog steeds..

 12. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  De exacte normen ken ik niet, het is wel besproken op het forum van tweakers en ik weet dat er een aanscherping komt.

 13. Joey

  Vliegt er ten tijde van het maken van het 5mtr filmpje een vliegtuig door de wolken of is dat het geluid van je buitenunit?

 14. Martijn

  Ik heb dezelfde vraag als Joey, het lijkt er sterk op dat er een vliegtuig overkomt. Als dat het geluid is van de buitenunit dan begin ik te twijfelen over mijn aanstaande aanschaf van een Elga Ace 6kw.

 15. Danny

  Goedemiddag,

  Ik heb me twijfels over aanschaf een Elga Ace vanwege buiten unit geluid.
  Ik denk dat me buren dit niet leuk gaan vinden als de buiten unit aardig wat geluid maakt als deze bij springt om te verwarmen.
  Als iemand wat meer info heeft in de (praktijk) hoor ik het graag.
  Mvg,
  Danny

Geen reacties toegestaan.