Het zonnepaneel werkt.

Vandaag scheen de zon hier ’s middags volop en was ik gelukkig vanmiddag eerder thuis. Ik heb met een tweede, geleende, fararrismeter aangesloten om te kijken of het paneel werkt. EN JA! De draaischijf draait. Echt super om te zien. Verslavend?

Enige nadeel van deze farrarismeter is dat hij een eigen verbruik heeft. Zodra je alleen de meter aansluit zie je de draaischijf heel langzaam draaien.  Zodra ik dan de inverter ook aansluit zie je de meter in de andere richting draaien.

Ik wilde zo’n farrarismeter gebruiken om de opbrengst mee te meten maar ik vraag mij af of dat nu wel zo handig is.

Ik heb daarnaast ook een EM600 verbruiksmeter. En ik hoopte dat ik hiermee ook de opbrengst mee kon meten. Helaas dat werkt ook niet. Klaarblijkelijk zijn er twee soorten EM600 meters. 1 voor verbruikmeting de andere voor opbrengstmeting. Mijn vermoeden is dat deze meters intern net anders aangesloten zijn en maar in 1 richting kunnen meten.

Inmiddels een mailtje gestuurd naar SolarNrg voor een DMMETERING PM 16 meter. Ik hoop dat ik deze los mag/kan bestellen.

4 Reacties

 1. Niels Thijssen

  Heb je de ferrarismeter wel goed aangesloten? Kan zijn dat er een terugloop-beveiliging op zit. Ik heb de omvormer aan de ferraris gehangen, aan de zijde waar normaal het lichtnet zit. Hiermee telt de meter “op”, en ik zie ook echt niets terugdraaien….

 2. admin (Auteur bericht)

  Dat kan ik nog proberen. misschien dat als ik hem omdraai dat hij wel oploopt ( opbrengst! ) maar niet terugloopt ( verbruik ).

  Ga ik proberen 🙂 Thanks!

 3. admin (Auteur bericht)

  Vanmiddag de farrarismeter andersom aangesloten. Nog steeds hetzelfde eigen verbruik van de meter alleen dus nu de andere kant op :).

  Met dit druilerige weer levert mijn zonnepaneel nog steeds een klein beetje op.

  Ik moet dus wat anders gaan bedenken.

 4. Pingback: Een jaar het zonneafdakje. | Familie Kleinman blog

Geen reacties toegestaan.