Stooklijn issue gevonden!

Dat denk ik althans. Na een posting op tweakers.net waarin een medetweaker meldde:

Ik snapte het echt niet meer… Tot ik in het menu van de Ace een intern setpoint en ene extern setpoint zag staan op 40 en me dus realiseerde dat ik een Anna thermostaat heb welke zelf een weersafhankelijk regeling er in heeft staan. Deze had ik vast op 40 gezet om met mijn ketel te testen afgelopen jaar. Sinds die tijd de ketel niet aan gehad… De Ace houdt zich dus eerst aan het externe setpoint wat via OT wordt doorgegeven, en negeert dan dus zijn interne stooklijn/setpoint.”

Ook in het overzicht van mijn ACE vond ik een extern setpoint en die stond op een absurd lage 26 graden aanvoertemperatuur terwijl volgens de stooklijn ik 34 graden zou verwachten. Blijkbaar geeft mijn Honeywell Chronotherm Touch meer data door richting de ELGA dan ik zou verwachten.

Via een “verborgen” menu kan je allerlei instellingen aanpassingen in de thermostaat. Alleen kan je daar weinig tot niets instellen over stooklijnen tenzij je de  thermostaat instelt op Weersafhankelijke regeling (WAR). In datzelfde menu kon ik dus ook aflezen dat de thermostaat een aanvoertemperatuur wilde van 26 graden.

Voor WAR via de thermostaat moet er een sensor buiten worden op gehangen. En die heb ik niet. Echter geeft mijn thermostaat wel netjes de buitentemperatuur aan via de sensor die aan de ACE hangt. Ik heb dus een gokje gewaagd en de thermostaat op WAR gezet ( parameter 0029) en de maximale aanvoertemperatuur ( 0018 ) op de thermostaat van 90 terug gezet naar 45 graden.

En wat schetst mijn verbazing? De ELGA houdt zich ineens exact aan de ingestelde stooklijn en de verwachtte aanvoertemperatuur!

Hier onder twee plaatjes van de oude situatie met aanvoer- en retourtemperatuur en de nieuwe situatie.

Oude situatie

Eerst als een dolle opstoken en dan AAN/UIT, AAN/UIT, AAN/UIT, dus allemaal schakelmomenten voor de compressor. En een steeds lager wordende aanvoertemperatuur.

Nieuwe situatie

En dit is na aanpassing. De ELGA stookt op en volgt dan strak de te verwachten aanvoertemperatuur van 34 graden en er ontstaat een mooi evenwicht bij 34 graden aanvoer en 30 retour. De retour wordt langzaam iets warmer waarna de buitenunit steeds een tandje terug toert zonder te gaan pendelen.

En nu?

Zal ik nu het lek boven water hebben?

 

 

3 Reacties

 1. Harrie

  Beste Martin,

  Leuk dat je de Elga weer beter hebt leren kennen en daarmee zelf de fout vind.
  Echter,… ik ga er vanuit dat toch ook de leverancier een basisinstelling heeft gegeven aan de elga en de thermostaten. En natuurlijk ook heeft onderzocht of een en ander goed met elkaar samenwerkt, zeker bij jou!
  Wat is daar fout gegaan. Zelf heb ik ook ervaren dat wel goed gemonteerd wordt, maar van “softwareachtige” zaken weinig verstand aanwezig is. En dat is nou echt een probleem zeker bij de inzet van hybride warmtepompen.
  Graag je reactie.
  Harrie

 2. ed

  Beste Martin,

  Ik heb sinds kort ook een elga ce hangen (6 kw)
  Buiten unit maakt hoop herrie.
  Nu wil de Elga niet communiceren met de OT van de Quinta 28 kw, Dus nu zit de Elga aangesloten op aan uit.
  Ik heb de elga zo ingesteld dat die onder de 4 graden niet gaat verwarmen via de Elga, toch doet die dat niet.
  Kan dit liggen aan de aan-uit aansturing.
  Verder vindt ik het lastig om de Elga juist in te stellen, zodat dat die juist functioneert.
  Heb jij wat tips?
  Zeer interessant blog heb je er van gemaakt, mijn compilimenten.

 3. Martin Kleinman (Auteur bericht)

  Hoi Ed,
  Ik kan je niet terug mailen omdat het mailadres niet klopt: Hieronder mijn antwoord:
  Herrie

  Definieer herrie? Wat voor soort herrie? Hoor je de ventilator hoofdzakelijk draaien? Of is het een meer sissend en pruttelend geluid zoals dit: https://www.youtube.com/watch?v=yFG6HTPVjQ8

  Het geluid wat je hoort is het geluid bij laaglast/minimumvermogen. Dan maakt de unit een wat pruttelend geluid, dit hoor je binnen overigens ook. Als de unit op normaal vermogen draait dan hoor je buiten in principe alleen de ventilator draaien en op de achtergrond hoor je de compressor iets.

  Installatie

  Wie heeft de installatie overigens gedaan? En hoe ziet je installatie er uit. En niet onbelangrijk; Wat is de afstand tussen je binnen- en buitenunit? Die afstand bepaald namelijk of er meer R32 ( koudemiddel ) in moet. Als er te weinig koudemiddel in zit dan gaat de unit ook herrie maken.

  Aan/uit sturing

  Is dit niet een probleem van je installateur? Alles via AAN/UIT laten lopen tussen je ketel en je ELGA klinkt in mijn ogen wat armoedig. Helemaal omdat je ketel zelf ook van Remeha is. Dat zou goed samen moeten kunnen werken.

  In elk geval is die AAN/UIT sturing niet de oorzaak dat er iets mis gaat in de hybride instellingen.

  Hybride instellingen

  Hoe heb je je unit ingesteld? En dan specifiek vanaf paragraaf 7.3.3 in de installatiehandleiding?

  Volgens mij als je wilt dat de CV ketel het werk overneemt bij +4 graden dan zou je moeten instellen:

  HP051: +4 graden ( boven de 4 graden doet de ELGA mee, daar onder mag alleen de bijverwarming ( ketel ) verwarmen

  HP000: Deze is tricky. Wil je dat OF/OF draait Dus boven de 4 graden alleen de ELGA of wil je dat de ELGA en de ketel verwarmen?

  In geval alleen de ELGA boven de 4 graden dan stel je deze in op +4 graden. In geval van ELGA en CV ketel laat deze op +15 staan. Dan mogen de ELGA en de CV het samen doen tussen +4 en +15 graden.

  HP061: Dat is wat je zelf wilt, persoonlijk zou ik kiezen voor Geen

  Kan je hier iets mee?

  Martin

Geen reacties toegestaan.