Klussen in de bijkeuken

Het wordt me zo langzamerhand duidelijk dat we nog ontzettend veel warmte verliezen in de bijkeuken. Toen ik hem 5 jaar geleden netter heb gemaakt ben ik totaal niet bezig geweest met het netjes maken van de isolatie. Een paar dagen terug was het slechts 16.2 graden in de woonkamer.*brrrr*

Wanneer de verwarming uit staat dan voel je gewoon letterlijk de koude uit de bijkeuken over de vloer stromen richting de woonkamer.

Een aantal oorzaken weet ik al:
– Kattenluik, dit is een mega tochtgat/koudebrug
– Vloer, kaal beton zonder fundering en isolatie met daarop tegels en daar bovenop een laminaat vloertje.
– Muur, is wel geïsoleerd maar met verschillende isolatiematerialen en niet netjes gedaan.
– Verlaagd plafond, ergens moeten hier tochtgaten zitten, we voelen namelijk de koude bij de spotjes naar beneden vallen.

Ik loop met een aantal ideeën rond en ik was benieuwd of jullie nog meer tips/ideeën hebben:

Kattenluik/zijmuur 2
Deze gaat weg uit de bijkeuken en komt in de schuur te zitten. In de deur tussen de schuur en de bijkeuken komt een binnenluik. De grootste tocht ben ik dan kwijt vanuit het kattenluik en de schuur is stukken warmer dan buiten.

Opbouw van buiten naar binnen: Kunststof – 6cm steenwol – 18mm multiplex.

Ik wil nu aan de binnenkant nog extra gaan isoleren/afwerken. Hier is ruimte voor. Alhoewel er wel een radiator zit die ik eigenlijk netjes wil afwerken.

– Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Vloer
Ik ben nu van plan om het laminaat weg te halen en de vloertegels eruit te bikken. Hopelijk krijg ik ook de cementdekvloer eruit, daarna wil ik eerst een nieuwe ondervloer storten zodat hij netjes glad is en daar bovenop wil ik druk bestendige isolatie aanbrengen en daarbovenop weer laminaat.

Er is hoogteverschil tussen de keuken en de bijkeuken dus hier is denk ik ruimte voor

Zijmuur 2
Ik sloop de gehele binnenmuur eruit en begin overnieuw met isoleren. Dit is een enkelsteens muur met isolatie aan de binnenkant. Ik zit zelf te denken aan 10 of 12cm XPS. Omdat XPS praktisch ongevoelig is voor vocht is dit denk ik het beste?

Moet ik trouwens eerst een vochtwerende folie aanbrengen voordat ik ga isoleren? Die zit er nu wel maar wederom ontzettend knullig aangebracht.

Plafond
Plafond moet er hoe dan ook uit, ik wil deze zo ver als mogelijk strippen. Daarna wil ik kijken waar de tocht weg komt. Er zit isolatie bovenop het platte dak van de bijkeuken, aan de binnenkant isoleren wordt lastig. Zou ik hier wel aan de binnenkant extra hout tegenaan kunnen schroeven om het zo zoveel als mogelijk luchtdicht te maken?

Datzelfde geldt ook voor de zijkanten bij beide muren.

Daarna wil ik weer een verlaagd plafond erin maken met daarin spotjes. ( led spots uiteraard ).

Omdat er een verlaagd plafond in komt, zou ik op die manier nog een extra laag isolatie kunnen aanbrengen zonder al te grote gevolgen?

Glas
Er zitten twee grote ramen in, dubbelglas uit 2005, geen HR++ glas overigens.

Kostentechnisch is het denk ik zonde om het glas te vervangen, voor het comfort vind ik het het proberen waard of niet?

Kleine aanpassingen

Ik heb inmiddels al wat kleine aanpassingen gedaan. Het kattenluik is nu helemaal afgesloten, met -15 en 15cm sneeuw  gaan die katten van ons echt niet naar buiten toe. Ik heb het kattenluik afgetaped met radiatorfolie en daarvoor een plaat MDF geplaatst.

Daar naast heb ik ook het gat in het dak dicht gemaakt met 6cm EPS en de overgebleven randen afgekit met polymax kit.Inmiddels is dat gat niet meer te zien, voorheen lag daar geen sneeuw op het dak, nu dus wel.

Resultaat

Voor ( buiten -5 graden ):

 • Vloer: 9 graden
 • Plafond : 13 graden
 • Kattenluik:  0 graden

Nu ( buiten – 12 graden ):

 • Vloer: 10 graden
 • Plafond : 15 graden
 • Plek waar kattenluik zat: 16 graden

Dat wordt van het voorjaar fanatiek aan de slag in de bijkeuken.

5 Reacties

 1. Eric

  Ik zou de dekvloer wel weghakken maar daarna alleen glad maken en het hoogteverschil opvullen met EPS of zo iets. Als je dan ooit aan de slag gaat met vloerverwarming til je de platen er zo uit.

 2. Martin Kleinman

  Wil ik dan die platen niet laten zitten? Anders verwarm ik straks met m’n vloerverwarming in de bijkeuken voor de wormen?

 3. Eric

  Natuurlijk moet je die EPS laten zitten. Ik bedoel alleen dat die nieuwe ondervloer zo dun mogelijk moet worden, zodat je later niet opnieuw moet hakken.

 4. Astek

  Flinke klus zeg! Ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

 5. Pingback: Isolatie nogmaals getest | Familie Kleinman blog

Geen reacties toegestaan.