Opvallend gedrag thermostaat

Eerst de grafiek.

 

Dit is de grafiek met de relatie tussen de gevraagde temperatuur op de thermostaat en de gemeten temperatuur. Des te dichter bij de rode lijn des te strakker houdt de thermostaat in de woonkamer zich aan de ingestelde temperatuur.

Echter; Je ziet vanaf 03:00 dat de temperatuur onder de 19,0 graden zakt en de thermostaat warmte begint te vragen. Daarna loopt de temperatuur gestaag op tot maar liefst 20,0 graden rond 9 uur ’s ochtends. Daarna zakt de temperatuur weer tot rond 11:00.

De grafiek van de aanvoertemperatuur laat dit ook zien.

Om 11:00 volgt nog een verwarmingsrun die eigenlijk niet meer had gehoeven, de zon staat namelijk al vol op de gevel.

Maar de lange run van 03:00 tot 09:00 lijkt mij niet nodig. Iemand enig idee? Is dit het gedrag van de klokthermostaat of moet ik deze instellingen zoeken in de warmtepomp?

7 Reacties

 1. Rick M

  Naar mijn idee geeft de klokthermostaat het aan/uit signaal aan de warmtepomp (plus nog wat basis instellingen). Warmtepomp doet de fijn instellingen (aanvoertemperatuur, pomp snelheid).
  Dus ik zou beginnen bij de klokthermostaat.

  De PID controller in een klokthermostaat blijft wel een lastig ding af en toe.

  – Heb je een vaste pompsnelheid ingesteld? Of in ieder geval een hoge minimale pompsnelheid?
  – Heb je een lange nadraaitijd ingesteld?
  – Wat is je ingestelde opwarm snelheid?

 2. Barry

  Wat is het aan/uit interval van de thermostaat? dat lijkt wel 1 graad te zijn

 3. Martin Kleinman

  @RickM:

  Vaste pompsnelheid check: 15liter/minuut
  Nadraaitijd is uit mijn hoofd 10 minuten bij 5liter/minuut
  Ingestelde opwarmsnelheid staat op : sneller

  Van die laatste heb ik werkelijk geen idee wat die instelling doet. Ik heb beide extremen al geprobeerd maar zie dat niet in hoe de ACE zich daar op aanpast.

  @Barry,
  Het zal mij inderdaad niets verbazen als de thermostaat een hysterese heeft van 1 graad.

 4. Rick M

  Martin,

  De opwarmsnelheid is: je stelt een gewenste temperatuur in en wanneer de ruimte dit niet haalt binnen een vaste tijdseenheid, dan wordt de aanvoer temperatuur verhoogd door de thermostaat.
  Bij vloerverwarming staat deze parameter normaliter op ‘langzaam’ of ‘langzamer’, aangezien je niet wilt dat na een korte tijd de aanvoertemperatuur flink omhoog wordt gegooid.

  De pompsnelheid en nadraaitijd zullen met bovenstaande waarden het probleem ook niet zijn…

  Barry heeft verder wel een goed punt denk ik.
  Je kan eens vergelijken hoe de temperatuurweergave op de thermostaat zich verhoudt tot jouw gemeten temperatuur? En kijken bij welke ruimte temp de Elga weer afschakelt?

 5. Frans G

  Hoi Allemaal,

  Over opwarmsnelheid: Ik heb het advies gekregen opwarmsnelheid op 1 = langzaam (vloerverwarming)te zetten. Ik merk dat de thermostaat nu een kwartier of half uur eerder begint met opwarmen.
  Vandaag geprobeerd op ‘buitentemperatuur’ regelen. Ik merk dat in de thermostaat de aanvoer en retour-temperatuur heel anders ‘verteld’ wordt dan deze in werkelijkheid was.
  Gerepresenteerd 45 graden aanvoer, gemeten 36 graden, retour soortgelijk.
  Als de thermostaat met deze gerepresenteerde temperaturen regelt kun je gekke dingen verwachten. Ik ga morgen verder met helderheid verkrijgen.

