Opvallende mails over de ELGA.

Ik ben, en blijf, enorm enthousiast over de ELGA als hybride warmtepomp. Wat mij is opgevallen is dat ik recent vrij veel mails krijg van mensen over de ELGA waarbij ik mij af vraag of de ELGA wel een goede keuze is geweest.

Een voorbeeld ( 2x zelfs ) daar van is iemand die vraagt hoe hij de ELGA langer kan laten draaien zonder dat de ketel er bij aan gaat. Diegene heeft elektriciteit over en vind het niet erg dat de ELGA het langer alleen blijft proberen. Bij navraag naar het verbruik blijken beide dik in de 2000m3 aan gas te verbruiken. Even ter vergelijking; Wij verbruikten voor de aanschaf van de ELGA net aan 1100m3. Bij de voorbeelden wordt meer dan het dubbele verbruikt.

Tevens krijg ik nog regelmatig mailtjes van mensen die een ELGA hebben maar nog de oude radiatoren hebben hangen in huis en dan beginnen te klagen dat ze de woning niet warm krijgen.

Even los van het feit dat ik het aanmoedig dat mensen over duurzaamheid nadenken. Ik blijf echter vinden: BEZINT EER GIJ BEGINT!

Bezinning

2000m3 aardgas of meer per jaar is echt heel erg veel. Voordat überhaupt een warmtepomp in de picture komt ga eerst kijken naar simpele aanpassingen. Dus, en ik heb het al veel vaker gezegd: Isoleren, Isoleren, Isoleren en Isoleren!

Denk daarbij aan spouwmuurisolatie ( zo eenvoudig om te laten doen! ), dakisolatie, vloerisolatie, HR++ of zelfs drievoudig glas, etc etc. Mocht spouwmuurisolatie niet willen ga dan denken aan voorzetwanden aan de binnenkant. Zelfs 5cm isolatie wat is afgewerkt met hout en gips levert al zo’n comfortwinst op. Zit u op de bank ’s avonds en voelt u kou in de nek? Dat is helemaal weg met zo’n voorzetwand.

Vloerisolatie is ook zo makkelijk zelf te doen mits er een kruiprumte aanwezig is. Gesteld de vloer ( beton ) is 50m2 groot en er zit geen isolatie. Dan is het warmteverlies ongeveer 50 * ( 20 – 11 ) / 0,2 = 2250W. Dat houdt in dat er elke seconde 2250Joule aan energie verloren gaat. Dat is per dag 2250 * 86400 / 1000 / 1000 = 194,4MJ. En zegt dat u nog niets? In een kuub gas zit 31,65MJ. Die vloer kost dus per dag 6m3 gas.

Met slechts 10cm piepschuim zakt dat naar 160W. Dan kost diezelfde vloer nog maar 0,4m3 aardgas. 10cm piepschuim bij een niet geisoleerde betonvloer levert dus een besparing op van maar liefst 93%.

Verwarming

Een warmtepomp komt pas helemaal aan het einde van het traject. Na isoleren is de volgende stap om het huis met een zo laag mogelijke temperatuur in de verwarming warm te kunnen houden. Aangezien een normaal huis gemiddeld zo’n temperatuur van 65 graden of meer nodig heeft moet hier ook in worden geïnvesteerd voordat een warmtepomp goed uit de verf komt.Ter vergelijking. Onze ELGA levert in de winter een temperatuur tussen de 28 en 35 graden. Dat is heel erg veel lager dan de 65 graden van de CV ketel!

Stappenplan

Dus voor iedereen die een ELGA overweegt. Onderstaande is een goed stappenplan:

 1. Wat is de staat van de isolatie in huis ( inventariseer )
  1. Pas spouwmuurisolatie toe
  2. Pas dakisolatie toe
  3. Pas vloerisolatie toe
  4. Kijk naar extra isolerend glas
  5. Dicht kieren en naden
 2. Controleer het gasverbruik over een jaar gemeten ( alleen het verwarmingsdeel ). Is dit lager dan 1500m3, ga naar stap 3, anders ga naar stap 1.
 3. Hoe wordt het huis verwarmd?
  1. Pas vloerverwarming beneden toe OF
  2. Pas grotere radiatoren/convectoren ( met eventueel ventilatoren toe ) beneden
  3. Vervang hoe dan ook grote oude LEDEN radiatoren.
 4. Verlaag de aanvoertemperatuur van de CV ketel naar 40 graden via het menu
 5. Regel uw systeem waterzijdig in ( cv tuning ).
 6. Zet de thermostaat op een continu programma, bijvoorbeeld 24 uur per dag op 20 graden.
 7. Controleer of bij deze lage temperatuur u uw woning warm kan houden ( bij temperaturen rond 4 graden buiten )
 8. Verlaag de temperatuur met 5 graden en ga naar sta 6. ( des te lager de temperatuur des te beter! )
 9. Kan u met 35 graden of lager uw woning warm houden?
  1. ZO JA! ELGA!
  2. NEE? Terug naar stap 1 of 3 of 4

Anders gezegd:

 • 1500m3 of minder gasverbruik
 • CV systeem goed waterzijdig ingeregeld
 • Lage temperatuurverwarming kan het huis warm houden.

Als aan die voorwaarden is voldaan dan is de ELGA een prima keuze. Anders is er nog werk aan de winkel.

4 Reacties

 1. Barry

  Hoi Martin, waar heb je informatie over ledenradiatoren bij lage temperatuur? ik heb er ook nog 2 maar kan tot nu toe weinig vinden over performance bij lage temperatuur. En eigenlijk wil ik niet naar radiatoren/convectoren met ventilator

 2. Barry

  O ja: en een niet hybride warmtepomp is ook prima. Zowel jij als ik hebben de “hybride” functie niet in gebruik

 3. Martin Kleinman

  Bij grote ledenradiatoren ( zoals deze ) https://www.antiekeradiatoren.nl/p/Oude-bewerkte-radiatoren, daar moet een enorme plas water door heen en het oppervlak om warmte af te geven is klein.

  Zeker vergeleken met een T22 paneelradiator of een T33 en al helemaal met een echte LowH2O convector 🙂

  En klopt idd wat je zegt. Een gewone solo warmtepomp kan uiteraard ook, het hoeft geen ELGA te zijn 🙂

 4. Marnix

  Ik raad tegenwoordig een ELGA af, want bevalt een warmtepomp en wil je meer (gasloos) dan moet de ELGA meestal weer weg.
  Zet dan een volwaardige WP hybride neer die ook sww kan maken, kan je makkelijker de overstap maken.
  Toch blijven allerlei startups en cowboys ELGA’s aansmeren.

Geen reacties toegestaan.