Het geluid van de ELGA ACE

In dit geval zegt een filmpje meer dan 1000 woorden. Veel mensen zijn terughoudend bij de aanschaf van een L/L of L/W warmtepomp omdat de buitenunit geluid maakt. Zeker nu het koud is draait de warmtepomp overuren op een behoorlijk hoog vermogen.

Hier onder twee filmpjes, eentje op 1 meter afstand en eentje op ongeveer 5 meter afstand. Ten tijde van het maken van dit filmpje was het onder nul buiten en draaide de buitenunit op ongeveer 80% vermogen.

1 meter

5 meter

10 Reacties

 1. Barry

  Martin,
  wat voor sensor zit er rechtsvoor op de buitenunit?
  Bedankt
  Barry

 2. Joram

  Deze maakt minder herrie dan de oude Elga/Toshiba.

  Ik zie trouwens dat je zwarte tape om de witte buizen hebt zitten.
  Tot hoe ver heb je dat? Ik zag gisteren bij onze Elga dat er een stuk leiding van ~15cm bloot lag, zonder dat witte. Die tape is dat van dat EPDM tape?

 3. Jim

  Wij hebben de elga achter op het platte dak hebben staan circa 4 meter van onze slaapkamer, heb de elga nu uitgezet i.v.m. strenge vorst, mijn vriendin gaf aan dat ze hem snachts constant aanhoorde slaan (wellicht vorstbeveiliging?) en daar last van had. Daarbij vind ik persoonlijk de pomp in verhouding meer geluid maken dan de pomp van de cv ketel. Heb deze al omlaag gezet naar 77%, wellicht nog wat lager zetten?

 4. Martin Kleinman

  @Jim,

  Welke ELGA heb je precies? De ELGA met Carrier of Toshiba? Of heb je al de nieuwere ELGA ACE 4kW of 6kW die ik ook heb?

 5. Martin Kleinman

  @Joram,

  Die tape is isolatietape gebruikt voor aircosystemen. https://www.mijnklimaatshop.nl/nmc-insul-isolatie-tape-50x3mmx15m.html om precies te zijn. Is makkelijk te knippen en dus ook makkelijk in gebruik voor het isoleren van de eindstukken van de warmtepomp.

 6. Jim

  @martin
  Ik heb de nieuwe elga 6kw. Wat ik nog zou kunnen doen is misschien de debiet terugschroeven?

 7. Gert-Jan

  Heb nu enige tijd een Elga Ace 6KW. Vwb vermogen, prima; ook bij de huidige kou.
  Buitenunit staat op houten carport dak wat nogal resoneerde; zitten nu veerdempers onder wat flinke verbetering is. Al met al is geluid “goed”.
  Alleen als hij gaat ontdooien is het of er een fietsband uit elkaar klapt, echt om te schrikken.
  Hebben jullie dat ook? Heb gezocht maar kan er hier niets over vinden. Installateur zegt dat “het zo hoort”. M.n. ‘s-nachts wat mij betreft niet acceptabel, heb liever niet dat de buren gaan klagen. Hierom nachtverlaging moeten instellen zodat ik ‘s-nachts geen warmtevraag heb.
  Tips?

 8. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Gert-Jan,

  Dan zou ik de installateur er nog eens bij halen. Dat heb ik namelijk niet bij een defrost. Hij rommelt wel wat intern, waarbij je wel hoort dat hij druk verliest ( 4wegklep ) maar een fietsband die klapt doet die van mij absoluut niet. Dat deed mijn oude ELGA met Carrier ook niet.

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Jim,

  Waarom zou je perse het debiet terug willen schroeven? Standaard staat die op 17liter/minuut ingesteld. Ik zou het debiet alleen terug schroeven als je de leidingen hoort sissen/ruisen.

  Verder is het instellen heel erg afhankelijk van je woning. Heb je radiatoren, vloerverwarming, wat voor vloerverdeler, wat voor thermostaat, heb je een houtkachel of open haard, stook je boven wel of niet, op wat voor temperatuur stook je en hoeveel nachtverlaging pas je toe? En uiteraard de vraag op wat voor aanvoertemperatuur je stookte met alleen je ketel, heb je enig idee wat voor temperatuur je nodig hebt om je huis goed warm te krijgen en te houden?

  Als die vragen zijn van invloed zijn op hoe je het beste je ELGA ACE kan instellen.

  Martin

 10. Roel

  Sinds enkele dagen in het bezit van Elga Ace. Installatie staat op zolder. De leidingen gaan eerst van de binnenunit 10 meter over de zolder vloer naar de andere kant van de zolder. Daar gaan ze door de verdiepingsvloer naar de 1ste verdieping. Dan gaan ze naar buiten naar de buitenunit. Totale lengte ongeveer 13 meter. In de leidingen op de eerste verdieping komt klinkt een duidelijk hoorbaar stromingsgeluid. Net als een oud verwarmingssysteem waar niet voldoende water op zit. Is iemand er mee bekend wat dit zou kunnen zijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.