Isoleren!

Gisteren is Takkenkamp isolatie langs geweest om te kijken of de spouw, alsnog, extra kan worden geïsoleerd met aminotherm isolatieschuim.

Bij de inspectie van onze spouw kwam naar voren dat daar relatief weinig plek is. Er zit slechts 2 a 3cm tussen het oude steenwol en het buitenblad, dat wist ik. Wat ik niet wist was de buitenmuur die bij ons verspringt met de buren een veel diepere spouw heeft met amper isolatie! Daarmee bedoel ik de verspringing op onderstaande foto.

Deze spouw is maar liefst 10cm diep en er zit maar een paar centimeter isolatie in. Hier kan behoorlijk wat isolatie bij.

De vertegenwoordiger heeft ook gekeken bij de buren die op de hoek wonen en hun grote zijmuur laat precies hetzelfde beeld zien. Tijdens de bouw is er dus een spouwdiepte gebruikt van ongeveer 7 centimeter voor de voor- en achtergevel en voor de zijgevels is 10 centimeter aan gehouden voor de spouw. Waarom is mij een raadsel, toevallig een bouwkundige in de zaal die hier een verklaring voor heeft? Het komt bij ons neer op een kostenpost van iets meer dan 1600,- euro.

Isolatiewaardes?

Hoeveel gaan wij besparen? Als ik uit ga van de geschatte Rc en Rd cijfers die de vertegenwoordiger op gaf dan gaan wij er best op vooruit. Mijn eigen berekende/geschatte isolatiewaarde van mijn spouw zit er wel behoorlijk naast. Ik ging in mijn berekening uit van een vrij hoge U waarde voor de spouwmuurisolatie die ik wel heb, hier zit ik er waarschijnlijk toch aardig naast.

Die waardes die werden op gegeven verklaren eerlijk gezegd wel waarom ik dit zie in mijn kleine slaapkamer die grenst aan de muur die je hier boven ziet op de foto.

De overgang tussen de muur is een enorme koudebrug, en de buitenmuur is beduidend kouder dan de muur die grenst, met luchtspouw met de buren.

Besparing

Wat gaan wij nu dan besparen? Ik kom in mijn berekening uit, als ik uit ga van onze oorspronkelijke situatie in 2008 en de situatie van onze buren, op een besparing tussen de 240 en 300m3 op jaarbasis. In ons geval wordt de situatie anders omdat wij natuurlijk al maatregelen hebben genomen met extra isolatie in de slaapkamer. Echter is dat maar een klein percentage op onze gehele gevel.

Ik ga uit van de middenweg tussen die 240 en 300m3, dus 270m3 equivalent. Reken ik dat om naar kWh en een COP van 4 kom ik uit op een mogelijke besparing van 600kWh. Dat zou 33% zijn van ons verbruik. Dat zou ik persoonlijk heel erg veel vinden. Ik verwacht echter dat de besparing wat lager gaat uitvallen.

 

 

9 Reacties

 1. Jeroen

  Hi Martin,
  Zou je die besparing niet alleen halen als je bij al je spouwmuren deze verbetering kunt realiseren?
  Waarschijnlijk maak ik een denkfout, maar als je nu maar op een gedeelte van je woning zoveel warmte verliest dan is het toch heel moeilijk om exact te bepalen hoeveel je kunt besparen als je maar bij een gedeelte van je muren de isolatiewaarde kunt verbeteren?

 2. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Daar heb ik rekening mee gehouden door besparing op te delen in twee stukken, het stuk wat veel beter geisoleerd kan worden t.o.v. het stuk waar maar klein beetje extra in kan. Dus met twee verschillende isolatiewaardes gerekend en meerdere temperaturen ( 16 gemiddeld en 19 gemiddeld ) .

 3. Barry

  heb je aan de achterzijde ook nog zo’n verspringing? (aan de andere zijde van het huis)?

  Het is in ieder geval een significant deel van je buitengevel oppervlak

 4. Martin Kleinman

  Aan de achterkant is er een muur waar de warmte komt uit mijn huis, en aan de voorzijde komt de warmte dus hoofdzakelijk uit het huis van mijn buren. Ik zal er een apart artikeltje over maken. Ik heb google Sketchup tekeningen

 5. Onno

  Om hoeveel muuroppervlak gaat het bij jou?
  Het gaat hier om een hoekwoning met zo’n 90m2 te isoleren oppervlakte. Hier verwacht ik een flinke winst mee te halen.
  Ik denk erover om de huidige opdracht bij een ander bedrijf op te zeggen, want zij reageren na 3 afspraken helemaal niet meer.

 6. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Onno,

  Het gaat bij ons om 67m2 oppervlak.

 7. Barry

  Maar snel opdracht geven, ze worden platgebeld

 8. Gert

  Hi Martin,

  Interessant, ik ben hier ook mee bezig.
  Heb jij ook het product EnverifoamXD onderzocht als spouwmuur navulling? Aminotherm lijkt hier erg op.
  Is tijdens de bouw glas of steenwol toegepast?

  Groet Gert

 9. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Ik heb steenwol in mijn spouw zitten.

Geen reacties toegestaan.