 6. Harrie V

  Dag,

  Misschien moet je eens echt anders denken.
  Zelf ben ik erg druk geweest met het in de hand krijgen van een dag/nacht instelling bij mijn broer. Doel was optimaal overdag gebruik te maken van de 7,3k kwatt zonnepanelen, zonder verlies van comfort.
  Hij heeft een nieuw huis, uitgerust met een all electric alpha innotec warmtepomp. Het bleek dat slechts zeer weinig kennis aanwezig is bij plaatselijke installateurs en ze sterk leunen op kennis van de importeur.

  Terug naar mijn idee:
  Ik ben er van overtuigd dat de basiswerking en software van alle warmtepompen vrijwel altijd hetzelfde is. Bij uit armoede en interesse bestuderen van onze warmtepomp bleek dat de warmtepomp niet (nauwelijks) reageerde op de kamertemperatuur, maar vooral op de buitentemperatuur. Bestudering en twee dagen lang zoveel mogelijk cijfers uit de warmtepomp halen en in een excel stoppen leverde uiteindelijk de volgende “werkende” formule op:

  t=a+((b+c)-d)*((f-g)/(h-j))+k*h-(l-m)*n

  Dit mag wel wat verduidelijking.
  De warmtepomp gaat werken als een berekende retourtemperatuur niet gehaald wordt. Dan is namelijk de vloer blijkbaar te koud.

  Dit zijn de parameters:
  t= berekende retourtemperatuur
  a= maximale buitentempertuur (Tot deze temperatuur verwarmt de warmtepomp)
  b= ingestelde stooklijncorrectie (gehele stooklijn hoger/lager)
  c= minimale buitentemperatuur (bij deze temperatuur moet wp maximaal watertemperatuur leveren)
  d= momentele buitentemperatuur
  f= stooklijn max temperatuur
  g= stooklijn min temperatuur
  h= buitemperatuur maximaal waarbij wp niet meer werkt
  J= buitentemperatuur waarbij wp maximaal moet werken
  k= correctiefactor nachtverlaging
  h= Ingestelde nachtverlaging in graden
  l= gewenste binnentemperatuur ( ingesteld op thermostaat)
  m= actuele binnentemperatuur (gemeten door thermostaat)
  n= invloedsfactor thermostaat ( Instelling: Is actuele temperatuur sterk afhankelijk van temperatuur vloer of van snel opwarmende radiatoren)

  De warmtepomp bleek vrij precies te reageren op de berekende temperatuur van de wp zelf, en zoals berekend door mij. In het geval van Martin zou de invloedsfactor n dus wel eens erg vloergericht kunnen zijn, logisch bij een warmtepomp. Zoek vooral een naar een berekende retourtemperatuur.
  Succes.

  Uiteindelijk was het niet kunnen instellen van de dag/nacht verlaging een erg ongelukkige, niet klantvriendelijke bediening van de instellingen van de wp.

  gr
  Harrie

 7. Frans G

  Hoi Allemaal,

  Vandaag verder gemeten, parameter 29 op 1 (sturen op buitentemperatuur), Switch B2 On, parameter 30 op 8 (stooklijn vloerverw.). Nu afwachten…. eerst gaat ELGA aan, maar doet het heel langzaam aan, op zo’n 540 watt, dan – onverwacht – wordt de CV aangezet (waarom?). Na vijftien minuten: uitgelezen: temp. gevraagd: 28, aanvoer: 41, retour: 30; gemeten: aanvoer: 36, retour: 29. Twee vragen komen op, waarom wordt de CV aangezet en waarom stopt ELGA niet als de gevraagde temperatuur meer dan bereikt is (28 t.o.v. 41). Na een half uur stopt de CV ketel blijkbaar is de gevraagde temperatuur nu wel bereikt.
  Al met al vandaag meer vragen dan antwoorden helaas. De weersafhankelijke regeling weer uit gezet, weer verder op kamerthermostaat. Tot een volgende keer.

Geen reacties toegestaan.